ObrazWikipedia/John Henry Fuseli
StoryEditor

Spánková paralýza: Viac ako len nočná mora. Skutočné príbehy, z ktorých ťa zamrazí

kov10.12.2021., 12:00h
Stav, ktorý sa vyskytuje v zóne medzi spánkom a bdením je minimálne po prvýkrát (ak ho zažiješ na vlastnej koži) desivejší ako všetky horory na svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Spánková paralýza je jav, pri ktorom počas spánku nadobudneš vedomie, avšak nemôžeš sa hýbať ani hovoriť.

Často ju sprevádzajú javy, ktoré môžu pôsobiť až paranormálnym dojmom. Ide o zrakové a sluchové halucinácie, pocit obrovského strachu a ďalšie halucinácie. Bližšie si to popíšeme v nasledujúcich riadkoch.

Desivé skutočné príbehy

„Keď sa mi to stalo prvýkrát, vôbec som netušila, o čo ide. Bol to strašný tlak na telo. Moje vedomie bolo hore, ale moje telo spalo, nevedela som ho vôbec používať, “ hovorí Veronika, ktorá sa so spánkovou paralýzou stretávala najmä v období puberty.

„Ten tlak sa stupňoval, mala som pocit, že mi vybuchne telo, “ opisuje pre Brainee svoje zážitky mladá žena. 

„Keď som konečne mohla otvoriť oči, veľmi sa mi uľavilo, no zároveň som bola vystrašená. Dialo sa mi to často a postupne som sa to naučila do istej miery ovládať. Spočíva to v tom, že si uvedomujem, čo sa deje a nepodľahnem panike,“ vysvetľuje.

Spánková paralýza Spiaca žena Unsplash/Kinga Cichewicz

​Akokoľvek desivo môžu skúsenosti znieť, z pohľadu vedy ide o pomerne bežný jav. Zvyčajne sa vyskytuje pri zaspávaní, krátko po zaspatí alebo pri prebúdzaní. Pacienti s paralýzou ju zväčša prvýkrát môžu prekonať vo veku od 14 do 17 rokov a počas života sa s ňou stretne až 8% ľudí. Niekedy sa spája s inou poruchou spánku, narkolepsiou.

„Taký strach som v živote nikdy necítila. Mala som pocit, že je to môj koniec. Často som sa ani po prebudení nevedela zorientovať v tom, čo je skutočné, kde som a čo sa stalo, “ hovorí Jana o svojom prvom stretnutí s touto poruchou spánku.

​S nočným desom sa stretáva aj dnes. „Mala som ju viackrát, najmä počas dospievania, v puberte. Občas aj teraz. Vždy som mala pocit, akoby ma niečo tlačilo k posteli alebo držalo za ruku. Ja som sa z celej sily snažila uniknúť a kričať, ale nevydala som ani hlásku. V tom bode ma väčšinou niekto zobudil, “ objasňuje strašidelné zážitky.

Výskyt spánkovej paralýzy je podporovaný nedostatkom spánku a polohou spánku na chrbte. Ak sa jej chceš vyhnúť odporúčame ti spať na boku či bruchu. Nemalú úlohu pri jej vzniku však hrá aj tvoje duševné rozpoloženie. Porucha môže postihnúť deti aj dospelých všetkých vekových skupín. Niektoré skupiny sú však vystavené vyššiemu riziku ako ostatné.

​Ide o ľudí trpiacich poruchami úzkosti, silnou depresiou, bipolárnou poruchou alebo posttraumatickou stresovou poruchou. 

„Išlo o emočne náročné obdobia. Jeden čas sa moji rodičia rozvádzali, potom bola moja mama chorá. Inokedy sa mi to stávalo po náročnom rozchode,“ hovorí Jana.

3 typy preludov

Skúmaním tohto javu sa v roku 2015 zaoberala štúdia Oxford University Press.

Tá hovorí, že v podstate existujú tri základné typy halucinácii, ktoré môžeš počas paralýzy zažiť. O votrelcovi je halucinácia, počas ktorej môžeš cítiť a niekedy aj vidieť inú osobu či entitu v spálni. Druhou je incubus, pri ktorej môžeš cítiť tlak na hrudníku a dusenie, ktoré sprevádza „prítomnosť zla". Tieto dva tipy preludov sa často vyskytujú spolu a treťou je ilúzia pohybu mimo telo. Ľudia, ktorí tento typ halucinácie zažili opisujú, ako videli svoje vlastné telo zvonku.

90% prípadov spánkovej paralýzy je spojených so strachom a nepríjemnými zážitkami, avšak môže sa vyskytnúť aj príjemná verzia tohto spánkového javu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:55