SpaceX plánuje v roku 2018 spustiť ďalšie dve misie Falcon Heavy - jedna prepraví satelitnú družicu Arabsat 6A a druhá vynesie Vesmírny skúšobný program 2 pre vzdušné sily USA.SpaceX
StoryEditor

Návrat človeka na Mesiac má ďalšie problémy a odklad. Plány NASA a SpaceX sa rúcajú ako domček z karát

kam20.11.2021., 14:00h
NASA posúva dátum pristátia človeka na Mesiaci takmer každý mesiac. Proti návratu ľudstva na mesačný povrch stojí čas, peniaze i nespokojná súkromná vesmírna spoločnosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Nie je to tak dávno, čo NASA oznámila návrat človeka na Mesiac. Ľudská noha sa jeho povrchu mala dotknúť prekvapivo skoro - už v roku 2024. Plány to boli ambiciózne, no ani zďaleka ich nemôžeme označiť za reálne. Zatiaľ čo NASA už otvorene hovorí o presune termínu na rok 2025, správa Úradu generálneho inšpektora (OIG) je omnoho pesimistickejšia. 

„Vzhľadom na čas potrebný na vývoj a úplné otestovanie (pristávacieho systému) a nových skafandrov predpokladáme, že NASA prekročí svoj súčasný harmonogram pristátia ľudí na Mesiaci koncom roka 2024 o niekoľko rokov,“ uvádza sa v správe, ktorú priniesol portál Business Insider

Správa poznamenala, že SpaceX ešte potrebuje otestovať svoju kozmickú loď Starship na obežnej dráhe, precvičiť jej tankovanie na obežnej dráhe, aby sa mohla dostať na Mesiac, a vykonať misiu bez posádky. Okrem toho bola dodávka skafandrov pre astronautov odložená, čiastočne aj kvôli nedostatku financií.

SpaceX

​Misie Artemis I a Artemis II agentúry NASA, ktoré pomáhajú pripraviť sa na poslednú misiu na Mesiac, Artemis III, by sa tiež mohli odložiť z dôvodu „technických problémov“ s vlastnou raketou Space Launch System a vesmírnou loďou Orion. Očakáva sa, že NASA v rokoch 2012 až 2025 vynaloží na program Artemis celkovo 93 miliárd dolárov.

NASA na zverejnenie správy zatiaľ nereagovala. O veľký rozruch sa pri plánovaní misie však postarala aj samotná agentúra, keď v apríli tohto roku udelila spoločnosti SpaceX kontrakt vo výške 2,9 miliardy dolárov. Práve ten má zaručiť, že na Mesiaci pristanú prví ľudia od roku 1972.

​Očakávalo sa totiž, že NASA vyberie nie jednu, ale rovno dve súkromné spoločnosti. Jedna z nich, konkrétne Blue Origin Jeffa Bezosa, následne podala žalobu, pričom tvrdila, že rozhodnutie vesmírnej agentúry udeliť kontrakt výlučne SpaceX „nespravodlivé“.

Správa OIG uviedla, že protesty Blue Origin spôsobili ďalšie oneskorenie. Keď NASA začiatkom novembra oznámila, že posunula svoj časový plán návratu na Mesiac na rok 2025, Bill Nelson, správca agentúry, čiastočne obvinil práve Blue Origin z oneskorenia. Vyzerá to teda tak, že dátum opätovného pristátia na Mesiaci sa pomaly blíži až k roku 2030.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 04:38