Youtube/Reproduction Live TV
StoryEditor

VIDEO Jeden z mála druhov, kde rodí samček. Pozri si fascinujúci pôrod morského koníka

ČTKsom22.03.2022., 12:00h
Pripomína koňa zo šachových figúrok. Morský koník - jeden z mála živočíšnych druhov, kde samčekovia privádzajú na svet potomstvo.
Lajkuj Brainee.sk na

Morské koníky sú živočíchy plné prekvapení. Sú to ryby, ktoré však plávajú vo vzpriamenej polohe. Majú ohybné krky a dlhé, rúrkovité papule, ktoré sú sklonené dolu, čo im dodáva vzhľad konskej hlavy. Spodok tela je vytvarovaný do dlhého chvosta, ktorý sa môže omotať okolo predmetov. Hoci nemajú šupiny, ich telo pokrýva koža, ktorá dokáže meniť sfarbenie.

Svadobný valčík

Páry vytvárajú na celý život. Ich svadobný obrad sa začína valčíkom za súmraku. Často ich môžeme vidieť ako plávajú v pároch so spojenými chvostami. Vykonávajú „pytačkový” tanec, ktorý zahŕňa plávanie vedľa seba a menenie farieb. To môže trvať až deväť hodín. Tento „pytačkový” tanec sa opakuje denne a posilňuje puto medzi párom.

Tehotný samček

Morské koníky sú jedným z mála živočíšnych druhov na Zemi, u ktorých nosí nenarodené mláďatá samec. Počas párenia vloží samička svoje vajíčka do samčekovho vajcovodu (áno, samčekovia majú vajcovod), ktorý je uložený vo vaku na samčom bruchu. V ňom samček vajíčka nosí, kým sa z nich nevyliahnu miniatúrne koníky, ktoré vyplávajú do vody. Samčekovia môžu porodiť päť, ale tiež až 1 500 mláďat.

​Vďaka tomu, že o donosenie vajíčok sa stará samček, môžu samičky neustále produkovať vajíčka, a morské koníky sa tak môžu rozmnožovať rýchlejšie. Akonáhle samček vypustí mláďatá z vaku na svet, uloží mu samička do vaku ďalšiu várku oplodnených vajíčok.

Ďalším živočíšnym druhom, kde na svet privádza mláďatá samec, sú morské ihly, najbližší príbuzný morských koníkov. Konkrétne ide o ihly z druhu Syngnathus scovelli.

V ohrození

Tento čudný morský jedinec sa dostal na zoznam ohrozených druhov. Populácie morského koníka na celom svete klesajú, čiastočne pre ničenie ich prirodzeného prostredia a znečistenie. A ázijská gastronómia tomu nepomáha. Stali sa totiž vychytenou špecialitou na tamojších trhoch a reštauráciách.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:04