Toxoplazmóza očí spôsobená parazitom môže viesť až k strate zrakuPixabay/skitterphoto/
StoryEditor

Každý tretí človek je infikovaný týmto parazitom. Ste medzi nimi aj vy? Môžete to zistiť cez oko

Ľubomíra Somodiová12.05.2022., 14:30h

Po infikovaní parazitom toxoplazmy je človek jej nositeľom celý život.

Lajkuj Brainee.sk na

Toxoplazma obyčajná je dnes pravdepodobne jeden z najúspešnejších parazitov na svete, čo sa týka infikovania človeka. Tento mikroskopický tvor je schopný obsadiť akéhokoľvek vtáka alebo cicavca, vrátane človeka. 

Malý a v mnohých prípadoch nenápadný parazit spôsobuje nevyliečiteľné ochorenie s názvom toxoplazmóza.

Tretina ľudskej populácie

Toxoplazmózou, ktorej sa inak hovorí aj mačacia choroba, je podľa odhadov nakazená až tretina ľudskej populácie. Aj medzinárodná štúdia vedená známym biológom Jaroslavom Flegrom z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Karlovej potvrdila, že až tretina Čechov je infikovaná týmto infekčným ochorením.

Primárnym hostiteľom toxoplazmy je mačka

Na človeka sa prenáša zo zvierat, pričom množiť sa dokáže len v tele mačky.  Viac než polovicu prípadov potvrdenej toxoplazmózy nemá na svedomí spolužitie s mačkou v jednej domácnosti, ale konzumácia nakazeného a zle tepelne upraveného alebo vôbec neupraveného hovädzieho mäsa. 

Toxoplazmóza sa prejavuje bolesťou hlavy a očí, horúčkou, rozmazaným videním, zdurením uzlín, bolesťou svalstva, zväčšenou slezinou, poruchami spánku. 

Hrozí trvala strata zraku

Jednou z foriem toxoplazmózy je tá očná. Toxoplazmóza má naozaj rada sietnicu, viacvrstvové nervové tkanivo, ktoré lemuje oko. Infekcia môže spôsobiť opakujúce sa záchvaty zápalu sietnice a trvalé zjazvenie sietnice.

Na rozdiel od toho, čo sa píše o očnej toxoplazmóze, najnovší lekársky výskum ukazuje, že tento stav zvyčajne postihuje zdravých dospelých. Avšak u starších ľudí alebo ľudí s oslabeným imunitným systémom, alebo tehotných žien, môže byť závažnejšia.

image

Parazit T. gondii

Wikimedia/ Ke Hu A John M. Murray/

Zápal v dôsledku toxoplazmózy spôsobuje rozmazané videnie. Keď zápal prejde do zjazvenia, môže dôjsť k trvalej strate zraku.

V štúdii pacientov s očnou toxoplazmózou na veľkej oftalmologickej klinike namerali znížené videnie pod úroveň u viac ako 50 percent pacientov a 25 percent očí bolo nezvratne slepých.

Ako sa stav lieči

Na diagnostiku očnej toxoplazmózy je potrebné vyšetrenie sietnice, ideálne s rozšírenými zreničkami.

Poškodenie sietnice je ľahko rozpoznateľné, pretože toxoplazma aktivuje bunky sietnice na produkciu určitých proteínov Na stanovenie diagnózy sa často vykonáva aj krvný test.

Ak je stav mierny, lekár môže nechať problém kontrolovať vlastný imunitný systém, čo trvá niekoľko mesiacov. Zvyčajne sa však  predpisuje kombinácia protizápalových a antiparazitárnych liekov.

Po infikovaní je človek nositeľom toxoplazmy po celý život. Zatiaľ nemáme liek, ktorý by dokázal parazita z tela vyhubiť. A neexistuje žiadna schválená vakcína.

 

 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 07:12