New Line Cinema
StoryEditor

10 filmov, v ktorých filmári náhodou natočili veci, ktoré si nemal vidieť

Ľubomíra Somodiová25.06.2021., 12:00h
Od padajúcich hviezd, strateného obrazu až po nahého muža v kukurici. Nie všetko, čo je na striebornom plátne, sme mali vidieť.
Lajkuj Brainee.sk na

Nie vždy ide všetko podľa plánu. Platí to aj vo filmovom priemysle. Niekedy to nemusí byť na škodu vecí, napríklad ako zatúlaná mačka, ktorá sa nečakane objavila počas natáčania scény v zábere filmu Half Nelson. Do deje padla tak, ako keby bola súčasťou scenára odjakživa. Niekedy sa však vo filmoch objavia aj nevysvetliteľné veci, z ktorých niektorým ľuďom behá mráz po chrbte.

Kým si spal - padajúci poštár

Romantická komédia, kým si spal v hlavnej úlohe so Sandrou Bullock a Billom Pullmanom nepatrí medzi tie najznámejšie. Napriek tomu sa filmárom podarilo natočiť ikonickú scénu. Ide o záber na poštára, ktorý jazdí po zamrznutom chodníku na bicykli a hádže ľuďom do dvora noviny. Môžete hádať, čo sa stane - doslova sa poskladá na zem. Kvôli hercovi poštárovi by jeden aj dúfal, že to bolo plánované a hrané, pretože pád vyzeral dosť bolestivo. V skutočnosti záber vznikol úplne náhodne a herec si dokonca zlomil zápästie.


Half Nelson – mačka na pľaci

Ryan Gosling si za stvárnenie Dana, učiteľa telocviku zápasiaceho s drogovou závislosťou, vyslúžil nomináciu na Zlatý glóbus a Oscara. Že je to pán herec, dokázal aj keď sa na filmovom pľaci nečakane zjavila mačka. Keď Ryan zbadal túlavú mačku počas natáčania scény, rozhodol sa, že ju zodvihne. Spočiatku by sa to mohlo zdať, že ide o dôsledne premyslený scenár, pretože Danova mačka umrela len pár scén pred touto. Filmári si mysleli, že je to skvelý záber a tak sa objavil aj v konečnej verzii.

Myšiak Stuart Little – vzácny obraz

V roku 1999 sa vo filme Myšiak Stuart Little veľa scén odohráva v domácnosti rodiny Little, kde je na pozadí steny visel nenápadný obraz. Pre bežného diváka tento obraz nie je ničím výnimočný a pravdepodobne si ho ani nevšimne, ale pre historika umenia Gergelyho Barkiho predstavoval jeden z najvzrušujúcejších nálezov jeho kariéry - obrazu Spiaca dáma s čiernou vázou. Ide o dielo významného maďarského avantgardného maliara Róberta Berényho, ktoré si Barki všimol, keď v roku 2009 pozeral film s dcérou. Filmári - neuvedomujúc si jeho skutočnú hodnotu - ho kúpili v starožitníctve za nízku cenu a použili ho ako dekoráciu Myšiakovej rodiny.

Trvalo však ďalších šesť rokov, kým sa obraz dostal do Maďarska, potvrdila sa jeho totožnosť, pravosť a hodnota.

Jed - UFO

Všetci sme už videli útržkovité amatérske videá zobrazujúce takzvané „UFO“ . Ale asi ste nevedeli, že podobné pozorovanie bolo kedysi zachytené aj vo filme Jed. Dodnes nie je jasné, čo presne filmári natočili, keď spravili široký záber aj s oblohou, z ničoho nič sa na nej zjavili dva neidentifikovateľné lietajúce predmety.

Pestúnka – muž hádže do vody psa

Americká komédia, v ktorej sa objavil v roly Pestúnky drsný Hulk Hogan, má v jednej z prvých scén zvláštny záber. Počas scény, v ktorej Hulk jazdí na motorke, pozornému oku neunikne muž, ktorý ležérne zastrčí svojho psa do vody. Hogan na túto podivnosť v pozadí nereaguje a zjavne to nemá byť súčasťou scény. Napriek tomu je to takmer o 30 rokov zrejme jediná vec, ktorú si ľudia z komédie pamätajú.

Posledný samuraj - Komparzistu kopol kôň

Jeden z komparzistov vo filme Posledný samuraj zrejme nemal svoj deň. V poslednej tretine filmu (01:53:50 ) hviezdy Tom Cruise a Ken Watanabe prídu na chrbte svojich tátošov medzi skupinu vojakov. V momente, keď Cruise zosadá z koňa, všimnite si, čo robí pravá noha jeho koňa. Smeruje priamo do rozkroku jedného z vojakov. Čo je úžasné, komparzistovi sa to podarí ustáť a pokračovať v natáčaní scény.

Čeľuste – padajúca hviezda

Jeden z podpisov filmov Stevena Spielberga sú padajúceho hviezdy v pozadí, ktoré sa objavili napríklad vo filmoch Blízke stretnutia tretieho druhu či v Indiánovi Jonesovi a Chráme skazy.

Málokto však vie, že to všetko začalo kvôli skutočnej udalosti, ktorú Spielberg náhodne zachytil pri natáčaní svojho hitu Čeľuste. Počas nočnej scény, keď sa Quint, Hooper a Brody opijú a začnú spolu spievať, vyrazí Brody na palubu svojej lode a vytiahne z tašky zbraň. V tomto okamihu skutočná padajúca hviezda stúpa nočnou oblohou hneď za jeho hlavou.

Francúzska spojka - reálna búračka

Ide o prvý film, v ktorom sa objavili newyorská „Dvojčatá“. To však ani zďaleka nie je jediná zaujímavosť. Klasický akčný triler z roku 1971 sa pýši jednou z najikonickejších naháňačiek vozidiel vo svete kinematografie. Na prekvapenie, iba veľmi malá časť šialenej jazdy bola dopredu naplánovaná. Je to preto, lebo režisér filmu William Friedkin nemal všetky potrebné povolenia na filmovanie scény na ulici. Dá sa povedať, že celá scéna bola improvizovaná. Filmové auto sa rútilo zo strany na stranu okolo nič netešiacich civilných aut. Kaskadérske auto sa tak nešťastnou náhodou zrazilo s nič nič netešiacim bielym Fordom a spôsobilo značné poškodenie oboch vozidiel.

Utečenec - duch

Neznáma tvár, ktorá sa skrýva v pozadí scény počas toho ako Harison Ford lezie z horiacich trosiek čakala na svoj moment sedem rokov. Nik by si ju ani nevšimol, keby tvorcovia neprerábali film na DVD. Neznámu tvár zo záberu vymazali a žije už len v digitálnom svete. Niektorí fanúšikovia si, prirodzene, myslia, že je to duch. Je to hlavne preto, že scéna sa natáčala v Dillsboro v Severnej Karolíne, nie príliš ďaleko od miesta nešťastia v tuneli Cowee, ktoré si vyžiadalo mnoho obetí.

Twister

A teraz sa držte. Už sme tu mali UFO, ducha, padajúcu hviezdu, vzácny znovuobjavený obraz, ale filmárom snímky Twister sa podarilo zachytiť kuriozitu z iného súdka. Približne po 55 minútach filmu sa postavy loviace tornáda vydajú na hrboľatú cestu cez kukuričné pole. Keď sa vynoria z poľa, v pozadí sa mihne nahý muž skrývajúci sa v kukurici.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:36