Rosemary PenwardenNzherald, Facebook/rosemary Penwarden/
StoryEditor

Babka, ktorá je ekologickejšia ako ty. Zo starého vraku si podomácky vyrobila elektromobil

som05.06.2022., 11:00h

Žena z Nového Zélandu prerobila 29-ročný vrak na podomácky vyrobené elektrické vozidlo.

Lajkuj Brainee.sk na

63-ročná Rosemary Penwarden z Nového Zélandu prerobila 29-ročný vrak na podomácky vyrobené elektrické vozidlo, ktoré nabíja domácimi solárnymi panelmi. Jazdí na ňom už tretí rok.

„Chcem poďakovať ropným spoločnostiam za motiváciu,“ povedala Rosemary, ktorá je dlhé roky aj ekoaktivistkou, pre Republic World. Realizácia projektu jej a priateľom trvala osem mesiacov.

Penwarden kúpila auto z roku 1993 z vrakoviska, odstránila spaľovací motor a na jeho miesto nainštalovala novú prevodovku a elektrický motor, informuje The Guardian

120 kilometrov 

Pridala aj 24 batérií do prednej časti auta a 56 do kufra. Auto dokáže prejsť 120 kilometrov do ďalšieho nabitia. Elektromobil, ktorý je na solárny pohon, sa nabíja u nej doma.

Celý projekt ju stál 24-tisíc dolárov (približne 22-tisíc eur). Pre porovnanie, priemerná cena nového elektrického vozidla vo februári 2022 bola podľa Kelley Blue Book 64 685 dolárov. Na Novom Zélande sú však ceny elektromobilov ešte vyššie. Priemerná cena za elektrické vozidlo v krajine v polovici roku 2021 bola okolo 70-tisíc dolárov, uviedol The Spinoff, nepočítajúc drahšie športové autá.

image

Podomácky vyrobený motor.

Facebook/rosemary Penwarden/

Chce zastaviť znečisťovateľov

Rosemary, ktorá je už babkou, v rozhovore pre The Guardian spomenula, že v minulosti míňala na benzín až 100 dolárov týždenne. Zdôraznila však, že neprerábala auto, aby ušetrila. Zároveň má pochopenie, že nie každý má financie a čas nasledovať jej príklad. 

„Už len dokázať, že sa to dá, je neoceniteľná vec,“ povedala. „Najväčšou vecou je pomôcť zastaviť najväčších znečisťovateľov, a to čo najskôr - a myslím si, že na ničom, čo môžeme ako jednotlivci urobiť, nezáleží viac ako na tomto,“ uzavrela.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 04:33