Unsplash/Benjamin DeYoung
StoryEditor

Atmosféra, ktorá funguje aj po rokoch. Na internete je dostupný prvý vianočný film z roku 1898

kam21.12.2021., 13:00h
Nalaď sa na sviatky pohľadom do minulosti. Na internete uverejnili vôbec prvý vianočný film, ktorý tento rok oslavuje 123 rokov.
Lajkuj Brainee.sk na

Mnoho ľudí si myslí, že prvými vianočnými filmami sú Zázrak na 34. ulici (1947) či Život je krásny (1946). V skutočnosti sa však musíme preniesť ešte o takmer 50 rokov do minulosti. Prvá vianočná snímka vznikla v roku 1898, len tri roky po slávnom prvom verejnom premietaní filmu bratov Lumièrovcov, a ty si ho teraz môžeš pozrieť na internete, píše portál Nerdist.

Prvý známy vianočný film a vôbec prvé vystúpenie bradatého muža v červenom kostýme na obrazovke bolo vo filme s jednoduchým názvom Santa Claus. Tento dvojminútový film pochádzal z Veľkej Británie a vznikol na samom úsvite filmovej éry. Kompletný krátky film si môžeš pozrieť vďaka YouTube kanálu Zenobyte.

Krátky film ukazuje, ako dobre boli zavedené všetky klasické zvyky na konci 19. storočia - Santa schádza komínom, necháva hračky pre spiace deti. V modernej dobe Santa nenosí so sebou ani tak vianočný stromček, ako necháva darčeky pod už existujúcim.

Okrem tohto malého detailu sa zdá, že vianočná ikonografia sa až tak veľa nezmenila. Náš novodobý Santa je o niečo okrúhlejší a veselší. Režisérom bol raný filmový priekopník menom George Albert Smith, a hoci sa kamerový trik na dnešné pomery javí ako poriadne lacný, na tú dobu bol revolučný.

​Podľa portálu Deadline bol Santa Claus jedným z úplne prvých pohyblivých obrázkov zahŕňajúcich to, čo nazývame „paralelná akcia“. Inými slovami, umožnil divákom vidieť Santu prichádzať na strechu detského domova a zároveň ukázať scénu z detskej izby. To nepochybne strhlo divákov, pretože filmy boli v tom čase úplne novým médiom.

Keďže tento film pôvodne vyšiel v roku 1898, znamená to, že Santa Claus je oficiálne najdlhšie hranou filmovou postavou. Sherlocka Holmesa porazil približne o dva roky a Draculu o vyše dvadsať.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:35