Paramount Classics, Warner Bros, Sony Pictures
StoryEditor

Naučiť sa scenár nestačí. Herec Christian Bale pri nakrúcaní volí brutálnu metódu, ktorá ho môže zabiť

Miroslav Kamody02.06.2021., 12:00h
Čo robí z herca špičkou vo svojom obore? V prvom rade je to dokonalé stvárnenie postavy a naozaj presvedčivý výkon. Kam až sú ale herci ochotní zájsť, aby sa im to podarilo?
Lajkuj Brainee.sk na

Christian Bale patrí k celosvetovo najpopulárnejším hercom. Okrem známych filmov, za ktoré si vyslúžil až štyri nominácie na Oscara, pričom jednu sošku aj premenil, ho preslávila metóda, ktorú volí pri príprave na svoje herecké postavy.

Tá dostala meno po jej tvorcovi Konstantinovi Sergejevičovi Stanislavskijm, známa je ale aj ako Method acting. Spočívala v tom, že herec musí začať svoju prípravu na stvárnenie postavy objavovaním a uskutočňovaním vnútorného, emocionálneho a psychologického života postavy.

Tu to však ani zďaleka nekončí. Nasleduje druhá fáza, v ktorej herec pracuje na prirodzenom vonkajšom stelesnení postavy. Metóda sa tešila veľkému úspechu v ruských divadlách, postupne sa dostala až na veľkú mláku a aj do filmového priemyslu.

Medzi hercami sa stala mimoriadne obľúbenou a mnohí ju považovali za prvý krok ku zisku zlatej sošky. Method acting tak pohltila hercov, ako Daniel Day Lewis, Heath Ledger či Marlon Brando.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa CINEMA DREAM ™ (@cinema_dream)

V súčasnosti je jej najznámejším predstaviteľom práve Christian Bale, ktorý je ochotný ísť naozaj na hranu svojich možností i života. Aby si videl, čo všetko tento herec dokázal urobiť so svojim telom, vybrali sme pre teba jeho najznámejšie filmy v chronologickom poradí.

American Psycho (2000)

Žiadne cukry ani tuky, iba proteín. Aby sa ešte viac podobal na hlavnú postavu, dal si zafixovať zuby, čo dodnes ľutuje. Chcel totiž, aby jeho úsmev pôsobil viac “americkejšie“. Bale mal vo výsledku vyšportovanú postavu a 81 kíl.

The Machinist (2004)

Príprava na snímku Mechanik bola taká drastická, že Bale takmer zomrel. Aby stvárnil postavu so spánkovou poruchou, za štyri mesiace schudol takmer 30 kíl. Jeho váha sa pohybovala okolo 55 kíl. Pôvodne chcel schudnúť ešte viac, no tvorcovia mu to nedovolili. Jeho diéta pozostávala z vody, jablka a jednej šálky kávy denne. Nič viac.

Batman Begins (2005)

Neprešiel ani rok od nakrúcania Mechanika a Bale sa predstavil ako nočný ochranca Gotham City. Na prípravu postavy mal iba päť mesiacov, prejedal sa preto pizzou a zmrzlinou, aby nabral váhu. Okrem toho samozrejme začal s náročnými silovými tréningmi. Pred kamerou mal 86 kíl.

The Fighter (2010)

Po tom, čo Bale schudol a následne opäť pribral, sa začal pripravovať na úlohu, ktorá mu nakoniec vyniesla Oscara. Stvárniť úlohu drogovo závislého boxera bolo mimoriadne náročné a vyžadovalo sa od neho, aby opäť schudol aspoň o 15 kilogramov. Vo výsledku tak mal 66.

American Hustle (2013)

O poriadny šok sa postaral v roku 2013, keď sa vo filme American Hustle predstavil ako takmer sto kilogramov vážiaci podvodník Irving Rosenfeld. Počas prípravy jedol všetko, čo mu prišlo pod ruku, najobľúbenejšie však boli cheeseburgery. Dokonca si pre potreby nakrúcania oholil aj hlavu

Vice (2018)

Keď sa mu podarilo znížiť váhu na normálnych 80 kilogramov, zobral úlohu viceprezidenta Dicka Cheneyho. Musel preto pribrať ďalších 22, aby sa na neho vierohodne podobal.

Ford v Ferrari (2019)

Hneď po skončení nakrúcania Vice začal pracovať na transformácii svojej postavy na jazdca Kena Milesa. Schudol viac ako 30 kíl a v rozhovoroch sa netajil tým, že pomaly prestáva vládať.

Dokonca otvorene povedal, že ak bude s touto hereckou metódou pokračovať, zomrie. Rozhodol sa preto ubrať, no až jeho ďalší film nám ukáže, čo to vo výsledku bude znamenať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 17:05