Pixabay/MARUF_RAHMAN
StoryEditor

Chceš pomôcť prírode? Nenakupuj nepotrebnú elektroniku

TASR05.02.2022., 11:03h
Nenakupovaním elektroniky, ktorú ľudia nepotrebujú, sa zníži množstvo elektroodpadu, náklady na recykláciu aj ťažbu nerastných surovín. Uvádza to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).
Lajkuj Brainee.sk na

Predchádza sa tým devastácii životného prostredia a zneužívaniu lacnej pracovnej sily v rozvojových krajinách.

SAŽP radí, ako šetriť batérie mobilov. Odporúča vypnúť funkcie, ktoré momentálne človek nepoužíva, napríklad Bluetooth, sledovanie polohy, dáta a Wi-Fi. Tieto funkcie ovplyvňujú podľa agentúry spotrebu telefónu a väčšinu času nie sú potrebné.

Ďalej by si mal používateľ mobilu upraviť jas displeja. Využívať by mal iba aplikácie, ktoré potrebuje. „Niektoré aplikácie zbytočne zaberajú pamäť telefónu a spotrebúvajú batériu, aj keď ich nepoužívate, napríklad aktualizácie a prístup k internetu, prebúdzanie telefónu z režimu spánku, posielanie notifikácií,“ uvádza SAŽP.

​Mobil by sa tiež mal nabíjať častejšie a po menších dávkach. Agentúra tvrdí, že čím viac je hĺbka vybitia nižšia, tým viac nabíjacích cyklov batéria vydrží.

Človek by si mal vytýčiť hranice a pravidlá používania mobilu. „Najlepšie je netráviť čas denne zábavou so smartfónom (sociálne siete, prehrávanie videí, chat, videohovory) viac ako jednu hodinu,“ skonštatovala SAŽP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 08:25