TASR/Kristína Mayerová
StoryEditor

Kašleme na odpadové hospodárstvo? Slovensku chýba jasná vízia, varuje odborníčka

TASR16.05.2021., 10:54h
Slovensko by sa v rámci odpadov malo zamerať na zber presných dát a nastavovanie cieľov podľa nich. Uviedla to Ivana Maleš z Inštitútu cirkulárnej ekonomiky.
Lajkuj Brainee.sk na

„Pripravuje sa síce Program odpadového hospodárstva na najbližších päť rokov, ale zdá sa nám, ako keby sme sa vždy snažili dobehnúť resty. Myslím si, že v tomto má Slovensko oveľa na viac,“ povedala Maleš pre TASR. Slovensko sa môže pochváliť tým, že ma málo odpadov na obyvateľa oproti ostatným členským krajinám, poznamenala.

Swapy sú cesta

„Čo nám veľmi chýba, sú presné dáta. To, čo máme na papieri, často neodzrkadľuje to, ako vyzerá realita. Preto sa aj ťažko nastavujú jasné ciele a argumentácie na zavedenie nových opatrení,“ konštatuje Maleš. Dodáva, že nové opatrenia v odpadovom hospodárstve nie sú často postavené na exaktných dátach a preto je náročné ich presadzovať.

​Slovensko má podľa Maleš aj dlhodobý problém s plnením cieľov recyklácie a implementáciou riešení, ktoré sú už niekoľko rokov zavedené v zahraničí. Inštitút vníma potrebu nastaviť odpadové hospodárstvo tak, aby Slovensko splnilo stanovené ciele a stanovila si aj ambicióznejšie ciele.

Maleš podotýka, že mestám chýba zavedenie kľúčových riešení v prípade predchádzania vzniku odpadov a efektívneho zberu bioodpadu. Pre samosprávy odporúča budovanie centier opätovného použitia, budovanie knižníc vecí, dielní na opravu, organizovanie „swapov“, tvorbu cirkulárnych máp a ich propagáciu u obyvateľov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:45