Pexels/Daniel Frank
StoryEditor

Nová aktualizácia pre iPhony prináša vytúženú funkciu. Ľudia na ňu čakajú už roky

iDnesOndřej Martinů01.02.2022., 10:00h
Nová verzia operačného systému iOS 15.4 sľubuje funkciu, na ktorú čakajú mnohí používatelia už od vypuknutia pandémie koronavírusu. Po novom ťa totiž iPhone spozná aj s nasadeným rúškom či respirátorom.
Lajkuj Brainee.sk na

Majitelia iPhonov už od nástupu pandémie koronavírusu riešia celkom unikátny problém. Telefóny tejto značky využívajú už od modelu iPhone X jedinú formu biometrického zabezpečenia, ktorou je rozpoznanie tváre.

Lenže v čase, keď človek v množstve situácií musí mať zakrytú časť tváre respirátorom alebo rúškom, logicky tento spôsob odomykania zariadenia nefunguje a musí sa využiť starší typ zabezpečenia pomocou vyťukania číselného kódu.

iPhone Pexels/Martin Sanchez

Postupný vývoj

Apple najprv v roku 2020 proces odomykania pomocou PINu aspoň zrýchlil tak, že už nebolo treba čakať, až zlyhá pokus o sken tváre a rovno si mohol zadať kód. Následne pribudla aj možnosť pre majiteľov hodiniek Apple Watch, vďaka ktorej sa vaša identita overovala pomocou vzájomnej blízkosti týchto zariadení.

Teraz však už nemusíte ani hodinky vlastniť, aby ste mohli váš iPhone odomknúť aj v rúšku bez zadávania číselného kódu. Funkciu je možné už vyskúšať v betaverzii systému iOS 15.4. Podmienkou je znovu naskenovať vašu tvár v respirátore či rúšku.

​Od tejto chvíle už vás iPhone bude schopný rozpoznať aj so zakrytou časťou tváre preto, že sa naučí lepšie rozpoznávať viditeľné prvky: najmä oči a priestor okolo nich. Nutné však bude sa do senzorov iPhonu pozerať priamo, telefón vás nebude tak dobre rozpoznávať z rôznych ostrejších uhlov ako doteraz.

Nebude to bez problémov

Funkcia je vhodná aj pre tých, čo spoločne s rúškom nosia aj priehľadné dioptrické okuliare. Na zatmavené slnečné okuliare to však neplatí. To môže predstavovať problém napríklad pre tých, ktorí vlastnia na svojich dioptrických okuliaroch špeciálne samozatmavovacie sklá.

iPhone Pexels/Torsten Dettlaff

​Môže sa stať, že po zatmavení skiel budeš mať s odomykaním rovnaký problém ako pred zavedením tejto funkcie. Nová forma biometrického zabezpečenia je zatiaľ dostupná iba pre iPhony série 12 a 13 a zatiaľ v spomínanej betaverzii.

To znamená, že do ostrej prevádzky sa funkcia dostane v nasledujúcich týždňoch až mesiacoch. Apple tiež upozorňuje, že tento spôsob odomykania nie je taký bezpečný, ako snímanie celej tváre.

V novej verzii systému iOS 15.4 ďalej pribudla možnosť do aplikácií Zdravia a Peňaženka nahrať aj európsky covid certifikát, stačí odfotiť príslušný QR kód.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/mobily, menuAlias = mobily, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:01