Britský kráľ Karol III. (druhý vpravo) a britská kráľovná Kamila si prezerajú vzácne plemená kozy Golden Guernsey počas návštevy Les Cotils v L‘Hyvreuse v Saint Peter Port na ostrove GuernseyTASR/AP/Andrew Matthews/PA
StoryEditor

Karol III. chce znížiť emisie kráľovskej rodiny. Jeho vozidlá Bentley budú po novom jazdiť na biopalivá

ČTK28.07.2024., 11:00h

Britský kráľovský dvor chce znížiť emisie kráľovského páru. Dvojica luxusných limuzín značky Bentley, ktoré využíva Karol III., tak od budúceho roka budú jazdiť na biopalivá. S odvolaním sa na výročnú správu kráľovskej rodiny o tom informuje britská tlač. Emisie vypúšťané kvôli fungovaniu dvora sa však v uplynulom roku zvýšili.

Lajkuj Brainee.sk na

Ešte pred nástupom na trón sa kráľ Karol III. veľmi zasadzoval za ochranu životného prostredia a znižovanie emisií skleníkových plynov. Toto svoje angažmán sa snaží premietnuť aj do fungovania kráľovského dvora. Dvojica luxusných limuzín značky Bentley preto bude v budúcom roku upravená tak, aby mohla jazdiť na biopalivá.

Emisie sa zvýšili

Výhľadovo sa ale počíta s tým, že kráľovské limuzíny budú mať elektrický pohon. Britská kráľovská rodina tiež počíta s obstaraním dvojice nových helikoptér AgustaWestland AW139, ktoré nahradia 15 rokov staré stroje. Nové vrtuľníky budú môcť používať „udržateľné letecké palivá” a budú mať zrejme aj nižšiu spotrebu.

image

Operácia Menai Bridge: Plány pohrebu kráľa Karola sa po diagnóze rakoviny pravidelne aktualizujú. Je mu vraj veľmi zle

Napriek snahám urobiť prevádzku kráľovského dvora ekologickejšiu, emisie z jeho fungovania sa za uplynulý rok zvýšili, píše server stanice Sky News. Dôvodom je vyšší počet ciest a rastúca spotreba elektriny. Emisie spojené s prevádzkou budov patriacich kráľovskej rodine sa naopak znížili.

Veľké plány do budúcna

Ekologické plány dvora počítajú napríklad s inštaláciou solárnych panelov v areáli hradu Windsor či s nahradením plynových lúčov v Buckinghamskom paláci elektrickým osvetlením. Z britskej štátnej kasy dostal kráľovský dvor v uplynulom účtovnom roku 86,3 milióna libier (102,3 milióna eur), čo je rovnaká suma ako v predchádzajúcom roku, uviedla stanica BBC.

Účtovný rok trvá od 1. apríla do 31. marca. Odporcovia monarchie dlhodobo kritizujú vysoké náklady na kráľovský dvor a poukazujú na to, že britskí daňoví poplatníci financujú aj úplne súkromné aktivity členov kráľovskej rodiny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. september 2024 22:56