Reuters
StoryEditor

Stúpanie morí už nezastavíme. 5 zásadných vecí, ktoré sme sa dozvedeli zo správy OSN o klíme

Miroslav Kamody10.08.2021., 15:00h
Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC) včera zverejnila najnovšiu správu hodnotenia vplyvov globálneho otepľovania. Úloha človeka pri otepľovaní je podľa IPCC „drvivá a jednoznačná“ informovala agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Správa o vplyvoch globálneho otepľovania, ktorú v pondelok zverejnila Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC), je „umieračikom“, ktorý odzvonil používaniu uhlia, ropy a plynu. Vyhlásil to generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. Šéf OSN varoval, že fosílne palivá ničia planétu.

Zvony sú ohlušujúce a dôkazy sú nezvratné... Táto správa musí znieť ako umieráčik pre uhlie a fosílne palivá, predtým než zničia našu planétu. Ak teraz spojíme sily, môžeme odvrátiť klimatickú katastrofu,“ vyhlásil Guterres.

Správa, na ktorej sa podieľalo 234 vedcov, má viac ako 3000 strán. V jej záveroch sa píše, že globálne otepľovanie už urýchľuje zvyšovanie hladiny morí, roztápa ľadovce a zhoršuje extrémy počasia, ako sú vlny horúčav, suchá, záplavy a búrky.

Matt McGrath pre yahoo!news vybral päť kľúčových vecí, ktoré správa odhaľuje. A nič z toho ťa pravdepodobne nepoteší. 

1. Klimatické zmeny sú rozšírené, rýchle a intenzívnejšie

„Klimatické zmeny nie sú problémom budúcnosti, sú tu a teraz a postihujú všetky regióny sveta,“ hovorí Friederike Otto z Oxfordskej univerzity a jeden z mnohých autorov Medzivládneho panelu OSN pre zmenu klímy (IPCC).

Práve dôvera v tvrdenia, ktoré teraz vedci robia, je skutočnou silou tejto novej publikácie. Fráza „veľmi pravdepodobné“ sa na 40 stranách Súhrnu pre tvorcov politík vyskytuje 42-krát. Z vedeckého hľadiska je na 90-100 % isté, že mnohé z toho je skutočné.

Pixabay

„Je to podhodnotené, neobviňuje to, je to len tresk, buch, buch, jeden jasný bod za druhým,“ hovorí Arthur Petersen z University College London. Najjasnejšie z týchto bodov je o zodpovednosti ľudstva za zmenu klímy. Už to nie je nič nejednoznačné - môžeme za to my.

2. Teplotný limit 1,5 °C

Keď bola v roku 2013 uverejnená správa IPCC o klimatických zmenách, sotva sa uvažovalo o myšlienke, že 1,5 stupňa Celzia bude bezpečným globálnym limitom otepľovania. V politických rokovaniach, ktoré viedli k parížskej dohode o klíme v roku 2015, ale mnohé rozvojové krajiny a ostrovné štáty presadzovali túto nižšiu teplotnú hranicu a tvrdili, že im ide o prežitie.

Špeciálna správa o 1,5 °C v roku 2018 ukázala, že výhody zostať pod limitom sú obrovské v porovnaní so svetom otepleným o dva stupne. To by si však vyžadovalo zníženie emisií uhlíka na polovicu, v zásade do roku 2030, a čisté nulové emisie do roku 2050. V opačnom prípade by sa limit dosiahol v rokoch 2030 až 2052.

Nová správa toto zistenie potvrdzuje. Pri všetkých scenároch je prah dosiahnutý do roku 2040. Ak sa emisie neutlmia, oteplenie 1,5 °C dosiahneme zhruba za desať rokov.

Reuters

​Hoci je situácia veľmi vážna, nejedná sa o náhly pád do pohromy. „Prahová hodnota 1,5 °C je politicky dôležitá, ale z klimatického hľadiska to nie je hranica útesu - že keď prekročíme 1,5 ° C, zrazu sa všetko stane veľmi katastrofickým,“ vysvetľuje doktorka Amanda Maycocková z University of Leeds.

„Scenár najnižších emisií, ktorý v tejto správe hodnotíme, ukazuje, že úroveň otepľovania sa neskôr v tomto storočí stabilizuje okolo alebo pod 1,5 °C. Ak by to bola cesta, ktorou by sme sa uberali, dopadom by sa výrazne zabránilo.“

3. Bez ohľadu na to, čo urobíme, budú moria stúpať

V minulosti bol IPCC kritizovaný za príliš konzervatívny prístup pri posudzovaní rizika nárastu hladiny morí. Nedostatok jasného výskumu ukázal, že predchádzajúce správy vylučujú potenciálne vplyvy topenia grónskeho a antarktického ľadového štítu. Teda až doteraz.

Správa ukazuje, že za súčasných scenárov by sa moria mohli zdvihnúť nad pravdepodobný nárast, pričom na konci tohto storočia budú dosahovať až 2 metre a do roku 2150 až päť metrov. Aj keď sú to nepravdepodobné údaje, nemožno ich vylúčiť v prípade scenára vysokých emisií skleníkových plynov.

To je dosť zlé - ale aj keď zvládneme emisie a udržíme nárast teploty okolo 1,5 °C do roku 2100, vody budú naďalej stúpať. 

Twitter Greenland

„Aj pri oteplení o 1,5 °C sa pozeráme na dlhodobé zvýšenie o dva až tri metre. Pri najhorších scenároch by sme sa mohli pozerať na niekoľkometrový nárast hladiny mora do roku 2150,“ hovorí profesor Malte Meinshausen z University of Melbourne a autor IPCC.

Aj keď je nárast hladiny mora relatívne mierny, bude mať nárazové efekty, ktorým sa nemôžeme vyhnúť. „S postupným zvyšovaním hladiny mora sa tie extrémne udalosti, ku ktorým došlo v minulosti, iba raz za storočie, budú v budúcnosti objavovať stále častejšie,“ hovorí Valérie Masson-Delmotte, spolupredsedníčka pracovnej skupiny IPCC, ktorá pripravila novú správu.

„Očakáva sa, že k tým, ktoré sa v minulosti vyskytovali iba raz za storočie, dôjde do polovice storočia raz alebo dvakrát za desaťročie. Informácie, ktoré poskytujeme v tejto správe, je mimoriadne dôležité vziať do úvahy a pripraviť sa na tieto udalosti.“

4. Dobrá správa - vedci majú väčšiu istotu

Varovania sú jasnejšie a desivejšie - ale s touto správou prechádza dôležitá nitka nádeje. Vedci sa už dlho obávajú, že klíma môže byť na oxid uhličitý citlivejšia, ako si mysleli.

Používajú frázu - rovnovážna klimatická citlivosť - na zachytenie rozsahu otepľovania, ktoré by mohlo nastať, keby sa hladiny CO2 zdvojnásobili.  V poslednej správe v roku 2013 sa to pohybovalo od 1,5 °C do 4,5 °C, bez lepšieho odhadu. Tentoraz sa rozsah zúžil a autori sa rozhodli pre 3 stupne ako svoj najpravdepodobnejší údaj.

Prečo je to dôležité? „Teraz sme schopní to s istou mierou istoty obmedziť a potom to použiť, aby sme skutočne urobili oveľa presnejšie predpovede,“ povedal profesor Piers Forster z University of Leeds a autor správy.

TASR/AP/Rick Rycroft

​Ďalším veľkým prekvapením v správe je úloha metánu, ďalšieho otepľujúceho plynu. Podľa IPCC pochádza približne 0,3 °C z 1,1 ° C, ktorými sa svet už zahrial, z metánu. Riešenie týchto emisií z ropného a plynárenského priemyslu, poľnohospodárstva a pestovania ryže by mohlo byť v krátkodobom horizonte veľkou výhrou.

„Táto správa prerušuje všetky zostávajúce diskusie o naliehavej potrebe obmedziť znečistenie metánom, a to najmä zo sektorov, ako je ropa a plyn, kde sú dostupné zníženia najrýchlejšie a najlacnejšie,“ uviedol Fred Krupp z amerického Fondu na ochranu životného prostredia.

„Pokiaľ ide o našu prehrievajúcu sa planétu, na každom zlomku stupňa záleží - a neexistuje žiadny rýchlejší a dosiahnuteľnejší spôsob, ako spomaliť rýchlosť otepľovania, ako zníženie emisií metánu spôsobených ľuďmi.“

5. Politici budú nervózni a na súdoch bude rušno

Načasovanie tejto správy, ktorá prichádza len pár mesiacov pred kritickou klimatickou konferenciou COP26 v Glasgowe, znamená, že bude pravdepodobne základom rokovaní. IPCC tu má určitú podobu: ich predchádzajúce hodnotenie v rokoch 2013 a 2014 pripravilo pôdu pre parížsku dohodu o klíme.

​Táto nová štúdia je oveľa silnejšia, jasnejšia a sebavedomejšia v tom, čo sa stane, ak politici nebudú konať. Ak nebudú konať dostatočne rýchlo a COP26 sa skončí neuspokojivo, môžu sa viac zapojiť súdy. V posledných rokoch sa napríklad v Írsku a Holandsku aktivisti v oblasti životného prostredia úspešne obrátili na súd, aby prinútili vlády a spoločnosti konať o zmene klímy.

„Nenecháme túto správu odložiť ďalšou nečinnosťou. Namiesto toho ju odnesieme so sebou na súdy,“ uviedla Kaisa Kosonenová, politická poradkyňa Greenpeace Nordic.

„Posilnením vedeckých dôkazov medzi ľudskými emisiami a extrémnym počasím IPCC poskytol nové a účinné prostriedky pre všetkých na celom svete, aby sa mohol priemysel fosílnych palív a vlády priamo zodpovedať za klimatickú núdzu. Stačí sa pozrieť na nedávne víťazstvo súdu zabezpečené mimovládnymi organizáciami proti spoločnosti Shell, aby sme si uvedomili, aká silná môže byť veda IPCC.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 23:37