Unsplash/Francesco Ungaro
StoryEditor

Skutočná planéta opíc? Vedci prvýkrát zaznamenali krvavé boje medzi šimpanzami a gorilami

Miroslav Kamody22.07.2021., 12:00h
Vedci zostali poriadne zaskočení. Všeobecne totiž prevládal názor, že gorily a šimpanzy dokážu bez problémov fungovať na jednom území. Krvavé útoky v Gabone ich však presvedčili o opaku.
Lajkuj Brainee.sk na

Šimpanzy a gorily nie sú takmer vôbec známe vzájomnými stretmi a násilím. Oba druhy hominidov si v rôznych oblastiach pokojne nažívajú a nemajú problém fungovať v tesnej blízkosti. O to viac zostali odborníci prekvapení, keď sa im prvýkrát podarilo zdokumentovať smrteľné a krvavé strety.

Ako informuje portál Science Alert, v roku 2019 boli v gabonskom národnom parku Loango svedkami dvoch samostatných stretnutí, ktorých priebeh vyzeral približne rovnako. V oboch prípadoch mali šimpanzy prevahu a vo výsledku sa im podarilo usmrtiť mláďa gorily. 

V novej štúdii dokumentujúcej boje vedci dúfajú, že sa im podarí vrhnúť svetlo na to, čo môže stáť za neobvyklou agresiou. Mohlo by však ísť o územné bitky, konkurenciu pri zdrojoch potrebných na prežitie alebo niečo iné.

Unsplash/Mike Arney

„Naše pozorovania poskytujú prvé dôkazy o tom, že prítomnosť šimpanzov môže mať smrteľný dopad na gorily,“ tvrdí primatológ Tobias Deschner z Inštitútu evolučnej antropológie Maxa Plancka. „Teraz chceme preskúmať faktory, ktoré spôsobujú tieto prekvapivo agresívne interakcie.“

Prvé stretnutie pozorovali vedci vo februári 2019 a zúčastnilo sa ho až 18 šimpanzov a päť goríl (samec, tri dospelé samice a jedno mláďa). K stretu došlo po tom, ako sa šimpanzy vracali z prieskumu susedných území a celý útok trval necelú hodinu.

​V prípade druhého stretu 27 šimpanzov narazilo na sedem goríl na začiatku hraničnej hliadky na svojom území. Boj trval až 79 minút a zúčastnili sa ho aj šimpanzy, ktorí boli prítomní pri prvom útoku. V oboch prípadoch sa im podarilo oddeliť mláďa od matky a zabiť ho. Pri druhom incidente dokonca usmrtené mláďa aj zjedli. 

Keď už sú tieto vzácne bitky zaznamenané, ďalšou otázkou je, čo ich v skutočnosti mohlo spôsobiť. Vedci si myslia, že šimpanzy mohli vidieť mláďatá goríl ako korisť, prípadne že súťažili o jedlo alebo samotné územie, na ktorom sa nachádzali.

„Môže sa stať, že zdieľanie potravinových zdrojov šimpanzami, gorilami a slonmi v národnom parku Loango vedie k zvýšenej konkurencii a niekedy dokonca k smrteľným interakciám medzi týmito dvoma druhmi veľkých opíc,“ hovorí Deschner.

Unplash/mwangi gatheca

​Pozorovanie interakcií medzi šimpanzami a gorilami nie je ľahké. Je za tým potreba poskytnúť im priestor a rešpekt, rozsiahlych oblastí, ktoré obývajú, vzácnosti populácií goríl a samozrejme aj povahy biotopu.

S ohľadom na to je možné, že zabíjanie medzi týmito dvoma druhmi je v skutočnosti bežnejšie, ako ukazujú záznamy. Vedci však poznamenávajú, že k smrtiacim stretnutiam došlo v tej časti roka, keď potrava ako ovocie bola menej dostupná.

Práce v národnom parku Loango pokračujú a vedci dúfajú, že sa dozvedia viac o vzájomných postojoch šimpanzov, goríl a ostatných druhov hominidov. „Sme iba na začiatku toho, aby sme pochopili vplyv konkurencie na interakcie medzi dvoma druhmi veľkých opíc v Loangu,“ hovorí kognitívna biologička Simone Pika z univerzity v Osnabrücku v Nemecku.

„Naša štúdia ukazuje, že o našich najbližších žijúcich príbuzných je ešte veľa čo objavovať a že národný park Loango s jedinečným mozaikovým prostredím je jedinečným miestom, kde tak môžeme urobiť,“ dodáva na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 22:31