bondMGM/ Universal Pictures International
StoryEditor

Kedysi bol playboyom, dnes je jeho motorom láska. RECENZIA: James Bond - Nie je čas zomrieť

Lukáš Kovalčík11.10.2021., 08:00h
Premiéra nového Jamesa Bonda sa konečne po roku a pol odkladania dostala do kín. Daniel Craig sa s postavou agenta 007 lúči. Aká je jeho labutia pieseň?
Lajkuj Brainee.sk na

Slovenskú premiéru filmu sprevádzali plné kiná a atmosféra očakávania. Niet sa čo diviť, na film sa kvôli pandémii čakalo dlho. Hrdina z kníh Iana Fleminga baví milióny fanúšikov po celom svete dlhých 68 rokov. V poradí dvadsiata piata bondovka je udalosťou.

Emotívny príbeh

Dalo sa to čakať. Od kedy Bond vo filme Skyfall (2012) ukázal aj inú tvár ako šarmantného playboya so zbraňou v ruke, sa ľady pohli. Zrazu sme začali vnímať, že Bond je človek. So všetkým čo k tomu patrí. V posledných rokoch sme teda videli aj jeho trápenia, bolesť a nesplnené sny. Samozrejme, že je to stále on, len už nevidíme jednorozmerného hrdinu, ale komplexnú ľudskú bytosť. A tentoraz je to bytosť, ktorá nás vie dojať a pritom rozdrviť pár zloduchov.

O réžiu sa postaral talentovaný Cary Joji Fukunaga, ktorý sa preslávil seriálom True Detective. Už jeho angažovanie v projekte, sa dalo čítať ako znak toho, že Nie je čas zomrieť bude tak trochu iná bondovka. Iná a silná.

Dej filmu zobrazuje Jamesa Bonda, ktorý už skončil aktívnu službu a užíva si zaslúžený oddych na Jamajke. Pokoj mu však dlho nevydrží. Čoskoro sa totiž objaví jeho starý priateľ Felix Leiter z CIA a požiada ho o pomoc. Misia na záchranu uneseného vedca sa ukáže byť oveľa zradnejšou, ako spočiatku vyzerala. Bond sa počas nej dostane na stopu nevyspytateľného zločinca, ktorý disponuje nebezpečnou a veľmi ničivou novou technológiou.

84441462_183256933037916_13305770028302336_n bond Facebook/No Time to Die

​Na pozadí tohto príbehu vidíme ako Bond dozrel ako postava, pretože jeho hlavným motorom tentoraz nie je služba, ani pomsta, ale láska. Po rôznych peripetiách sa znovu stretáva so svojou vyvolenou Madeline a dozvie sa novinku, ktorá zmení jeho život.

Poďakovanie

Určite to ovplyvnil aj fakt, že pre Daniela Craiga je táto rola Jamesa Bonda poslednou, ale vo Fukunagovom inovatívnom pohľade na Bonda môžeme vidieť vďaku a uznanie. Bond dnes nie je len filmom, ale aj obrovským kusom popkultúry a histórie. 

Režisér na neho hľadí nostalgickými očami chlapca, ktorý na filmoch o ňom vyrástol, ale zároveň aj muža, ktorý vie, že svet sa odvtedy zmenil.

103467941_280047080025567_678147829650733282_n bond Facebook/No Time to Die

​Aktuálnym dojmom pôsobí aj zápletka s globálnym zdravotným ohrozením ľudstva. V časoch pandémie, kedy zomierajú obrovské počty ľudí, to vie byť mrazivé. Daniel Craig podáva úctyhodný výkon a do pamäti sa určite vryje aj krásna Léa Seydoux.

Nezabudnuteľným je hlavný záporák Safin, ktorého stvárnil Rami Malek. Jeho pohľad, reč aj vyžarovanie sú desivé. Vo filme sa objavuje viacero krásnych prírodných scenérii, či už na Jamajke alebo v Taliansku. Tie svižnou kamerou zachytil Linus Sandgren. O hudbu sa postarala legenda Hans Zimmer

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/zabava/filmy, menuAlias = filmy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 09:03