Spevák kapely Chris MartinMario Anzuoni/Reuters
StoryEditor

Koncertujú po celom svete, ich vystúpenia sa stali pomerne udržateľné. Kapela Coldplay dokazuje, že to nie je nemožné

Viera Nemcová09.10.2023., 14:00h

Kapela Coldplay svetovú popularitu využíva na to, aby inšpirovala k lepšej starostlivosti o planétu. Ich koncerty sa stali udržateľné.

Lajkuj Brainee.sk na

Britská kapela Coldplay má svetový vplyv, ktorý dokáže využiť aj v prospech planéty. Existuje totiž spôsob, ako robiť hudbu a koncertné turné oveľa udržateľnejšie a šetrnejšie. Oni už vedia ako na to, ak chceš vedieť aj ty, pozorne čítaj.

Coldplay vedia, ako byť úspešní

Možno sa teraz pýtaš, či sa dá koncertovať po celom svete a robiť to bez negatívneho dopadu na životné prostredie? Odpoveď ti dá londýnska kapela Coldplay. Nielen, že je už roky na scéne a jej popularita vôbec neklesá, ale pred niekoľkými rokmi sa členovia kapely začali zaujímať aj o to, aby našej planéte svojim koncertmi už neškodili.

image

Spevák kapely Chris Martin

Mario Anzuoni/Reuters

Po každom koncerte, väčšom či menšom, ostane na ploche nepredstaviteľné množstvo odpadkov. Rôzneho pôvodu a materiálu, ktorý je takmer nemožné správne separovať a recyklovať. Ale nebolo by to tak, keby sa nad sebou zamysleli aj fanúšikovia.

Svetové turné kapiel ich kalibru sú nočnou morou pre životné prostredie. Sami hudobníci z Coldplay si to dobre uvedomujú, a preto sa rozhodli, že svoje koncerty už budú robiť odlišne.

Ale celý problém nie je len o odpadkoch. Nekonečné cesty dlhé tisíce kilometrov, použité energie, ale aj produkcia spomenutého odpadu, špeciálne toho plastového, predstavujú nemalé uhlíkové stopy. Snaha všetko to zmeniť, bola len začiatkom ich cesty z rokov 2016 a 2017.

Podľa Tyndall°Centre for Climate Change Research sú svetové, hudobné turné zodpovedné až za 405 tisíc ton uhlíkových emisií každý rok. Z toho 34 % z nich pochádza z miesta konania koncertu a 33 % z nich z cestovania divákov. Ostatná časť patrí kapele, jej cestovaniu, ubytovaniu, propagácii a tovaru. To rozhodne nie sú malé čísla.

Turné Music of the Spheres už má výsledky

Aktuálne turné Music of the Spheres sa dá porovnať s predchádzajúcim z rokov 2016 a 2017. To sa odohrávalo na štadiónoch a ešte nebolo usporiadané v udržateľnom štýle. Počas prvých 12 mesiacoch trvania nového turné však vyhodnotené výsledky potvrdili až o 47 % menej emisií uhlíka, v porovnaní s tým, ako tomu bolo dovtedy u Coldplay zvykom.

Samozrejme, kapela si tieto čísla neurčuje sama. Všetky údaje sú nezávisle overené profesorom John E. Ferdandezom z MIT Environmental Solutions Initiative, inštitúciou ktorá rieši zmenu klímy prostredníctvom výskumu, vzdelávania a angažovanosti. Podľa slov profesora, sú tieto výsledky „vedecky presné“.

Aktuálne, v druhom roku turné, Coldplay počas svojich koncertov začal prevádzkovať audio, svetlá a lasery z elektriny pochádzajúcej zo 100 % obnoviteľných zdrojov, používať elektrické vozidlá a alternatívne palivá všade tam, kde sa dá. Zároveň pokračujú v snahe znižovať produkciu odpadu a minimalizovať používanie plastov. Dokonca, aj ich konfety sú biologicky rozložiteľné.

Naviac, veľmi dobre vedia, že k úspechu im pomáhajú aj uvedomelí fanúšikovia a venovali im pekné slová vďaky. Aj ich snahou sa totiž podarilo nabiť elektrickými bicyklami a kinetickými tanečnými parketmi batérie na show, mnohí z nich pricestovali na koncerty verejnou dopravou, pešo alebo na bicykli, aktívne využívali nádoby na recyklovaný odpad, priniesli si vlastné opakovane použiteľné fľaše na vodu a po skončení show vrátili LED náramky.

Ďalšia z vychytávok, pokiaľ sa ocitneš na koncerte Coldplay, by mohla inšpirovať aj iných umelcov.  Stačí, že prídeš na koncert a tvoja účasť sa rovná zasadeniu stromu alebo pomôžeš organizáciám venujúcim sa životnému prostrediu, ako The Ocean Cleanup a ClientEarth.

Profesor Fernandez schvaľuje odhodlanie kapely a povedal, ide o: „dôležitý a zásadný krok smerom k novej ére eventuálneho dosiahnutia uhlíkovo neutrálnych hudobných podujatí od veľkých umelcov“. Turné Music of the Spheres trvá od 18. marca 2022 a pokračuje až do 22. novembra 2023.

Konkrétne výsledky turné v číslach

•    Od začiatku trvania turné Music of the Spheres kapela podporí vysadenie 5 miliónov stromov, ktoré budú pod záštitou organizácie One Tree Planted.

•    Prostredníctvom podpory 21 projektov, obnoví až 5 tisíc hektárov pôdy v 17 krajinách sveta.

•    Prispeje aj k čistote vody a riek. Spolu s organizáciou The Ocean Cleanup bola na rieke Klang v Malajzii nasadená solárne poháňaná loď Interceptor, ktorá odstraňuje odpad. Prispeli tiež k odstráneniu 158 ton odpadu a 13 ton plastov z oceánov.

•    Vďaka recyklačnému programu až 66 % z celkového odpadu vyprodukovaného počas turné neskončilo na skládke. A k tomu, aj darovali niekoľko tisíc porcií jedla a kilogramy toaletných potrieb z cateringu na turné.

Finančne podporili množstvo organizácií, napríklad ClientEarth, The Ocean Cleanup, Climeworks, Sea Shepherd, Project Seagrass, Sustainable Food Trust, Cleaner Seas Group, Food Forest Project, Knowledge Pele, Conservation Collective a iné.

Coldplay nastavil nový štandard v hudobnom priemysle

Do histórie sa kapela zapísala (okrem hudobných úspechov) aj tým, že ako prvá zverejnila komplexnú správu o udržateľnosti. Tento prelomový krok predstavuje záväzok k zásadám a princípom ochrany životného prostredia, sociálnych vecí a riadenia (ESG – environmental, social and governance).

Vytvorili dôležitý precedens pre ostatných umelcov hudobného a zábavného priemyslu, ale aj pre podobne zamerané organizácie. Ukázali cestu, akú by mali nasledovať aj ostatní. Do popredia postavili udržateľnosť a informovanosť, aby povzbudili kolektívnu silu a aktivitu.

Niektoré aktivity sa nedajú uskutočniť dokonale, ale napríklad na turné kapela lieta komerčnými letmi a za všetky lety platí príplatok za použitie udržateľného leteckého paliva. Klíma je súčasťou nášho každodenného života a musíme riešiť, čo sa deje. Členovia Coldplay majú jedinečnú pozíciu inšpirovať milióny fanúšikov aj kolegov z odvetvia a využívajú ju naplno.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 12:49