Ilustračná fotoMarek Kmeť/
StoryEditor

Slovensko dostane 2,4 milióna eur. Island od nás odkúpil prebytočné emisné kvóty

TASR18.09.2023., 13:00h

Islandské ministerstvo životného prostredia odkúpilo od Slovenska prebytočné emisné kvóty za takmer 2,4 milióna eur. Celkovo bude predaných 3,4 milióna kvót. Výnos pôjde na zvyšovanie energetickej účinnosti verejných budov.

Lajkuj Brainee.sk na

Výnosy z predaja sú príjmom Environmentálneho fondu. „Slovensku sa podarilo vyrokovať cenu na úrovni 0,70 eura za kvótu, ktorá sa vzhľadom na nadbytok u drvivej väčšiny krajín Kjótskeho dohovoru považuje za mimoriadne výhodnú,“ priblížil envirorezort. Nadbytočné emisné kvóty boli pre Slovensko pridelené na roky 2013 až 2020.

Správu o odkúpení nadbytočných emisných kvót oznámil minister životného prostredia Milan Chrenko počas pracovnej cesty na Islande. Slovenská delegácia tam rokovala o opatreniach na znižovanie emisií skleníkových plynov, najmä prostredníctvom využívania geotermálnej energie. „Island dokázal, že aj malý štát môže efektívne využívať svoj energetický potenciál v prospech obyvateľov a celej ekonomiky. Všetky domácnosti ostrova sú prakticky vykurované zemským teplom. Island je tak príkladom ako možno za pár desiatok rokov úplne reformovať svoju energetiku,“ poznamenal Chrenko.

Slovensko v súčasnosti využíva geotermálnu energiu na vykurovanie iba na pár lokalitách. Z udržateľnej kapacity, ktorá je na úrovni približne 3200 megawatt, tepelný výkon podľa MŽP dosiahol vlani vyše 80 megawattov.

Šéf envirorezortu počas cesty absolvuje rokovanie s riaditeľkou Agentúry pre životné prostredie Islandu a riaditeľkou Energetickej agentúry. Slovenskú delegáciu prijme aj prezident Islandu Gudni Thorlacius Jóhannesson.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
06. máj 2024 17:42