Instagram/Zuzana Čaputová, Unsplash/Amarnath Tade, TASR/AP Photo/Scott Heppell
StoryEditor

Súkromné lety na COP26 vyprodukovali viac CO2 ako stovky Škótov za rok. Čaputová cestovala komerčnou linkou

TASRkam02.11.2021., 09:00h
Konferencie COP26 sa zúčastňuje viac ako 120 svetových lídrov, a tiež tisíce diplomatov, aktivistov, vedcov a novinárov. Summit má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií.
Lajkuj Brainee.sk na

Každý, komu záleží na našej planéte a uvedomuje si, že oteplenie o „pár” stupňov môže zdecimovať Zem, momentálne upiera svoju pozornosť na škótsky Glasgow. Klimatický summit OSN, známy pod skratkou COP26, ktorý má stanoviť nové globálne ciele pre znižovanie emisií, sa začal v nedeľu. Konferencia potrvá do 12. novembra.

Ešte pred jeho začiatkom sa však začali kopiť problémy. Čínsky prezident Si Ťin-pching, ruský prezident Vladimir Putin, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan či brazílsky prezident Jair Bolsonaro oznámili, že sa konferencie nezúčastnia. Viacerí neprítomní lídri sa však prihovorili k účastníkom konferencie virtuálne zo svojich domovských krajín.

K protestujúcim v uliciach sa včera pridali aj smetiari a zametači ulíc v Glasgowe. Tí vstúpili do štrajku za zvýšenie miezd. V Glasgowe, ktorý medzičasom napĺňa svoju povesť jedného z najdaždivejších britských miest, sa tak v dôsledku štrajku budú na uliciach zrejme hromadiť odpadky. A to rozhodne sa konferenciu nevrhá dobré svetlo. 

Vodu kážu a víno pijú... až na výnimky

Dáta ohľadne konferencie ukázali, že viac ako 400 súkromných lietadiel prepravujúcich svetových lídrov a obchodných manažérov na COP26 vypustí do atmosféry 13-tisíc ton CO2. To je množstvo, ktoré 1600 Škótov vyprodukuje za rok. Cestovanie delegácií na konferenciu bolo preto označené za „klimatické pokrytectvo“.

​Matt Finch z kampane pre dopravu a životné prostredie povedal: „Priemerné súkromné ​​lietadlo, a to nehovoríme o Air Force One, vypúšťa dve tony CO2 za každú hodinu letu. Nedá sa dostatočne zdôrazniť, aké zlé sú súkromné ​​lietadlá pre životné prostredie, je to najhorší spôsob cestovania na míle. Náš výskum zistil, že väčšinu ciest možno ľahko absolvovať pravidelnými linkami.“

A presne touto cestou sa vydala aj naša prezidentka Zuzana Čaputová. Dianie na konferencii približuje na svojich sociálnych sieťach, kde pridala aj fotografiu, kde sedí v lietadle komerčnej linky. Ako jedna z mála lídrov tak vymenila pohodlie súkromného lietadla za nižšiu uhlíkovú stopu.

Instagram/Zuzana Čaputová

Slovensko na konferencii

Slovenská prezidentka na summite rozhodne nezaháľa. S princom Charlesom diskutovala o tom, ako Slovensko a Spojené kráľovstvo prispievajú k ochrane klímy, aj o tom, že naliehavosť klimatickej krízy pociťujú najmä mladí ľudia. Zároveň sa zhodli, že potreba ochrany klímy nepredstavuje iba náklady, ale môže byť spojená aj s veľkými ekonomickými príležitosťami.

Prezidentka okrem toho na svojom účte na Instagrame oznámila, že sa na glasgowskej konferencii stretla aj s viacerými ďalšími svetovými lídrami a osobnosťami. Rozlúčila sa napríklad s dosluhujúcou nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorej poďakovala za jej dlhoročné pôsobenie v politike.

​Hovorila aj so šéfkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, pričom vyjadrila potešenie, že EÚ oznámila klimatické ciele, ktoré patria medzi tie najambicióznejšie. Čaputovú potešilo aj stretnutie s britským prírodovedcom Davidom Attenboroughom, ktorého dokumenty podľa jej slov výrazne ovplyvnili naše nazeranie na prírodu.

S islandskou premiérkou Katrín Jakobsdóttir diskutovala prezidentka o tom, ako môže byť Island pre SR vzorom v transformácii na tzv. zelenú ekonomiku. Čaputová vystúpi na konferencii zo svojim prejavom už dnes. 

Prvé dni COP26

Úvod celého summitu patrí v prvom rade lídrom krajín a ich prejavom. Tie sú zatiaľ presne také, ako sa čakali. Britská kráľovná Alžbeta II. vyzvala cez video v svetových lídrov, aby prejavili „skutočné štátnictvo“ a vytvorili „bezpečnejšiu, stabilnejšiu“ budúcnosť pre našu planétu.

Britský premiér Johnson vyzval svetových lídrov na dôrazné kroky na ochranu klímy, francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval najväčších svetových producentov emisií, aby okamžite zvýšili svoje záväzky v oblasti boja proti klimatickým zmenám a nemecká kancelárka Merkelová zasa apelovala na globálne spoplatnenie emisií skleníkových plynov a ukončenie spaľovania uhlia.

Jednoducho povedané - nič, čo by sme doteraz nevedeli a už niekedy nepočuli. Konferencii nateraz chýbajú silnejšie posolstvá, ktoré by mohli ľuďom otvoriť oči. 

Prepáčte za Trumpa

Arcibiskup canterburský Justin Welby, hlava anglikánskej cirkvi v Británii, sa v pondelok ospravedlnil za svoj výrok o tom, že dôsledky klimatických zmien budú horšie, než bola nacistická genocída. Generálny tajomník OSN António Guterres zase povedal, že svetoví lídri musia na COP26 konať tak, aby zachránili ľudstvo a ochránili planétu. Zároveň varoval, že v súčasnosti si spaľovaním fosílnych palív a ničením životného prostredia kopeme vlastné hroby.

​Americký prezident Joe Biden sa v pondelok verejne ospravedlnil za to, že jeho predchodca Donald Trump odstúpil od parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Biden zároveň pripustil, že veľkú časť zodpovednosti za odvrátenie klimatickej krízy nesú Spojené štáty a ďalšie rozvinuté krajiny, píše agentúra AP.

„Nemal by som to robiť, ale ospravedlňujem sa za skutočnosť, že predchádzajúca (americká) administratíva odstúpila od parížskej dohody, čím nás dostala do veľmi nepríjemnej situácie,“ vyhlásil Biden pred účastníkmi glasgowskej konferencie.

Súčasný demokratický šéf Bieleho domu, ktorý ihneď po nástupe do funkcie opäť pristúpil k parížskej dohode, dlhodobo kritizuje Trumpovu politiku v oblasti ochrany klímy. Za odstúpenie od parížskej dohody sa však v pondelok ospravedlnil vôbec po prvý raz, uvádza AP.

Urobme z tragédie triumf

Britský prírodovedec David Attenborough vyzval delegátov klimatického summitu OSN, aby „z tragédie urobili triumf“ a podnikli kroky proti klimatickej zmene. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC. Deväťdesiatpäťročný prírodovedec vo svojom príhovore v pondelok upozornil, že ľudstvo čelí problémom z dôvodu zvyšujúceho sa množstva uhlíka v atmosfére.

Zamýšľanie sa nad osudom budúcich generácií musí byť podľa jeho slov pre delegátov podnetom na na zmenu. Spaľovanie fosílnych palív, ničenie prírody a prístup k priemyslu, stavebníctvu a vzdelávaniu spôsobujú, že uhlík je do atmosféry uvoľňovaný rýchlosťou a v množstve, aké nemajú obdobu.

Attenborough takisto kritizoval bohaté krajiny a upozornil na problém spoločenskej nerovnosti. Zároveň pripomenul, že „tí, ktorí k vzniku tohto problému prispeli najmenej, sú ním najviac zasiahnutí“. Jednotlivé krajiny pracujúce samostatne podľa prírodovedca dokážu planéte škodiť. „Spoluprácou sme však určite dostatočne mocní na to, aby sme ju zachránili,“ povedal.

Sklamanie z Ruska a Číny

Ešte pred začiatkom klimatického summitu sa v Ríme konalo stretnutie G20. Na ňom americký prezident Joe Biden označil za sklamanie to, že Čína ani Rusko „neprišli so záväzkami na riešenie klimatických zmien“ pred začínajúcou sa klimatickou konferenciou COP26. Informovala o tom agentúra AP.

„Sklamanie súvisí s faktom, že Rusko a Čína v podstate neprišli so záväzkami na riešenie klimatických zmien,“ uviedol Biden, pričom rovnako tak kritizoval aj Saudskú Arábiu, ktorá podľa neho nerobí v tejto súvislosti dosť.

Kremeľ však v pondelok uviedol, že Moskva sa chce naďalej plne angažovať v celosvetovom úsilí o obmedzenie klimatickej zmeny, aj keď sa ruský prezident Vladimir Putin nezúčastní na klimatickej konferencii COP26.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:01