Matej Poliaček by mohol pocestovať do vesmíru (ilu)facebook.com
StoryEditor

Mladý Slovák Matej možno poletí do vesmíru! Prehovoril o úžasnej príležitosti

Radka Rosenbergová22.07.2021., 15:00h
Matej Poliaček sa prebojoval do užšieho výberu tridsiatich kandidátov, ktorí sa môžu stať členmi posádky na kozmickej lodi Starship.
Lajkuj Brainee.sk na

Matej Poliaček si môže už onedlho splniť sen mnohých ľudí. Objavil sa totiž v zozname tridsiatich kandidátov, ktorí môžu s Muskovým SpaceX letieť okolo Mesiaca. Pred tromi rokmi totiž odkúpil japonský miliardár Yusaku Maezaw všetky sedadlá v kozmickej rakete Starship. Ako uvádza techbox.dennikn, v roku 2018 vyhlásil miliardár Elon Musk, že 42-ročný Yusaku má byť prvým súkromným zákazníkom, ktorý bude jazdiť po Mesiaci. 

Samozrejme, Japonec neplánoval ísť do vesmíru sám. Najskôr chcel voľné sedadlá ponúknuť mnohým umelcom, no všetko je nakoniec inak. Vyhlásil verejnú súťaž, aby sa o vstupenky do rakety mohli uchádzať aj takí, ktorí nepochádzajú len z umeleckých kruhov. Do vesmírneho projektu s názvom #dearMoon sa tak mohol prihlásiť úplne ktokoľvek. Vo videu miliardár povedal, že jeho plán sa za tú dobu vyvinul a dodal, že „možno každý človek robí niečo kreatívne, čo by sa dalo nazvať umením“.

A tak sa do tohto projektu prihlásilo niečo vyše milióna ľudí. Spolu má letieť skupina desiatich až dvanástich pasažierov, Yusaku však hľadá len ôsmich záujemcov. Jeho požiadavka na členov posádky je, aby ich úsilie pomohlo iným ľuďom, resp. spoločnosti ako celku a sú ochotní podporovať ostatných členov misie, ktorí majú rovnaké ambície. Let by mal trvať tri dni a mal by sa uskutočniť už v roku 2023. 

„Za celú cestu zaplatím. Kúpil som všetky sedadlá, takže to bude súkromná jazda,“ tvrdí Yusaku. Do jeho projektu sa prihlásilo niečo vyše milión ľudí, medzi nimi aj Slovák Matej Poliaček. A nielen to. Prebojoval sa totiž rovno medzi 30 kandidátov na cestu okolo mesiaca. Výberové konanie naďalej prebieha. 

„Pre mňa je veľmi motivujúce, že moja prihláška zaujala organizátorov natoľko, že som sa z pôvodného jedného milióna dostal až sem,“ rozpráva pre Brainee Matej Poliaček. Ak má byť však úprimný, nešlo o jeho celoživotný sen. „Do vesmíru by som určite chcel jedného dňa cestovať, ale tým, že pracujem vo vesmírnom priemysle si uvedomujem, aká nízka je pravdepodobnosť, že by sa mi to niekedy mohlo podariť. Priebeh výberu mi však dáva čím ďalej tým väčšiu nádej - uvidíme, ako sa nakoniec rozhodnú organizátori.“

A prečo práve on by mal pocestovať do vesmíru? Matejovou hlavnou motiváciou účasti na tomto lete je vedecko-technická stránka. „So skúsenosťami, ktoré som získal v mojom povolaní si myslím, že by som bol prínosom pre posádku a čas na palube využil produktívne na vedecké účely. Verím tiež, že pracovné povinnosti v dynamickom prostredí letovej kontroly ISS, rovnako ako skúsenosť s životom v izolácii počas analógovej (simulovnej) misie na Mesiac, ktorú som absolvoval v roku 2018, sú pre mňa dobrou prípravou na misiu tohto druhu,“ tvrdí Matej. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 23:44