Podľa OSN by sme mohli AIDS úplne poraziť už do pár rokov.Brainee/Canva/
StoryEditor

Podľa OSN by sme mohli AIDS úplne poraziť už do pár rokov. Svetoví lídri však musia viac prispieť

Michal Čiernik29.07.2024., 10:00h

Medzinárodná organizácia UNAIDS (Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) zverejnila novú správu, podľa ktorej možno pandémiu AIDS ukončiť do roku 2030, chýbajú však peniaze.

Lajkuj Brainee.sk na

Spoločný program OSN pre HIV/AIDS (UNAIDS) vydal správu, podľa ktorej sa svet nachádza v kritickej chvíli, keď sa svetoví  lídri môžu rozhodnúť, či splnia svoj záväzok ukončiť AIDS ako hrozbu pre verejné zdravie do roku 2030. 

Správa spája nové údaje a prípadové štúdie, ktoré predpokladajú, že rozhodnutia svetových lídrov v tomto roku rozhodnú o osude miliónov ľudí a určia, či bude AIDS prekonaný.

image

Ženy sa nakazili HIV vírusom po tom, ako Kim Kardashian na sociálnych sieťach odporúčala krvavú masku na tvár

Z 39,9 milióna ľudí žijúcich s HIV na celom svete, až 9,3 milióna, teda takmer štvrtina, nemá prístup k liečbe. Podľa štatistík v skutočnosti zomrie človek na príčiny súvisiace s AIDS každú minútu, uvádza Euronews.

Milióny v ohrození

Ak dnes lídri urobia správne rozhodnutia, počet ľudí žijúcich s HIV a vyžadujúcich si celoživotnú liečbu sa do roku 2050 ustáli na približne 29 miliónoch. Predpokladá však, že v prípade nesprávnych rozhodnutí sa toto číslo zvýši na 46 miliónov.

„Svetoví lídri sa zaviazali ukončiť pandémiu AIDS ako hrozbu pre verejné zdravie do roku 2030 a svoj sľub môžu dodržať, ale iba ak zabezpečia, že reakcia na HIV bude mať zdroje, ktoré potrebuje, a že budú chránené ľudské práva každého,“ povedala výkonná riaditeľka UNAIDS Winnie Byanyima. 

Napriek tomu, že počet liečených vzrástol zo 47 percent v roku 2010 na súčasných takmer 75 percent, existujú regióny, kde počet nových infekcií stúpa. Ide o Blízky východ a severnú Afriku, východnú Európu, Strednú Áziu a Latinskú Ameriku. „Krajiny robia obrovský pokrok, aby ukončili epidémiu AIDS do roku 2030, vyskytlo sa však veľa problémov, ktoré by mohli spomaliť naše úsilie,“ povedal Dr Anthony Fauci, bývalý vedecký poradca amerického prezidenta. 

Pozitívny trend k liečbe AIDS je tiež kľúčový pre zníženie úmrtí súvisiacich s touto chorobou. Od roku 2010, kedy na AIDS zomrelo 1,3 milióna ľudí, kleslo toto číslo až na 630-tisíc v roku 2023.  

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. september 2024 04:38