Freepik/azerbaijan_stockers
StoryEditor

Aj ty sa po Vianociach cítiš mizerne? Vieme, prečo je to tak a pomôžeme ti sa opäť nakopnúť

kam28.12.2021., 17:00h
Aj ty sa po Vianociach cítiš úplne nanič? Nie si v tom sám. Prezradíme ti, čo je za tým, no okrem toho ti pomôžeme opäť s nakopnúť.
Lajkuj Brainee.sk na

Vianoce sú pre drvivú väčšinu ľudí radostným obdobím, kedy sa stretávame s rodinou, zdobíme si svoje príbytky a tešíme sa z darčekov, ktorými nás obdarovali naši najbližší. Mnohí z nás sa však hneď po nich cítia poriadne mizerne.

Čo v ľuďoch vyvoláva tento pocit? Na to sa rozhodla pozrieť docentka Jolanta Burkeová z RCSI University of Medicine and Health Sciences v írskom Dubline, píše portál The Conversation

Ciele sú základ radosti, ale aj problémov

Psychológovia opisujú tento pocit ako „slabú náladu“ alebo „chradnutie“. Nízka nálada je často dočasná a nemožno ju pripísať žiadnej konkrétnej príčine. „Toto zoslabnutie je dlhšie trvajúci stav nízkej nálady, prázdnoty a bezcieľnosti, ktorý môže v ľuďoch zostať týždne alebo mesiace. Ak sa to nerieši, môže to viesť k depresii,“ hovorí Burkeová.

Povianočná depresia Freepik/KamranAydinov

​Jedným z dôvodov, prečo sa takto ľudia cítia po Vianociach, sú ciele. Ich stanovenie a snaha o ich dosiahnutie je základnou ľudskou potrebou. To nás udržiava motivovaných, nadšených a šťastných. Ešte dôležitejšie však je, že mať ciele a vidieť pokrok smerom k ich splneniu môže zvýšiť pozitívne emócie  - vzrušenie, nadšenie či hrdosť.

To presne pociťujeme pred Vianocami. Organizovanie stretnutí, výzdoba domova alebo plánovanie domova, to všetko sú aktivity, ktoré smerujú k naplneniu cieľa mať pekné Vianoce. Tu však zároveň prichádza aj problém. Keď ľudia tieto ciele dosiahnu, cítia sa „plocho“.

Najlepší spôsob, ako tento problém vyriešiť, je podľa Burkeovej vytvorenie ďalšieho cieľa. „Prísť so vzrušujúcim cieľom na január alebo nový rok sa môže stať motivačnou silou na zvýšenie vašej pohody. Stanovenie cieľov však nestačí na to, aby ste sa zbavili negatívneho pocitu. Treba sa starať aj o svoje telo.“

Telo a myseľ

Je dôležité si uvedomiť, že aj vplyv tela na myseľ môže mať zásadný vplyv na tom, že sa momentálne necítiš najlepšie. Ľudia totiž počas sviatočného obdobia priberú v priemere 0,45 kilogramu (aj ty sa cítiš zďaleka nadpriemer?). Prejedanie sa zároveň súvisí s nižšou náladou.

Výskum ukazuje, že pravidelné váženie alebo prerušovaný pôst, aby si získal kontrolu nad svojou váhou a zabránil zbytočnému hromadeniu kilogramov, ti môže pomôcť jesť menej a udržať si váhu počas sviatkov. Okrem toho však pijeme v priemere dvojnásobné množstvo alkoholu a mení sa aj náš spánkový cyklus, čo taktiež ovplyvňuje našu náladu.

Pocit skľúčenosti môže súvisieť aj s „víkendovým efektom“ a „fenoménom modrého pondelka“. Nálada ľudí sa počas víkendu zvyšuje vďaka väčšej kontrole vlastných aktivít a spájaniu sa s ostatnými. Nálada sa však výrazne zhoršuje, len čo sa víkend skončí.

Povianočná depresia Freepik/wavebreakmedia_micro

​Podobný efekt nastáva u niektorých na konci Vianoc, najmä u tých, ktorí sa krátko po nich potrebujú vrátiť do práce. Myšlienky na to, že Vianoce sú za nami a že sa vrátime k starej rutine, môžu vyvolať pocit mizérie.

Naštartovať sa nie je zložité

Existujú však mnohé aktivity, ktoré ti môžu pomôcť premýšľať o budúcnosti s väčším optimizmom. Jednou z nich je cvičenie „najlepšieho ja“, kde si predstavuješ seba v budúcnosti, v ktorej všetko dopadlo tak, ako si chcel. To prináša okamžité zvýšenie pozitívnych emócií. Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí toto robia, navštevujú menej často svojho lekára.

Bez ohľadu na dôvody, prečo sa cítiš mizerne, dôležité je, že uznávaš pocit bezcieľnosti a nízkej nálady. „Až potom sa môžete rozhodnúť, že s tým niečo urobíte. To môže zahŕňať zvýšenie fyzickej aktivity, cvičenie, jedenie výživného jedla, plánovanie alebo jednoducho sedieť, plne si uvedomovať, že to je to, čo cítite, a je v poriadku sa takto cítiť – mnohí iní sa cítia rovnako. Koniec koncov, blahobyt je cesta, nie cieľ. Zajtra je iný deň,“ dodáva na záver Burkeová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 12:40