Unsplash/Xavier Balderas Cejudo
StoryEditor

Zem už nikdy nebude taká, ako predtým. Roztopenie najširšieho ľadovca na svete spôsobí katastrofu

kam05.01.2022., 07:00h
Jeden ľadovec môže zdvihnúť hladiny morí až o 65 centimetrov. To je však len začiatok - jeho kolaps spustí katastrofu, ktorá pochová viaceré mestá a národy. Nejde o žiadne sci-fi, ale neďalekú budúcnosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Gigantický ľadovec Thwaites v západnej Antarktíde v prípade úplného zrútenia obsahuje dostatok ľadu na zvýšenie globálnej hladiny morí až o 65 centimetrov. Nedávny výskum naznačuje, že jeho dlhodobá stabilita je pochybná, keďže ľadovec raketovým tempom stráca svoju stabilitu, informuje portál The Conversation.

Aj keď sa 65 centimetrov na prvý pohľad nemusí zdať ako zásadné zvýšenie globálnej hladiny, v skutočnosti by to predstavovalo zmenu pobreží na celej planéte. Pre lepšiu predstavu, za posledných 122 rokov hladiny morí narástli o približne 20 centimetrov.

Koniec veľkých metropol?

Už toto zvýšenie prinútilo mnohé pobrežné komunity opustiť svoje domovy. Okrem toho to prinieslo zhoršujúce sa environmentálne problémy, akými sú záplavy, kontaminácia slanou vodou a zásadná strata biotopov. Thwaites, niekedy nazývaný aj „ľadovec súdneho dňa“ nemusí byť kvôli svojej kľúčovej úlohe v regióne jediným, ktorý spôsobí katastrofu.

Ak by totiž Thwaites skončil v oceáne, spustil by regionálnu reťazovú reakciu a stiahol by so sebou aj ďalšie ľadovce v okolí. To by už znamenalo niekoľkometrové zvýšenie hladiny mora. To by už znamenalo zaplavenie viacerých svetových metropol - medzi nimi Šanghaj, New York, Miami, Tokio či Bombaj. Pohltené by boli aj nízko položené ostrovné národy -  Kiribati, Tuvalu a Maledivy.

Veľký ako Británia

Thwaites je v podstate zamrznutá ľadová rieka veľká približne ako celá Veľká Británia. Už teraz sa podieľa približne štyrmi percentami na celosvetovom vzostupe hladiny morí. Od roku 2000 má ľadovec čistú stratu viac ako tisíc miliárd ton ľadu a táto hodnota sa za posledné tri desaťročia neustále zvyšuje.

​Rýchlosť jeho prúdenia sa za 30 rokov zdvojnásobila, čo znamená, že do oceánu sa vyvrhne dvakrát toľko ľadu ako v 90. rokoch. Okrem toho je najširším na svete a zadržiava ho plávajúca plošina ľadu nazývaná ľadový šelf, ktorá ho obmedzuje v pohybe a znižuje jeho rýchlosť.

Vedci však práve potvrdili, že tento šelf sa rýchlo destabilizuje. Podľa Erin Pettitovej, glaciologičky z Oregonskej štátnej univerzity, má východný ľadový šelf už teraz trhliny, ktoré križujú jeho povrch, a do desiatich rokov by sa mohol zrútiť. To podporuje výskum publikovaný v roku 2020, ktorý tiež zaznamenal vývoj trhlín. Tie naznačujú, že sa Thwaites oslabuje.

Iné nestabilné ľadovce

Ľadový šelf – ktorý možno považovať za plávajúce rozšírenie ľadovca Thwaites – je jedným z niekoľkých, ktoré vedci pozorne sledujú v Amundsenovom mori v západnej Antarktíde. Teplejšia oceánska voda je schopná podkopať plávajúce ľadové šelfy, poháňať topenie zospodu, čo môže riediť ľad a oslabovať ho. To umožňuje vznik trhlín a zlomov.

Ľadovec Unsplash/Christian Pfeifer

​Zatiaľ čo kolaps Thwaitesu by určite mohol spustiť udalosť hromadného kolapsu, nie každý verí, že sa tak stane. Iná práca naznačuje, že destabilizácia ľadovcového šelfu a ľadovca nemusí viesť k takým katastrofickým výsledkom, ktorých sa niektorí obávajú.

Morský ľad a kusy ľadu, ktoré sa odtrhnú od rúcajúceho sa ľadového šelfu a ľadovca, môžu mať podobný obmedzujúci účinok ako neporušený ľadový šelf, prerušia reťazovú reakciu v zárodku a zabránia trvalému kolapsu celého západoantarktického ľadovca.

Ale aj keď zostáva neistota, čo sa presne stane v Západnej Antarktíde, jedna vec je istá – ustupujúci ľadovec Thwaites bude naďalej zvyšovať globálnu hladinu morí ešte mnoho rokov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
21. apríl 2024 18:55