Čo bolo skôr - vajce alebo sliekpa?Brainee X Canva/
StoryEditor

Vedci sa domnievajú, že prišli na to, čo bolo skôr – sliepka alebo vajce. Výsledok ťa možno zaskočí

Nikola Michalkova16.07.2023., 12:00h

Večné dohady o tom, či bola skôr sliepka alebo vajce, sú pravdepodobne na konci. Vedci si myslia, že záhadu vyriešili.

Lajkuj Brainee.sk na

Koľkokrát sa ľudia dohadovali o tom, čo bolo skôr – či vajce alebo sliepka. Doteraz nevyriešená záhada sa stala predmetom mnohých úvah či rozhovorov, ale nikto neprišiel s jednoznačnou odpoveďou. Teraz sa ale vedci domnievajú, že konečne tento problém rozlúskli. 

Predkovia sliepok

Vedci tvrdia, že prišli na to, čo bolo skôr. A tak naše úvahy môžu ustať. Po niekoľkých rokoch diskusií a špekulácií, prišiel tím z University of Bristol’s School of Earth Science vo Veľkej Británii, konečne s odpoveďou. Podľa najnovších názorov vajcia znášali dinosaurí predkovia kurčiat pred doslova miliónmi rokov, čo je oveľa skôr, ako sa samotné kurčatá vôbec vyvinuli, píše sa na portáli Unilad.

Títo vedci ale najnovšie zistili, že najstarší predkovia sliepok, ktorí pochádzajú z obdobia ešte pred vznikom dinosaurov, nemuseli v skutočnosti znášať vajcia. 

Tím vedcov v štúdii skúmal 51 fosílnych druhov a 29 žijúcich druhov a rozdelil ich do dvoch kategórií – vajcorodé (kladú vajcia) a živorodé (rodia živé mláďatá). Predpokladá sa, že raní predkovia kurčiat patrili do kategórie živorodých, čiže rodili živé jedince a nekládli vajcia. 

image

Kedysi sme sliepky uctievali, nie jedli. Vtáky boli často slávnostne pochované vedľa ľudí

Profesor Michael Benton z Bristolskej univerzity sa vyjadril: „Pred amniotami mali prví tetrapodi, u ktorých sa končatiny vyvinuli z rybích plutiev, všeobecne obojživelné zvyky. Museli žiť vo vode alebo v jej blízkosti, aby sa mohli živiť aj rozmnožovať, podobne ako moderné obojživelníky. Keď sa pred 320 miliónmi rokov objavili amnioti, dokázali sa od vody odpútať tým, že sa u nich vyvinula vodotesná koža a iné spôsoby kontroly straty vody. Kľúčom však bolo amniové vajíčko.“ 

Sliepka mohla byť pravdepodobne prvá

„Niekedy blízke príbuzné druhy vykazujú obidva spôsoby správania a ukázalo sa, že živorodé jaštery sa dokážu preklopiť späť ku kladeniu vajíčok oveľa ľahšie, ako sa predpokladalo,“ hovoria vedúci výskumu. 

Aby sme prišli na jadro celého výskumu, záhada by predsa len mohla byť jasnejšia, ako to bolo predtým. Vedci, ktorí sa do tejto otázky ponorili hlbšie hovoria, že z vedeckého hľadiska by mohla byť naozaj sliepka prvá. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
02. máj 2024 10:45