TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Ide to aj na Slovensku. Prinášame 5 pozitívnych vecí, ktoré sa u nás udiali v prospech klímy

Marta Fandlová01.08.2021., 12:00h
Záplavy, požiare, dlhotrvajúce búrky. Áno, toto je realita posledných dní. Aby si však neupadal do depresie – našli sme päť pozitívnych vecí, ktoré sa v spojitosti s klímou udiali práve na Slovensku.
Lajkuj Brainee.sk na

Chápeme, že zovšadiaľ sa na teba valí negativita zlé správy o tom, ako sa Zem otepľuje, lesy miznú, ľadovce sa topia. Dejú sa však aj dobré veci – a to nie len globálne, ale aj u nás, v našej malej krajine. Tieto správy poukazujú na to, že ak človek chce a začne od seba, môže postupne meniť svet na lepšie miesto.

Počul si už o projekte Milión stromov pre Slovensko? Ide o nultý ročník projektu a jeho cieľom je podpora biodiverzity, obnova lesov a zvyšovanie ekologickej stability lesa v spolupráci s verejnosťou. Vďaka tomuto projektu dobrovoľníci vysadili už takmer 30 000 stromov. Je to skvelá správa, stromy ľahko zachytávajú uhlík a tak pomáhajú zmierniť klimatickú krízu.

Počas júna prebiehal 8. ročník celoslovenskej súťaže Do práce na bicykli, ktorej cieľom je podpora rozvoja udržateľnejších foriem dopravy, najmä cyklodopravy na Slovensku. Kampaň sa tento rok niesla v duchu „Vezieme sa v tom spolu“. Do kampane sa zapojilo viac ako 11 tisíc Slovákov, viac ako 1300 zamestnávateľov a spoločne najazdili neuveriteľných 1,7 milióna kilometrov. V rámci slovenských miest najviac bicyklovalo mestá Martin, Liptovský Mikuláš a Dolný Kubín.

​Veľké množstvo Slovákov tento rok dovolenkuje na Slovensku a v našej prírode je násobne viac turistov ako inokedy. Práve preto vznikla aplikácia s názvom Turistický semafor. Pripravilo ju Ministerstvo životného prostredia SR v spolupráci so Štátnou ochranou prírody. Cieľom aplikácie je, aby mali turisti kvalitnejšie a prehľadnejšie informácie o husto navštevovaných lokalitách národných parkov a chránených krajinných oblastiach. Skvelou správou je aj to, že na Slovensku vzniknú ďalšie tri chránené areály – Horný tok Chotčianky, Horný tok Výravy, Laborec, dve prírodné rezervácie – Brezové a Pokoradzské jazierka a národná prírodná rezervácia Plavno. Tieto oblasti nadobudnú status chránených území už 1. augusta.

​Slovenskí aktivisti opäť ukázali svoju silu. Pred pár dňami protestovali proti výstavbe LNG terminálu na fosilné palivá. Aktivisti v stredu protestovali na kajakoch na Dunaji a v rámci tejto akcie sa uskutočnila aj protestná cyklojazda. Navrhovaný terminál podľa aktivistov podkopáva klimatické ciele. „Potrebujeme odklon od fosílnych palív, a nie LNG terminály, ktoré nás pripútajú k ich využívaniu na desaťročia. Používať verejné financie na fosílnu plynovú infraštruktúru je neprípustné. Plyn je jednou z príčin klimatickej krízy, a nie jej riešením,“ skonštatovala riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková. Túto aktivitu si všimlo aj Ministerstvo životného prostredia, ktoré výstavbu LNG terminálu na fosilné palivá prehodnotí.

Spoločnosť Dedoles spoločne s CEEV Živica pripravili kampaň proti klimatickej kríze. Kampaň má názov Klíma nás spája a funguje už tri roky. Cieľom kampane je, aby školy a obce začali vytvárať rôzne adaptačné opatrenia, ktoré pomôžu a zabránia dôsledkom klimatickej krízy. Viac o tejto kampani sa dozviete na tomto linku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:01