Nový film Blonde je fiktívny portrét hollywoodskej ikony, ktorý zobrazuje jej súkromný život.Netflix/Youtube
StoryEditor

Traumatizujúce momenty, pri ktorých sú diváci zhrození. Čo je pravda a čo fikcia v novom filme o Marilyn Monroe?

Nikola Michalkova02.10.2022., 12:00h

Matka ju takmer utopila vo vani a zatiahla do lesného požiara. Marilyn nemala jednoduchý život.

Lajkuj Brainee.sk na

Nájsť rozdiely, ktoré by odlišovali fikciu s realitou v novom filme Blonde, je veľmi zákerné. Hlavnú úlohu vo filme z dielne Netflixu stvárnila herečka Ana de Armas, ktorá je známa z filmu Blade Runner 2049 alebo z bondovky Nie je čas zomrieť. 

Film je fiktívny portrét hollywoodskej herečky Marilyn Monroe, ktorý má zobrazovať súkromný život hviezdy a rovnako aj cenu, ktorú zaplatila za slávu, opisuje sa na oficiálnej stránke Netflixu. 

Na základe novely

Film Blonde sa drží knižnej novely od Joycea Carola Oatesa z roku 2000. Ide o beletrizované dielo, ktoré zdôrazňuje spôsoby, akými bola Marilyn prenasledovaná. Režíroval ho Andrew Dominik. 

Vo filmovom spracovaní sa tiež zobrazujú niektoré z najtraumatickejších momentov zo života hollywoodskej hviezdy. Zobrazuje čas od jej detstva v Los Angeles v 20. a 30. rokoch až po jej smrť vo veku 36 rokov. 

Detstvo herečky

Ako sa uvádza na portáli Independent, vo filme Blonde bolo herečkine detstvo zobrazené ako hlboko nestabilné. Jej chorá matka Gladys ju zaženie do lesného požiaru v LA, v neskoršej scéne sa mladú Marilyn pokúša utopiť vo vani. Postavu Gladys stvárnila Julianne Nicholson. Po jej hospitalizovaní v inštitúcii pre duševné choroby sa Marilyn dostáva do sirotinca. 

„Široké kontúry tejto scény sú pravdivé, ale presnejšie špecifiká sú nepodložené. Monroe ako dieťa trávila čas v penziónoch a iných formách pestúnskej starostlivosti,“ uvádza sa. 

Jej matke bola diagnostikovaná schizofrénia a prvýkrát bola hospitalizovaná v roku 1934. V tom čase mala herečka desať rokov. Gladys bola hospitalizovaná s prestávkami viackrát počas celého jej života. 

Jej otec

Vo filme sa otec Marilyn väčšinou objavuje len ako nejaké zjavenie a jeho identita nie je objasnená. Matka jej tvrdila, že pracuje v šoubiznise, ale vzhľadom na duševný stav Gladys nie je jasné, či klame nielen svojmu dieťaťu, alebo aj sebe. 

Podľa rozsiahleho životopisu, ktorý napísala Sarah Churchwell z roku 2004 nie je známe, či Marilyn vedela, že Gifford bol jej otcom, keď bola nažive, alebo či to aspoň tušila. To, kto je jej otcom sa zistilo prostredníctvom testu DNA. 

Joe DiMaggio mal udrieť Marilyn

Svet sa nikdy nedozvie, či sa incident, pri ktorom mal muž udrieť Marilyn, skutočne stal. Je niekoľko svedectiev, ktoré hovoria, že počuli krik a dokonca mali vidieť DiMaggia, ako udrel Marilyn, ale nikdy tieto teórie neboli overené. A taktiež to ani Monroe s DiMaggiom nediskutovali. 

Vo filme sa DiMaggio nikdy nespomína menom, ale dá sa spoznať podľa jeho vysoko identifikovateľných faktorov, ako napríklad to, že je slávny hráč baseballu a má taliansky pôvod. DiMaggia vo filme stvárnil herec Bobby Cannavale. 

V skutočnosti, v roku 2020, Christie vydražila list, ktorý mala Marilyn napísať svojmu vtedajšiemu manželovi počas manželstva. List mal schovávať v peňaženke. Emocionálny list je jeden z mála pohľadov z prvej osoby, ktoré sú známe o ich slávnom vzťahu. 

V liste stálo: „Drahý Joe, viem, že som sa mýlila. Správala som sa tak, ako som sa správala a povedala som veci, ktoré som povedala, pretože som bola zranená – nie preto, že som to myslela vážne – a bolo odo mňa hlúpe, že som bola zranená, pretože v skutočnosti na to nebolo dosť dôvodov – v skutočnosti žiadny. Prosím, prijmi moje ospravedlnenie a nehnevaj sa. Nehnevaj sa na svoje dieťa – miluje ťa. S láskou, tvoja manželka (na celý život) pani JP DiMaggio.“

image

Film je založený na novele, ktorá bola publikovaná v roku 2000.

Netflix/Youtube

Znásilnenie na gauči

Scéna znásilnenia s nemenovaným americkým prezidentom, ktorý mal nútiť Marilin k orálnemu sexu, nemá žiadne základy v nijakých reportoch. Scény skôr dramatizujú relatívnu bezmocnosť herečky voči mužom, ktorí ju v skutočnom živote obklopovali, vrátane manažérov štúdia a jej najslávnejšieho milenca, o ktorom sa hovorilo. Mal sa nazývať ako JFK. 

V jej skutočnom živote Monroe hovorila o údajnom zneužívaní, keď bola dieťa. 

Tehotenstvo Marilyn

V skutočnosti bola Marilyn tehotná a potraty Marilyn počas manželstva so spisovateľom Arthurom Millerom boli v tom čase veľmi dobre propagované. Naďalej sa o nich píše v mnohých životopisoch, vrátane knihy Marilyn od Glorie Steinem z roku 1988. 

Smrť herečky

Vo filme Blonde je smrť herečky zobrazená tak, že zomiera sama doma na predávkovanie barbiturátmi. V skutočnosti po jej smrti v roku 1962 koroner z LA rozhodol, že príčinou jej smrti bola samovražda. 

Reakcie na film

Reakcie ľudí sú také, že niektorí film vypínali už po 20-tich minútach. „Nedokázal som zniesť viac ako 20 minút z takmer troch hodín. Tých 20 minút nebolo nič iné, ako krutýé a srdcervúce. Absolútne nepozerateľné,“ napísal používateľ Twitteru na portáli Unilad. 

Iní používatelia varovali ostatných, aby sa pred pozeraním na to dobre pripravili. „Teraz pozerám 20 minút filmu Blonde, a aj keď Netflix ponúkol varovanie o sexuálnom obsahu, treba poznamenať, že existujú scény zneužívania detí, násilia páchaného na ženách a scény znásilnenia. Prosím, pripravte sa na to, ak to budete sledovať. Trhám sa po celý čas.“

image

Zobrazuje aj cenu, ktorú musela zaplatiť za slávu.

Netflix/Youtube

„Dokonca neprešlo ani 20 minút a úplne si neužívam nový film o Marilyn.“

„Pozeral som prvých 20 minút a musel som hneď skontrolovať Twitter, aby som zistil, či len ja niečo nechápem, alebo sú aj ostatní ľudia tak znechutení ako ja.“

Vyjadrenie herečky

Ana de Armas, 34-ročná herečka, sa vyjadrila na portáli Entertainment Weekly o filme a scénach. „Je to ťažšie pre ľudí pozerať sa na tieto scény ako pre mňa, keď som ich robila, pretože ja som rozumela tomu, čo robím a cítila som sa veľmi chránená a v bezpečí.“

image

Ana de Armas je Marilyn Monroe. Film Netflixu ukáže príbeh megahviezdy, ktorú sláva dohnala k predávkovaniu sa

„Necítila som sa zneužívaná, pretože som mala tú kontrolu. Urobila som to rozhodnutie. Vedela som, čo za film idem robiť. Dôverovala som režisérovi. Cítila som sa, že som bola v bezpečnom prostredí.“

„Mali sme stovky rozhovorov o týchto scénach. Každý cítil hlboký rešpekt pre film, ktorý sme robili. A v tomto zmysle som nemala strach. Necítila som sa nekomfortne, aj napriek tomu, že to boli veľmi náročné scény.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 22:46