Dym stúpa počas lesného požiaru v Belene neďaleko Iskenderunu na juhu Turecka   Hakan Akgun/Tasr
StoryEditor

Stane sa zo Slovenska top destinácia? Extrémne horúčavy by v budúcnosti mohli zmeniť návyky dovolenkárov

TASR18.07.2023., 10:00h

Extrémne horúce letá v krajinách južnej Európy by mohli trvalo zmeniť návyky turistov a dovolenkárov, ktorí si už v súčasnosti ako dovolenkové destinácie vyberajú skôr chladnejšie krajiny alebo chodia na dovolenky počas jarných či jesenných mesiacov.

Lajkuj Brainee.sk na

Údaje Európskeho výboru pre cestovný ruch (ETC) ukazujú, že počet ľudí, ktorí plánujú vycestovať do Stredomoria od júna do novembra, sa v porovnaní s vlaňajškom znížil o desať percent.

Naopak, organizácie cestovného ruchu zaznamenali zvýšený záujem o destinácie ako je Česká republika, Dánsko, Írsko či Bulharsko.

„Predpokladáme, že nepredvídateľné počasie v budúcnosti môže mať väčší vplyv na výber dovolenkových destinácií v Európe,“ povedal šéf ETC Miguel Sanz. Dodal, že zaznamenal pokles počtu ľudí ochotných vycestovať do zahraničia v auguste, ktorý sa považuje za hlavný dovolenkový mesiac. Naopak, mnoho Európanov zvažuje odchod na dovolenku až na jeseň.

image

Horúčavy gradujú. 

Gregorio Borgia/Tasr

Agentúra Reuters upozorňuje, že po uvoľnení obmedzení, ktoré boli v platnosti počas pandémie koronavírusu, sa dopyt po zahraničných dovolenkách opätovne zvýšil. Cestovné kancelárie zatiaľ nezaznamenali mnoho prípadov, keď klienti zrušili dovolenky z dôvodu vysokých teplôt, čo sa však môže v budúcnosti zmeniť.

Meteorológovia predpokladajú, že teploty v Európe by v priebehu tohto týždňa mohli pokoriť súčasný rekord 48,8 stupňa Celzia, ktorý bol nameraný v auguste 2021 na Sicílii.

Reuters dodáva, že táto zmena návykov turistov a dovolenkárov by mohla poškodiť aj ekonomiku krajín, ktoré sa vo veľkej miere spoliehajú na príjmy z cestovného ruchu v letných mesiacoch. Ide napríklad o Grécko, Taliansko či Španielsko.

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:05