brainee
StoryEditor

VIDEO Tajomné svetelné objekty nad Bratislavou. Môže ísť o jav, ktorého sa boja všetci astronómovia

Miroslav Kamody20.01.2022., 10:00h
Na oblohe nad Bratislavou sa zjavili tajomné svetelné objekty. O čo ide a prečo by sme sa ich mali skutočne obávať?
Lajkuj Brainee.sk na

Naše redaktorky včera natočili video, ktoré zachytáva tmavú oblohu nad Bratislavou. Krížom cez ňu je vidieť dlhý pás svetelných bodov, ktorý sa zjavne pohybuje. Zábery vznikli v stredu podvečer o 17:58. Aj keď nemáme oficiálne potvrdené, o čo v skutočnosti išlo, je vysoko pravdepodobné, že ide o postrach všetkých astronómov. 

Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o UFO (niektorí dokonca dlhý svetelný pás prirovnávajú k Santa Clausovi so svojím sobím záprahom), najpravdepodobnejšie je, že za týmto tajuplným svetelným obrazcom na oblohe môžu ľudia. Konkrétne jeden, a to rovno ten najbohatší.

Revolučné satelity? 

Nad bratislavskou oblohou sa totiž v tom čase zrejme presúvali satelity Starlink. Ide satelitnú konšteláciu pripravovanú spoločnosťou SpaceX. Mala by zahŕňať celkovo takmer 12-tisíc družíc, ktoré budú poskytovať širokopásmové pripojenie k takzvanému satelitnému internetu.

Aktuálne je na orbite približne 2-tisíc satelitov a postupne pribúdajú ďalšie. Celá konštelácia by mala byť dokončená do roku 2027. SpaceX medzitým postupne spúšťa Starlink v krajinách po celom svete. Ako informuje portál Môj Android, pred pár dňami sa k nim pridalo aj Slovensko. 

„Tento typ internetu je vhodný najmä pre ľudí, ktorí žijú v odľahlých oblastiach, kde nie je prístup k mobilnému signálu či dátam,” píše sa na webe. Cena služby je 99 eur mesačne. Okrem toho však treba zaplatiť 499 eur za hardvér (router, anténa a ostatné súčasti) a ďalších 84 eur predstavuje manipulačný poplatok spoločne s poštovným.

Jasné dôkazy

To, že na videu z Bratislavy sú práve o tieto satelity, potvrdzujú aj údaje zo stránky Find Starlink. Tie udávajú, že dobrá viditeľnosť pásu satelitov bola v našom hlavnom meste práve včera o 17:56 s dĺžkou videnia približne štyri minúty.

Podobne by si mal, v prípade čistej oblohy, vidieť v Bratislave pás satelitov aj dnes (20.január) o 17:53 či zajtra (21. január) o 17:48. Nad Slovenskom však tieto satelity prelietavajú v rôznej kadencii počas celého dňa, len ich nevidieť. Napríklad v čase písania článku boli nad našou krajinou dva. Ich aktuálnu polohu môžeš sledovať na tomto webe

Satelity Starlink FindStarlink.com

​A prečo je projekt, ktorý dokáže priniesť internet aj na najodľahlejšie miesta planéty, postrachom astronómov? Existujúce satelity sú už pre pozemné teleskopy zložité, vysvetľuje astronóm Swinburne University Alan Duffy, ktorý je tiež vedúcim vedcom Kráľovského inštitútu Austrálie.

Podľa aktuálnych údajov Úradu OSN pre vesmírne záležitosti momentálne obieha okolo Zeme 5 162 objektov, z ktorých je približne 2-tisíc funkčných, píše portál ScienceAlert.

Koniec nočnej oblohy

Preto by nasadenie siete 12-tisíc satelitov bolo bezprecedentné. Prostredie, v ktorom žijeme, je neustále plné rádiových vĺn – WiFi, telefónne veže a bezdrôtové siete vyžarujú veľa rádiového šumu, ale satelity sú pre rádiové teleskopy oveľa horšie ako čokoľvek pozemné.

„Úplná konštelácia satelitov Starlink bude pravdepodobne znamenať koniec pozemských mikrovlnných rádiových teleskopov schopných skenovať oblohu a nájsť slabé rádiové objekty,” hovorí Duffy.

„Obrovské výhody globálneho internetového pokrytia prevážia náklady astronómov, ale strata rádiovej oblohy je nákladom pre ľudstvo, keďže strácame naše kolektívne právo vidieť dosvit Veľkého tresku alebo žiaru vznikajúcich hviezd zo Zeme.”

Starlink Unsplash/Anastasiia Moskalenko

​Duffy si myslí, že flotila satelitov Starlink urobí toto rádiofrekvenčné rušenie „neprehliadnuteľné“ a navrhuje, aby sme „postavili rádioteleskop na odvrátenej strane Mesiaca“, chránený pred rádiovým šumom tu na planéte.

Namiesto toho sa však omnoho viac skloňuje návrh vypustenia ďalších 30-tisíc satelitov, ktoré by mali doplniť pôvodných 12-tisíc. Uži si preto nočnú oblohu - jedného dňa sa totiž takto prekvapene, ako sa teraz pozeráme na satelity Starlinku, možno budeme pozerať na hviezdy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:40