Niektoré krajiny čakajú skutočne krušné časy.Aaron Chown/Tasr
StoryEditor

OSN varuje: Obrovské utrpenie a straty na životoch. Tieto oblasti na Zemi budú pre horúčavy neobývateľné

TASR10.10.2022., 15:00h

Vlny horúčav sa v niektorých regiónoch na planéte Zem tak zintenzívnia, že sa tieto územné oblasti stanú neobývateľnými. Upozornili Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí a Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Lajkuj Brainee.sk na

Horúčavy v africkom regióne Sahel, v Africkom rohu a v južnej a juhovýchodnej Ázii „presiahnu ľudské fyziologické a spoločenské limity“, čo bude mať za následok „obrovské utrpenie a straty na životoch“, uviedli organizácie.

Katastrofy zapríčinené extrémnym teplom, ktoré sa tento rok odohrali v Somálsku či Pakistane, naznačujú "budúcnosť so smrteľnejšími, častejšími a intenzívnejšími humanitárnymi stavmi núdze", uvádza sa v spoločnej správe, ktorú OCHA a MVČK vypracovali pred novembrovou klimatickou konferenciou COP27 v Egypte.

„Existujú hranice, po prekročení ktorých nemôžu ľudia vystavení extrémnemu teplu a vlhkosti prežiť,“ píše sa v správe. Podľa výpočtov OCHA a MVČK sa tak môže stať už v najbližších desaťročiach.

Kombinované riziko starnutia obyvateľstva, otepľovania planéty a urbanizácie tiež spôsobí, že čoraz viac ľudí v rozvojových krajinách bude patriť k ohrozeným skupinám ľudskej populácie. Choroby a úmrtia pritom viac hrozia poľnohospodárskym pracovníkom, deťom, seniorom a tehotným ženám.

Organizácie vyhlásili, že na zvrátenie vĺn horúčav je potrebné urýchlene podniknúť razantné opatrenia, pričom navrhli niekoľko konkrétnych krokov.

Medzi päť krokov, ktoré OCHA a MVČK navrhli na riešenie tejto situácie, patrí aj poskytovanie včasných informácií obyvateľom a jednotlivým štátnym predstaviteľom, nájdenie nových spôsobov na financovanie opatrení na miestnej úrovni či testovanie vhodnejších teplotných úkrytov či ochladzovacích centier.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:38