Spoločnosť Nike vyvíja ekologické topánky z uhlíka (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Módny gigant sa pustil do boja s klimatickými zmenami: Nike vyvíja ekologické topánky z uhľovodíka

Radka Rosenbergová28.08.2021., 09:42h
Podľa nedávnej tlačovej správy športový gigant oblečenia už vyrobil topánky z koša, ale teraz sa zameral na používanie skleníkových plynov ako materiálu na obuv.
Lajkuj Brainee.sk na

Nike spolupracuje s výrobcom AirCarbon Newlight, biotechnologickou firmou zameranou na premenu uhlíka na alternatívu z plastu a kože, ktorá sa úplne rozloží. Ich patentovaný materiál AirCarbon, je uhlíkovo neutrálny a dokáže sa úplne rozložiť na biologický materiál. 

„AirCarbon ponúka príležitosť na ďalšie zníženie nášho vplyvu na planétu,“ uviedol v tlačovej správe hlavný predstaviteľ Nike pre udržateľnosť Noel Kinder. „Materiály spoločnosti Nike môžu až za 70 percent z celkovej uhlíkovej stopy našej spoločnosti a my v tomto priestore zrýchľujeme svoje úsilie a skúmame nové príležitosti v boji s klimatickými zmenami. Nemôžme čakať na riešeniu, musíme ho vytvoriť.“

Nike spolupracuje s výrobcom AirCarbon Newlight, biotechnologickou firmou zameranou na premenu uhlíka na alternatívu z plastu a kože (ilu) Nike spolupracuje s výrobcom AirCarbon Newlight, biotechnologickou firmou zameranou na premenu uhlíka na alternatívu z plastu a kože (ilu) unsplash.com

Na výrobu materiálu AirCarbon spoločnosť Newlight extrahuje mikroorganizmy z oceánov, ktoré požierajú kyslík a uhlík, pričom ich pretvárajú na polyhydroxybutyrát, známy tiež ako PHB. Po desiatich rokoch spoločnosť zistila, ako premeniť PHB na niekoľko užitočných foriem, ako sú listy, vlákna a dokonca aj pevné tvary.

Okrem toho má AirCarbon Newlight ďalšie dve maloobchodné značky - jedna z nich, Covalent, využíva na výrobu peňaženiek, kabeliek, slnečných okuliarov a technologického príslušenstva uhľovodík, zatiaľ čo druhý predajca, spoločnosť Restore, vyrába príbory a slamky z uhľovodíka.

„Sme nadšení, že preskúmame, ako môže AirCarbon pomôcť spoločnosti Nike pri dekarbonizácii jej produktov a dosiahnuť ambiciózne ciele v oblasti znižovania uhlíkovej stopy,“ tvrdí Mark Herrema, generálny riaditeľ spoločnosti AirCarbon Newlight.

Odevný priemysel produkuje nepredstaviteľné množstvo skleníkových plynov, pričom podľa správy BBC samotný módny priemysel predstavuje zhruba desať percent všetkých globálnych emisií uhlíka. 

Nike sa snaží prispieť k zníženiu emisií (ilu) Nike sa snaží prispieť k zníženiu emisií (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:03