Ilustrácia našej planéty.Pixabay
StoryEditor

Prepisujte učebnice, čo sme sa učili, už neplatí. Vedci objavili známky skrytej štruktúry vo vnútri zemského jadra

Miroslav Kamody02.10.2024., 14:00h

Ak sa zistenia podarí potvrdiť, bude potrebné prepísať učebnice geografie.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo väčšina z nás považuje zem pod nohami za samozrejmosť, v jej zložitých vrstvách sa ukrýva história celej našej planéty, píše portál ScienceAlert. A nový výskum, publikovaný v magazíne Journal of Geophysical Research ukazuje, že hlboká minulosť ukrýva len málo známe kapitoly. V skutočnosti sa zdá, že vnútorné jadro Zeme má v sebe ešte ďalšie vnútorné jadro.

„Tradične sme sa učili, že Zem má štyri hlavné vrstvy: kôru, plášť, vonkajšie jadro a vnútorné jadro,” vysvetlila geofyzička Austrálskej národnej univerzity Joanne Stephensonová v roku 2021. Naše vedomosti o tom, čo leží pod zemskou kôrou, boli odvodené najmä z toho, čo odhalili sopky a čo zašepkali seizmické vlny.

image

Prečo vyhynuli mamuty? Vedci prišli s bizarným vysvetlením, mohla za to vraj alergia, ktorá možno trápi aj teba

Namiesto jednej dve

Z týchto nepriamych pozorovaní vedci vypočítali, že spaľujúce horúce vnútorné jadro s teplotami presahujúcimi 5-tisíc stupňov Celzia tvorí iba 1 percento celkového objemu Zeme. Pred niekoľkými rokmi však Stephensonová a jej kolegovia našli dôkaz, že vnútorné jadro Zeme môže mať v skutočnosti dve odlišné vrstvy.

„Je to veľmi vzrušujúce - a môže to znamenať, že budeme musieť prepísať učebnice!” povedala vtedy odborníčka. Tím použil algoritmus na prehľadávanie a porovnávanie tisícok modelov vnútorného jadra s pozorovanými údajmi v priebehu desaťročí, ktoré zhromaždilo Medzinárodné seizmologické centrum, o tom, ako dlho seizmickým vlnám trvá cesta naprieč Zemou.

Tak čo je tam dole? Tím sa pozrel na niektoré modely anizotropie vnútorného jadra – a teda ako rozdiely v zložení jeho materiálu menia vlastnosti seizmických vĺn – a zistil, že niektoré sú pravdepodobnejšie ako iné.

image

Zemské jadro pravidelne mení smer svojej rotácie ako na hojdačke.

Youtube/seeker/

Stále zostáva záhadou

Zatiaľ čo niektoré modely naznačujú, že materiál vnútorného jadra vedie seizmické vlny rýchlejšie rovnobežne s rovníkom, iné naznačujú, že kombinácia materiálov umožňuje rýchlejšie vlny, ktoré sú rovnobežnejšie s rotačnou osou Zeme. Dokonca aj vtedy však existujú argumenty o presnej miere rozdielov v určitých uhloch.

„Našli sme dôkazy, ktoré môžu naznačovať zmenu v štruktúre železa, čo naznačuje možno dve samostatné ochladzovacie udalosti v histórii Zeme,” povedala Stephensonová. „Podrobnosti tejto veľkej udalosti sú stále trochu záhadou, ale pridali sme ďalší kúsok skladačky, pokiaľ ide o naše znalosti o vnútornom jadre Zeme.”

Tieto zistenia môžu vysvetliť, prečo niektoré experimentálne dôkazy neboli v súlade s našimi súčasnými modelmi štruktúry Zeme. O prítomnosti najvnútornejšej vrstvy sa uvažovalo už predtým, s náznakmi, že kryštály železa, ktoré tvoria vnútorné jadro, majú rôzne štruktúrne zarovnania.

image

Zdá sa ti, že sa dni extrémne vlečú? Nemusí to byť len pocit, potvrdili to aj vedci. Môže za to zemské jadro

Potrebujeme zistiť viac

„Sme obmedzení distribúciou globálnych zemetrasení a prijímačov, najmä na polárnych staniciach,” napísal tím vo svojom článku a vysvetlil, že chýbajúce údaje znižujú istotu ich záverov. Ale ich závery sú v súlade s inými štúdiami o anizotropii najvnútornejšieho vnútorného jadra.

Budúci výskum môže vyplniť niektoré z týchto medzier v údajoch a umožniť vedcom potvrdiť alebo protirečiť ich zisteniam a dúfajme, že vrátiť na svetlo viac príbehov napísaných v tejto ranej vrstve histórie Zeme.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. október 2024 14:02