Najťažší typ srdcového infarktu je pravdepodobnejší podľa vedcov v pondelok.Tumisu/Pixabay
StoryEditor

Tento deň je záťažou aj pre srdce. Vedci odhalili, kedy je pravdepodobnejší infarkt

Nikola Michalkova14.06.2023., 13:00h

Vedci prišli so zaujímavým odhalením, ktoré potvrdilo deň, kedy ľudia štatisticky najčastejšie zažívajú infarkt.

Lajkuj Brainee.sk na

Začiatok pracovného týždňa asi viacerí neobľubujú, a pondelok sa stal strašiakom, ktorý prichádza po oddychovom víkende. Vedci ale odhalili, že je ešte ďalší dôvod, prečo pondelok nie je úplne dobrým dňom. Je to totiž deň, kedy s najväčšou pravdepodobnosťou dochádza k najťažšiemu typu infarktu, píše sa na portáli Science Alert.

Analýza

K takýmto zisteniam vedci dospeli analýzou viac ako 10 tisíc pacientov v Írsku a Severnom Írsku, ktorí boli v rokoch 2013 až 2018 hospitalizovaní s infarktom myokardu, pričom sa im úplne zablokovala jedna z hlavných koronárnych tepien. Na základe týchto údajov vyšlo, že v pondelok bolo o 13 percent vyššie riziko srdcového infarktu ako v iné dni. Dokazuje to aj fakt, že práve v tento deň do nemocnice prišlo s týmto problémom 1 650 pacientov. 

image

Lesbičky a bisexuálky majú väčšie riziko infarktu ako hetero ženy. Môžu za to dva dôležité faktory

„Zistili sme silnú štatistickú koreláciu medzi začiatkom pracovného týždňa a výskytom infarktov,“ vyjadril sa kardiológ zo spoločnosti Belfast Healt and Social Care Trust, Jack Laffan. „Bolo to už popísané aj predtým, ale zostáva to kuriozitou.“

Výpočty ale ukazujú, že aj v nedeľu nemocnice prijímali ľudí s infarktom, ale tieto údaje neboli štatisticky významné. Naopak deň, kedy v nemocnici prijali najmenej ľudí, bol štvrtok. Keď sa nad tým tak zamyslíme, dáva to celkom logiku. Predsa len, začiatok týždňa býva pre väčšinu z nás náročný. 

Čo tento nárast spôsobuje?

Odpoveďou na túto otázku je pravdepodobne stres z toho, že sa po oddychovom víkende opäť ľudia vracajú do práce. Stres ako jeden z hlavných dôvodov uviedli vedci v štúdii v roku 2017 vo Švédsku. Zúčastnilo sa jej viac ako 156 tisíc pacientov a ukázala vyšší počet infarktov práve v pondelok, ako aj počas zimných mesiacov. 

image

Najťažší typ srdcového infarktu je pravdepodobnejší podľa vedcov v pondelok.

Tumisu/Pixabay

Ako sa tiež ukázalo, na naše srdce vplýva prirodzený cyklus dní a ročných období. Taktiež je veľmi dôležitý spánok, pretože akýkoľvek výkyv môže mať vplyv na kardiovaskulárne funkcie. Je ale veľmi dôležité starať sa o srdce nielen v pondelok. 

„Táto štúdia dopĺňa dôkazy o načasovaní obzvlášť závažných srdcových infarktov, ale teraz musíme zistiť, čo je to za určité dni v týždni. To by mohlo lekárom pomôcť lepšie pochopiť tento smrteľný stav, aby sme v budúcnosti mohli zachrániť viac životov,“ vyjadril sa Nilesh Samani, lekársky riaditeľ British Heart Foundation. Celý výskum prezentovali na konferencii Britskej kardiovaskulárnej spoločnosti v Manchestri. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 11:33