StoryEditor

Štáty EÚ majú problém nájsť zjednocujúci postoj v otázkach klímy

TASR24.09.2021., 15:20h
Členské štáty Európskej únie sa nevedia dohodnúť na spoločnej pozícii, ktorú budú chcieť zaujať počas novembrovej konferencie COP26 o klimatických zmenách
Lajkuj Brainee.sk na

 

Jednou z otázok, na ktorej sa EÚ doteraz nezhodla, je to, či by sa klimatické ciele jednotlivých členských krajín mali riadiť „spoločným časovým rámcom". Celkovo 27 členských štátov EÚ zostáva rozdelených v otázke toho, či by sa ciele mali vzťahovať na päť- alebo desaťročné obdobie. 

Informovala o tom v piatok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na nemenované zdroje a dokumenty, ktoré má k dispozícii.

Ciele Bruselu v oblasti znižovania emisií patria k najambicióznejším na svete a európske spoločenstvo sa snaží povzbudiť aj ostatné krajiny sveta, aby si stanovili prísnejšie klimatické ciele.

„Aký signál dáva EÚ svetu, ak nedokážeme ani zosúladiť spoločné časové rámce s parížskou (klimatickou) dohodou?" povedal nemenovaný diplomat z krajiny, ktorá podporuje päťročný časový rámec. 

Podľa predstaviteľov EÚ, ktorí sú s vyjednávaniami oboznámení, väčšina krajín Únie, vrátane Dánska, Holandska, Španielska, Luxemburska a Francúzska, podporuje päťročné časové obdobie pre klimatické záväzky.

Tieto štáty vychádzajú z toho, že kratší päťročný cyklus by vyvinul na krajiny väčší tlak na stanovenie ambicióznych klimatických cieľov a pomohol by efektívne sledovať, či krajiny znižujú emisie dostatočne rýchlo na odvrátenie katastrofických klimatických zmien.

Zástancovia kratšieho časového rámca sa tiež obávajú, že „desaťročný prísľub" spôsobí to, že krajiny s nižšími klimatickými cieľmi sa budú vyhýbať plneniu záväzkov možno aj celé desaťročie.

Napríklad Poľsko, Bulharsko a Rumunsko podľa informácií Reuters chcú dať krajinám na výber buď päťročný, alebo desaťročný časový rámec.

Klimatický summit, konaný pod záštitou Organizácie Spojených národov, sa uskutoční 1. až 12. novembra v Glasgowe. Na podujatie majú pricestovať desiatky predstaviteľov krajín z celého sveta. Okrem politikov sa na COP26 zúčastní aj mnoho podnikateľov a klimatických expertov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 21:37