Záber z filmu TerrifierEpic Pictures Group
StoryEditor

Prečo milujeme horory a strašenie, keď svet je sám o sebe temným miestom? Psychologička vysvetľuje tento desivý fenomén

Miroslav Kamody25.10.2024., 09:00h

Niekedy pre nás strach dokonca môže byť prospešný. Ako je to možné?

Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí ľudia jednoducho milujú strach. Ako píše portál The Conversation, spoločnosť America Haunts, ktorá sa zaoberá halloweenskými atrakciami, odhaduje, že Američania míňajú ročne viac ako pol miliardy dolárov (vyše 462 miliónov eur) na vstupné do strašidelných domov len preto, že chcú mať privilégium byť vystrašení.

A to do toho celého nerátame fanúšikov hororových filmov či kníh, ktorým sa venujú počas celého roka. Niektorým sa však toto zaujatie horormi môže zdať podivné. Veď denne čítame o streľbách na školách, zneužívaní detí či vojne - zoznam skutočných hrôz je nekonečný. Prečo teda hľadať umelý strach pre zábavu, keď svet ponúka skutočný teror v takom veľkom množstve?

image

Nebojím sa plynovej komory, pretože ma pošle do raja: Zlovestnú šifru od Zodiaca rozlúštili po viac ako 50 rokoch

Kontrolovaný strach

„Ako vývojová psychologička, ktorá píše temné trilery, považujem prienik psychológie a strachu za zaujímavý. Aby som vysvetlila, čo poháňa túto fascináciu strachom, poukazujem na teóriu, že emócie sa u ľudí vyvinuli ako univerzálna skúsenosť, pretože nám pomáhajú prežiť,” hovorí Sarah Kollatová z vysokej školy Penn State.

Ako pokračuje, vytváranie strachu v inak bezpečných životoch môže byť príjemné – a je to spôsob, ako si ľudia môžu precvičiť a pripraviť sa na reálne nebezpečenstvá.

Zážitky kontrolovaného strachu – kde môžeš kliknúť na diaľkové ovládanie, zavrieť knihu alebo vyjsť zo strašidelného domu, kedykoľvek chceš – ponúkajú fyziologické vzrušenie, ktoré strach spúšťa, no bez akéhokoľvek skutočného rizika.

„Keď sa cítite v ohrození, vo vašom tele sa zdvihne adrenalín a aktivuje sa evolučná reakcia bojuj alebo uteč. Vaša srdcová frekvencia sa zvýši, dýchate hlbšie a rýchlejšie a váš krvný tlak stúpa. Vaše telo sa pripravuje brániť sa nebezpečenstvu alebo sa čo najrýchlejšie dostať preč.”

image

Strach nemusí byť len v tvojej hlave

Unsplash

Táto fyzická reakcia je rozhodujúca, keď čelíš skutočnej hrozbe. Keď ale zažiješ kontrolovaný strach – ako strach zo scény v seriáli o zombie – môžeš si vychutnať tento energický pocit, podobný bežeckým skokom, bez akéhokoľvek rizika. A potom, keď sa s hrozbou vysporiadaš, tvoje telo uvoľní dopamín, ktorý poskytuje pocity potešenia a úľavy.

Budovanie puta

V jednej štúdii výskumníci zistili, že ľudia, ktorí navštívili strašidelný dom ako skúsenosť s kontrolovaným strachom, vykazovali menšiu mozgovú aktivitu v reakcii na podnety a menšiu úzkosť. Toto zistenie naznačuje, že vystavenie sa hororovým filmom, strašidelným príbehom alebo napínavým videohrám nás potom môže skutočne upokojiť. 

„Podstatnou motiváciou pre človeka je pocit príslušnosti k sociálnej skupine. Ak ho ľudia nemajú, sú uviaznutí v epidémii osamelosti, ktorá necháva ľudí ohrozených psychickými a fyzickými problémami. Spoločné prežívanie zážitkov strachu posilňuje putá medzi jednotlivcami. Dobrými príkladmi sú veteráni, ktorí spolu slúžili v boji, ľudia, ktorí prežili prírodné katastrofy, a „rodiny“ vytvorené v skupinách prvých zasahujúcich,” pokračuje odborníčka.

image

Prejavuje sa u teba sociálna úzkosť? Tento stav môže byť prepojený s tvojimi vnútornosťami

Skúsenosti s kontrolovaným strachom umelo vytvárajú podobné príležitosti na vytváranie väzieb. Vystavenie stresu spúšťa nielen reakciu bojuj alebo uteč, ale v mnohých situáciách spúšťa aj to, čo psychológovia nazývajú systém „tend-and-befriend“ .

„Vnímaná hrozba podnecuje ľudí, aby inklinovali k potomstvu a vytvárali sociálne a emocionálne väzby na ochranu a pohodlie. Tento systém je do značnej miery regulovaný takzvaným „hormónom lásky“ oxytocínom.“

Výsledkom je, že keď prechádzaš rekreačným zážitkom strachu ako v strašidelnom dome s priateľmi alebo pri spoločnom sledovaní hororov, vytváraš emocionálne štádium, aby si sa cítil spätý s ľuďmi vedľa teba.

Milovníci hororov boli pripravení lepšie

„Skúsenosti s kontrolovaným strachom môžu byť tiež spôsobom, ako sa pripraviť na najhoršie. Spomeňte si na prvé dni pandémie COVID -19, keď filmy Nákaza a Vypuknutie  boli na streamovacích platformách trendom a ľudia na celom svete sa ukrývali doma. Sledovaním scenárov hrozieb, ktoré sa odohrávajú kontrolovaným spôsobom prostredníctvom médií, sa môžete dozvedieť o svojich obavách a emocionálne sa pripraviť na budúce hrozby.“

image

Strach nemusí byť len v tvojej hlave

Unsplash

Napríklad výskumníci z Aarhus University‘s Recreational Fear Lab v Dánsku v jednej štúdii preukázali, že ľudia, ktorí pravidelne sledovali hororové médiá, boli počas pandémie koronavírusu psychicky odolnejší ako tí, ktorí horory nemali radi.

Vedci naznačujú, že táto odolnosť môže byť výsledkom akéhosi tréningu, ktorým títo fanúšikovia prešli – nacvičovali si zvládanie strachu a úzkosti, ktoré vyvoláva ich preferovaná forma zábavy. V dôsledku toho boli lepšie pripravení zvládnuť skutočný strach vyvolaný pandémiou.

Prežiť a prosperovať

V prípade skúseností s kontrolovaným strachom je vystrašenie kľúčovou technikou, ktorá nám pomôže prežiť a prispôsobiť sa v desivom svete. Vyvolaním silných, pozitívnych emócií, posilnením sociálnych sietí a prípravou na tvoje najhoršie obavy budeš lepšie schopný prijať každý deň naplno.

image

Ženy sťahoval z kože a vyrábal z nich obleky. Netflix natočí nový seriál o šialenom sériovom vrahovi Edovi Geinovi

„Takže keď sa budete nabudúce rozhodovať medzi veselou komédiou a strašidelným trilerom pre svoj filmový večer, vyberte si temnú stránku – je to dobré pre vaše zdravie,“ dodáva odborníčka na záver.

Top rozhovor
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. október 2024 12:32