Unsplash/CDC
StoryEditor

Štvrtá dávka vakcíny? Vedecké štúdie ukazujú, či má proti koronavírusu naozaj zmysel

TASR18.02.2022., 08:57h
Pomerne malý dodatočný prínos štvrtej dávky očkovacej látky proti koronavírusu v ochrane pred infekciami spôsobenými variantom omikron naznačujú údaje štúdie z Izraela. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA.
Lajkuj Brainee.sk na

Štvrtá dávka vakcíny u zdravotníckych pracovníkov síce obnovila hladiny protilátok na tie, ktoré boli zaznamenané krátko po preočkovaní, prelomové infekcie však boli bežné, vyplýva z dokumentu izraelského tímu, ktorý ešte nebol recenzovaný externými odborníkmi.

Efektivita štvrtej dávky z hľadiska ochrany pred infekciou variantom omikron podľa vedcov predstavuje od 11 (Moderna) až po 30 percent (Biontech) v porovnaní s ľuďmi očkovanými troma dávkami. Podľa autorov dokumentu budú mať zo štvrtej dávky pravdepodobne najväčší úžitok staršie vekové kategórie a zraniteľné skupiny, a to z dôvodu predpokladaného účinku proti závažnému priebehu ochorenia a smrti.

Očkovanie Unsplash/National Cancer Institute

​Priebeh infekcie u zdravotníkov bol podľa štúdie zvyčajne veľmi mierny, väčšina z nich však mala relatívne vysokú vírusovú záťaž. Podľa autorov štúdie boli potenciálne nákazliví. Vo svojom závere tím píše, že slabá účinnosť štvrtej dávky v prevencii miernych alebo asymptomatických infekcií variantom omikron a infekčný potenciál postihnutých zvyšuje naliehavosť vývoja vakcín novej generácie, píše DPA.

​Celkovo údaje naznačujú, že štvrtá dávka ďalej nezvyšuje imunitu, len jednoducho obnovuje maximálne hladiny protilátok.
Štúdia sa týka skupiny približne 150 subjektov, ktoré dostali vakcínu od Biontech/Pifzer ako štvrtú dávku, a ďalšej skupiny približne 120 účastníkov, ktorí dostali vakcínu od spoločnosti Moderna.

Mafra/Petr Topič

​Výsledky boli porovnané s kontrolnými skupinami, ktoré pozostávali z osôb s troma dávkami vakcíny. Interval medzi treťou a štvrtou dávkou bol štyri mesiace, spresňuje DPA. „Tieto údaje z Izraela hovoria skôr v neprospech štvrtej dávky vakcíny pre všetkých,” komentoval výsledky štúdie nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach na sociálnej sieti Twitter.

Stála komisia pre očkovanie v Nemecku (STIKO) nedávno odporučila druhú tzv. posilňovaciu dávku vakcíny pre určité skupiny, ako sú ľudia nad 70 rokov, obyvatelia domovov dôchodcov a osoby s oslabenou imunitou – najskôr tri mesiace po preočkovaní. Najskôr o šesť mesiacov sa odporúča aj personálu v zdravotníckych a ošetrovateľských zariadeniach, píše DPA.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 05:45