Aby zabránili topeniu ľadovca, prikrývajú ho plachtamitwitter.com
StoryEditor

Aby zabránili topeniu ľadovca, zakrývajú ho látkou. V priebehu 50 rokov môže totiž zmiznúť

iDnes.czpma29.08.2021., 10:59h
Pokrytie 10-tisíc metrov štvorcových ľadovej plochy trvá pracovníkom aj niekoľko týždňov.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj počas letných mesiacov sa na alpských svahoch vo švajčiarskom Engelbergu horko-ťažko pracuje. Pracovníci tamojšieho lyžiarskeho strediska na hore Mount Titlis sa snažia zamedziť topeniu tamojších ľadovcov, zjazdovky a zasnežené plochy preto prikrývajú látkou. 

Areál pri Mount Titlis patrí v Alpách k najobľúbenejším, preto na údržbu a ochranu ľadovca dávajú obrovský pozor. „Prekrývajú ho reflexnou látkou, ktorá pôsobí ako prírodný ochranný štít,“ popísal agentúre Reuters jeden z pracovníkov lanovky Titlis Bergbahnen Gian Darms.

Z hory vysokej 3 238 metrov za niekoľko desaťročí ubudlo z obrovských ľadových plôch. Očakáva sa, že zvyšok sa roztopí počas nasledujúcich 50 rokov. V posledných rokoch stredisko muselo pravidelne zväčšovať zakrytú plochu.

Polyesterová vlnená tkanina odráža slnečné lúče späť do atmosféry, okrem tejto ochrany pred teplom prispieva tiež k zachovaniu snehu, ktorý napadol predchádzajúcu zimu. V lete im zakrývanie ľadovej plochy trvá päť šesť týždňov, podobne dlhú dobu neskôr trvá odstraňovanie látky. Používajú pritom rolby, ktorými látku naťahujú.

Momentálne pokryjú plochu v rozlohe skoro 100-tisíc metrov štvorcových. Sneh, ktorý sa pri práci nahromaždí, sa využíva na zacelenie trhlín, ktoré na zjazdovkách môžu vznikať, či k upevneniu stožiarov lanovky, zasadených do ľadu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:01