TASR/AP
StoryEditor

6 faktov o udržateľnej móde, ktoré ťa prekvapia. Nabudúce si rozmyslíš, či tú handru za pár eur kúpiš

Eliška Trpíšková02.06.2021., 15:00h
Jednou z vecí, ktorá definuje mileniálov, je záujem o ekologický spôsob života. Chvalabohu. Svoje správanie zmeniť musíme – za minuloročnú pandemickú sezónu totiž zlikvidujú módne domy oblečenie za 180 biliónov dolárov!
Lajkuj Brainee.sk na

Udržateľná alebo ekologická móda je ohľaduplná voči prírode a neškodí životnému prostrediu. Znižuje uhlíkovú stopu a oblečenie je vyrobené z prevažne prírodných alebo recyklovaných materiálov. Niektoré materiály sú dokonca označované ako bio či vegánske. Obrovským benefitom udržateľnej módy, ktorý by mal byť samozrejmý pre všetky odvetvia, je minimalizácia detskej práce. Módny priemysel momentálne patrí k jednému z najväčších znečisťovateľov životného prostredia.

Ako môžeš prispieť ty?

Prvá vec, ktorá napadne takmer každému z nás, sú spomínané second handy. V posledných rokoch ich nájdeme už takmer všade. Ich výhodou je, že staré veci tu získavajú úplne nový rozmer. Čoraz známejšie sú bazáre, ktoré sa stali hitom najmä na sociálnych sieťach. Ležia ti v skrini kúsky o ktorých vieš, že ich nevynosíš? Hoď ich na Instagram a máš zaručené, že tvoje oblečenie si nájde nového majiteľa.

Ďalšou z možností je nakupovať slow fashion. Pred kúpou sa informuj, z akého materiálu je tvoj potenciálny kúsok ušitý a poprípade si pozri, či ide o slovenskú výrobu alebo má kúsok označenie „FAIR TRADE“ – a teda spravodlivo vyrobená vec, za ktorú dostali všetci pracovníci adekvátne zaplatené a robia v slušných podmienkach. Ako sme naznačili na začiatku, ani to totiž nie je samozrejmosť dnešnej doby.

6 faktov, ktoré by si mal o udržateľnej móde vedieť...

  • Módny priemysel vyprodukuje 8% zo všetkých emisií skleníkových plynov na svete.
  • Až 80% oblečenia je spáleného alebo putuje rovno na skládku.Na výrobu jedného trička je potrebných vyše
  • 3000 litrov vody a okolo 150 gramov pesticídov, ktoré sú potrebné pri produkcii bavlny.
  • Hodnota za nepredané kúsky oblečenia kolekcie jar/leto za rok 2020 sa vyšplhala až do výšky 160 – 180 biliónov dolárov.
  • Módny priemysel zanecháva za sebou väčšiu uhlíkovú stopu ako letectvo.
  • Postoj mladých k ekologickej móde je viac než priaznivý. Až 60% mileniálov tvrdí, že chce nakupovať udržateľnejšie. K naplneniu tohto čísla môžeš prispieť aj ty.

Poslednou a azda najdôležitejšou vecou je rozmyslieť si, či daný kúsok naozaj potrebuješ. Máš už niečo podobné v skrini alebo máš tú istú vec len v inej farbe? Pravdou je, že nový kúsok nepotrebuješ, bažia po ňom len tvoje oči, ovplyvní ťa reklama, kamoši, Instagram, telka. Nepotrebuješ predsa nové oblečenie na to, aby si si vyskladal super outfit. Pozri ešte raz pozorne do skrine. Veď móda sa stále vracia, opakuje.

Udržateľné materiály

Organická bavlna to istí. Tá sa na rozdiel od tej klasickej líši tým, že je pestovaná bez pesticídov a musí byť spracovaná v súlade s medzinárodnými normami pre ekologickú výrobu. Ďalej ide o recyklovaný polyester. Ten má takmer rovnaké vlastnosti ako klasický polyester, no rozdiel spočíva v tom, že na jeho výrobu je použitých o 90% menej vody. Je vyrobený z recyklovaných zdrojov, z PET fliaš, priemyselného polyesterového odpadu a dokonca aj zo starého oblečenia. Ďalšími používanými materiálmi sú lyocell či merino vlna. Výhodou týchto materiálov je, že sú kvalitnejšie a majú dlhšiu životnosť. Preto sú často spájané najmä so športovým oblečením a teplákovými súpravami.

Podporovatelia

Myšlienku ekologickej módy podporili aj influencerky ako Tatiana Žideková, či Barbora „Babsy“ Heribanová. Tatiana pred pandémiou koronavírusu zvykla organizovať bazár svojich vecí priamo v Žiline a vybraný kúsok si tak jeho nová majiteľka mohla obzrieť na vlastné oči. Babsy Heribanová má udržateľnosť v krvi a tejto téme sa venuje aj na svojich sociálnych sieťach. Jej šatník doslova prekypuje recyklovaným oblečením. Priekopníkom v sekáčovej móde je Viktor Vincze. Ten sa hrdo postaví pred státisíce divákov večerných správ v obleku z druhej ruky. A my tento počin chválime.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 04:53