Naši prehistorickí predkovia oheň prenášali naozaj vynaliezavým spôsobom.20th Television, Unsplash/brainee X Canva/
StoryEditor

VIDEO Ako naši predkovia prenášali a uchovávali oheň? Odborníci si myslia, že im s tým pomáhali huby

mor13.05.2023., 10:00h

Asi pred sedem tisíc rokmi obyvatelia malej osady na mieste La Draga (v španielskej Girone) počas raného neolitu sušili nejedlé huby, ktoré funkčne používali ako kresadlo na zapaľovanie a prepravu ohňa.

Lajkuj Brainee.sk na

Lokalita La Draga sa nachádza na východnom brehu jazera Banyoles, približne 35 kilometrov od Stredozemného mora a 50 kilometrov južne od pohoria Pyreneje. Výskum sa zaoberal usadlosťou, ktorej plocha sa odhaduje na viac ako 15-tisíc metrov štvorcových, informuje portál Sci News.

 

 

Boli zdokumentované dve fázy okupácie, a to približne v období 5324 až 4977 rokov pred Kristom a 5210 až 4796 rokov pred Kristom. Sú typické výraznými stavebnými tradíciami, ktoré možno pripísať neolitickej kultúre.

Jednalo sa o farmársku ekonomiku založenú najmä na chove dobytka a pestovaní. „Lokalita La Draga je jedným z výnimočných príkladov pre štúdium archeologických pozostatkov,“ povedala Raquel Piqué, výskumníčka z Universitat Autònoma de Barcelona.

„Napriek tomu, že použitie ohňa je v La Draga dobre zdokumentované, nenašli sme dôkaz o materiáloch použitých na jeho zapálenie alebo prepravu“ vyjadrila sa odborníčka. „Zhromaždené údaje poukazujú na to, že väčšina získaných húb bola odnesená do lesa v okolí lokality, vysušená a uskladnená s úmyslom použiť ich ako podpaľač. Okrem toho bolo v dvoch vzorkách, ktoré sme analyzovali, evidentné, že sa používali na tento účel, čo potvrdilo našu hypotézu.“

image

Stručná história hygienických návykov: Kto sa umýval, bol hriešny. Panovníci vykonávali potrebu aj za skriňami

V La Draga výskumníčka Piqué a kolegovia získali plodnice šiestich druhov húb. „Schopnosť získať tieto pozostatky je mimoriadna, vzhľadom na to, že ich zachovanie ako archeologický materiál, je veľmi náročné kvôli ich ľahkému rozkladu,“ povedal Antoni Palomo, výskumník z Archeologického múzea v Katalánsku.

„Väčšina húb nájdených v La Draga má v sebe veľa pórov a môže rásť na kmeňoch mŕtvych stromov a parazitovať na živých stromoch,“ uviedli archeológovia. „Sú to nejedlé druhy, ktoré sa tradične používali na zapaľovanie ohňa,“ vysvetlili.

Drevitá štruktúra týchto húb z nich robí vysoko horľavý materiál, a preto sú ideálne na zakladanie a prenášanie ohňa. Celý tento proces, ako to mohlo približne fungovať, si môžeš pozrieť vo videu priloženom vyššie. 

menuLevel = 3, menuRoute = notsorry/news/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:53