Predátor a šelma, pred ktorou neunikne žiadna myš - ako sa učiť čítať prejavy ich správania?Natália Kanisová/
StoryEditor

Ako čítať svoju mačku alebo stručný manuál toho, ako si proti sebe nepoštvať mačacie božstvá

Marek Moravčík26.09.2022., 14:00h

Na mačacie potreby často zabúdame rovnako ako aj na fakt, že sú nadradené tým našim. Je to komplikovaný tvor, ktorého treba pozorne študovať a najmä – hladkať a byť pripravený na ten správny čas.

Lajkuj Brainee.sk na

Zotročila si niekoľko civilizácii a neunikol jej žiaden kút sveta. Stala sa symbolom nezávislosti a vlastného názoru. V Egypte jej predkov mumifikovali a uctievali, v Indii bola spolu s hadmi prekliatou, lebo sa údajne nerozplakala, keď Buddha zomieral. Ako porozumieť tejto zdomestikovanej šelme a čomu sa treba vyhýbať? 

 

 

Mapa rozkoše 

Začneme  najprv tým, ako mačku správne hladkať. Sú totiž miesta, ktorým sa je lepšie vyhýbať, ak nechceš pustiť žilou. Medzi najnebezpečnejšie patria labky, bruško a boky. A zase miesta, za ktoré vás mačka odmení pradením a láskou sú jednoznačne hlava a malý trojuholník pri chvoste. Ak začneš to miesto škrabkať, mačku uvedieš do kvapalného skupenstva. 

image

Keď mačka "syčí", nie je otvorená žiadnej forme diskusie.

Unsplash/

Odíď, zmizni, kašli na to

Keď mačka "syčí" a ukáže ti tesáky, na dnes ste skončili. Nemá zmysel snažiť sa to zvrátiť. Naštval si ju a dáva ti to práve patrične najavo. Jediné, čo môžeš, je dať jej priestor a čas. Celkom na mieste je aj porozmýšľať nad konzervou lososa. 

image

Keď sa mačka skrýva za alebo pod rôzne predmety v byte, je možno chorá.

Pixabay/

Choroba alebo zranenie 

Pri mačkách jeden nikdy nevie, kedy je chorá alebo len zase hrá nejakú zo svojich hier. Ako divé šelmy sa naučili svoje zranenia pred ostatnými skrývať, aby sa vyhli tomu, žeby sa z nich stala korisť. Je teda veľmi ťažké identifikovať príznaky "mačacej chrípky". Každopádne niektoré príznaky sa predsa len čítať dajú a treba s nimi oboznámiť veterinára:

  • už dlhší čas sa vyhýba kontaktu a skrýva sa
  • nezáujem o jedlo alebo vodu
  • vylučovanie mimo boxu s pieskom
  • krívanie
  • dýchanie s otvorenými ústami
  • jačanie, kvílenie
image

Keď sa obtiera o rôzne predmety, chce sa hrať.

Unsplash/

Chcem sa hrať

Keď sa chvost tvojej mačky vzpriamene chveje až vibruje, dávajú ti najavo, že ťa vnímajú ako svojho kamoša a chcú sa s tebou hrať. Dokonca počas hrania sa môžu vydávať rôzne škreky. Keď to však s hraním preženieš a prekročíš niektorú z hraníc, môže prejsť rýchlo do agresívnej nálady. Všimneš si to podľa priklopených uší a syčania. 

image

Pozerá na teba, mňauká a vyzerá akoby na niečo čakala. To znamená len jedno - je hladná.

Unsplash/

Daj mi jesť

Môže ťa násilne vytiahnúť zo spánku alebo neustále mňaukať. Hladná mačka je nepokojná mačka. Môže sedieť v blízkosti miesta, na ktorom sa bežne kŕmi, pri miske a len tak na teba zazerať. Alebo pri vode, podstielke či skrinke s krmivom. Niekedy sa ti zase len tak môže ošívať pomedzi nohy a odprevadiť ťa k miske na krmivo. 

image

Len tak si k tebe ľahne alebo otočí tak, že je k tebe chrbtom? Mačka ti dáva najavo, že je v nálade na maznanie a prejavovanie pocitov.

Unsplash/

Chvíľa pre teba

A nakoniec to, prečo sme mačkám ochotní odpustiť všetky tie zhodené vázy, poháre a zapatrošené gumičky, ktoré sa nájdu tak o rok pri veľkom upratovaní pod gaučom. Je to chvíľa, kedy k tebe len tak priskočí a ľahne si na teba. Tak trocha Thorovo kladivo, s ktorým sa jednoducho nedá pohnúť - komfort mačky musí byť za každú cenu neporušený. Aj keď ti už brní noha z nedokrvenia - ten pohľad na spokojne pradiacu mačku v tvojom lone to všetko vynahrádza. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/zabava, menuAlias = zabava, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 23:41