plienkyFacebook/Mac Stanton
StoryEditor

Modulu SpaceX sa rozbil záchod. Astronauti poletia späť na Zem v plienkach

iDnesČTK09.11.2021., 09:00h
Astronauti, ktorí odletia z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS), si budú musieť cestou domov nasadiť plienky. V module spoločnosti SpaceX sa pokazila toaleta.
Lajkuj Brainee.sk na

Plienky vo vesmíre

Megan McArthurová, astronautka americkej vesmírnej agentúry NASA, konštatovala, že situácia „nie je úplne optimálna", ale dá sa zvládnuť. So svojimi tromi kolegami strávi v module 20 hodín, od uzavretia poklopov až do plánovaného pristátia.

„Cestovanie vesmírom je plné malých výziev,“ povedala McArthurová počas tlačovej konferencie na obežnej dráhe. „A toto je jedna z ďalších, s ktorými sa počas našej misie stretávame a musíme ich riešiť. Takže si s tým nerobíme veľké starosti,“ dodala.

Vedúci misie sa v piatok rozhodli stiahnuť McArthurovú a ďalších členov osadenstva ISS ešte predtým, než ich priletí vymeniť náhradná posádka. Štart rakety SpaceX sa totiž už o viac ako týždeň pozdržal kvôli zlému počasiu a nešpecifikovanému zdravotnému problému jedného z členov posádky. Odštartovať by mala najskôr v stredu v noci.

​Modul SpaceX je certifikovaný na maximálne 210-dňový nepretržitý pobyt vo vesmíre, pričom k dnešnému dňu v ňom posádka býva už 199. deň. Na ISS po ich odlete zostane jeden americký astronaut a dvaja ruskí kozmonauti.

Intenzívne mesiace 

Francúzsky astronaut Thomas Pesquet, ktorý sa vráti s McArthurovou, povedal novinárom, že posledných šesť mesiacov bolo intenzívnych. Posádka vykonala množstvo výstupov do vesmíru, aby zlepšila napájanie stanice elektrickou energiou, prestála neúmyselné záblesky tryskových motorov na ruskom module, v dôsledku ktorých sa stanica začala otáčať, a hostila aj súkromný ruský filmový štáb, prvý na vesmírnej stanici.

Musela sa tiež vysporiadať s poruchou toalety v module SpaceX, pod ktorou sa objavila kaluž moču. Problém s vesmírnym záchodom bol prvýkrát zaznamenaný počas súkromného letu SpaceX v septembri, kedy sa uvoľnila rúrka a pod podlahovými doskami sa rozliala moč. SpaceX pred novým vzletom toaletu opravila, neskôr na obežnej dráhe sa ale opäť ukázala ako nepoužiteľná.

Brainee patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj iDnes.cz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:48