Záplavy v Jeseníku, v Českej republike.David W Cerny/Reuters
StoryEditor

O záplavách v Európe informujú aj svetové médiá. Obviňujú z toho klimatické zmeny

iDnes.cz16.09.2024., 11:30h

O ničivých povodniach v Českej republike, Poľsku, Rakúsku a ďalších krajinách strednej a juhovýchodnej Európy informujú aj svetové médiá. Správy o katastrofálnych záplavách sú na titulných stranách BBC News a ďalších významných médií. Okrem pôsobivých fotografií médiá upozorňujú, že klimatické zmeny môžu zvyšovať frekvenciu extrémnych výkyvov počasia.

Lajkuj Brainee.sk na

Americká stanica CNN upozorňuje na veľmi vážnu situáciu, ktorá cez víkend panovala na severnej Morave a v českej časti Sliezska.

„V Poľsku a v Českej republike sa vyliali z koryta rieky,“ uviedla stanica a poukázala na situáciu v meste Krnov, ktoré je z veľkej časti zaplavené. Najvyšší stupeň výstrahy pred extrémnymi zrážkami platil cez víkend v Českej republike, Poľsku, Nemecku, Rakúsku a na Slovensku, dodala CNN.

Spravodajská stanica BBC News informuje o dramatickej situácii v obci Lipov na Hodonínsku. „Bohužiaľ, nikto nevie, kedy voda ustúpi,“ povedal mu miestny obyvateľ Marek Joch s tým, že dedina je zo všetkých strán zovretá vodou. Server tiež pripomína, že v súvislosti so záplavami sú v Českej republike nezvestní štyria ľudia.

Povodne spôsobili aj rozsiahle problémy v miestnej a medzinárodnej doprave. „Napríklad bola pozastavená železničná doprava medzi Českou republikou a Poľskom, zatiaľ čo štyri linky viedenského metra museli čiastočne prerušiť prevádzku,“ informuje o niektorých komplikáciách v cestovaní francúzsky denník Le Monde. Noviny tiež poukazujú na veľké škody hlásené z Poľska a Rumunska.

Medzinárodné médiá pripomínajú, že súčasné výdatné zrážky v strednej Európe spôsobuje Borisova níž.

Davide Faranda, vedec z francúzskej Národnej rady pre vedecký výskum (CNRS), cituje Le Monde, že nadmerné zrážky sú „veľmi jasným signálom klimatických zmien“. BBC News upozorňuje, že už v roku 2021 vedci varovali, že extrémne silné dažde a iné extrémne poveternostné javy by sa v Európe mohli stať častejšími a trvalejšími v dôsledku zmeny klímy.

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. september 2024 17:25