Raketa Starship od SpaceXSpaceX
StoryEditor

Prepisujú sa dejiny a začína nová éra dobývania vesmíru. SpaceX vypustila najsilnejšiu raketu v histórii, nakoniec explodovala

iDnes.czTASR20.04.2023., 15:33h

Spoločnosť SpaceX Elona Muska vypustila najväčšiu raketu, aká bola človekom do dnešných dní vyrobená. Celý test sa však nepodaril podľa prestáv. Loď Starship úspešne odštartovala z Boca Chica v Texase v Spojených štátoch. Následne však vo vzduchu explodovala. Pre spoločnosť však ide aspoň o čiastkový úspech, pretože dáta jej pomôžu posunúť sa k úspešnému štartu.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločnosť SpaceX po pondelkovom neúspechu dnes zopakovala prvý skúšobný let rakety Starship, najsilnejšej rakety v histórii, ktorá má v budúcnosti dopraviť astronautov na Mesiac, Mars a ďalej do vesmíru.

Samotná kozmická loď Starship sa mala odpojiť od prvostupňovej rakety Super Heavy po troch minútach od štartu. Tento manéver však zlyhal a celá súprava vybuchla.

„Keďže skúšobný let nebol príliš vzrušujúci, prebehla rýchla neplánovaná demontáž Starshipu pred jeho plánovaným odpojením (od prvostupňovej rakety),” napísala na Twitteri spoločnosť SpaceX.

SpaceX ešte v pondelok zverejnila plán letu: Približne tri minúty po štarte sa prvý stupeň rakety (Super Heavy) odpojí a spadne do vôd Mexického zálivu, zatiaľ čo druhý stupeň (Starship – podľa neho je pomenovaná celá raketa) bude pokračovať vo výstupe samostatne.

Čo sa bude diať

Po dosiahnutí obežnej dráhy kozmická loď vykoná necelý jeden obeh okolo Zeme a potom má dopadnúť do Tichého oceánu. Pri tomto skúšobnom lete dopadnú do oceána oba stupne rakety, ale spoločnosť SpaceX plánuje, že v budúcnosti sa Starship aj Super Heavy vrátia na Zem, čím sa raketa stane plne opakovane použiteľnou.

Až tento prvý test prebehne, bude to kľúčový míľnik v plánoch SpaceX posielať ľudí späť na Mesiac a nakoniec na Mars, a to bez ohľadu na to, či budú splnené všetky ciele. Ohľadne prvého testovacieho letu ani inak nadšenecký Elon Musk neskrýval svoju skepsu. „Úspech nie je to, čo by sa malo očakávať,” povedal podľa agentúry Reuters Musk v rámci súkromnej skupiny na Twitteri v nedeľu večer.

Kroťme očakávania

Ak by podľa neho prebehlo všetko podľa najlepšieho scenára, let by poskytol zásadné údaje o lete lode do vesmíru a návrate späť na Zem. „Pravdepodobne to zajtra nebude úspešné. Je to jednoducho veľmi ťažká vec,“ dodal pred prvým termínom testu rakety.

Sama spoločnosť SpaceX k testu hovorí, že sa jeho úspech meria podľa toho, koľko sa môže naučiť, čo zlepší pravdepodobnosť úspechu v budúcnosti, informuje portál iDnes.

image

Bývalý inžinier SpaceX založil startup s pizza robotmi a kritizuje Muska: Riešenie problémov na Zemi je dôležitejšie ako Mars

Tento úvodný let je veľmi ostro sledovaný americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý loď Starship vybral na pristátie svojich astronautov na povrchu Mesiaca počas misie Artemis 3, ktorá je oficiálne naplánovaná na rok 2025.

Astronauti sa na Mesiac vydajú v kapsule Orion, ktorá sa následne spojí s novou verziou lode Starship, predtým umiestnenou na obežnej dráhe Mesiaca. Tá potom bude slúžiť ako lunárny pristávací modul.

image

Raketa Starship od SpaceX

SpaceX

Pôvodne to nevyšlo

Pôvodný štart rakety Starship bol zrušený pre problémy s tlakom na prvom stupni nosnej rakety (Falcon Heavy), dodala AFP s odvolaním sa na vyhlásenie spoločnosti SpaceX.

Podľa pôvodných plánov raketa mala štartovať zo základne Starbase, kozmodrómu spoločnosti SpaceX v Boca Chica v americkom štáte Texase, o 08.20 h miestneho času (15.20 h SELČ).

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:08