Ide o druhé inteligentné okuliare na svete, ktoré majú úplne bežný vzhľad.facebook.com/czc.cz
StoryEditor

Facebook na tvári? Ray-Ban predstavil svoje prvé inteligentné okuliare, ich cena ťa možno prekvapí

Radka Rosenbergová12.09.2021., 18:00h
Ide o prvé inteligentné okuliare od značky Ray-Ban a zároveň o druhé takéto okuliare na svete, ktoré majú úplne bežný vzhľad.
Lajkuj Brainee.sk na

Od štvrtka sa prvé dvojice inteligentných okuliarov od spoločností Facebook a Ray-Ban začnú predávať za 299 dolárov. Volajú sa Ray-Ban Stories a nájdeš v mnohých štátov, na Slovensku sa však, bohužiaľ, zatiaľ nepredávajú.

Rámy sú vybavené dvoma prednými kamerami na snímanie videa a fotografií. Synchronizujú sa s aplikáciou sprievodného fotoaparátu s názvom Facebook View, kde je možné klipy upravovať a zdieľať s inými aplikáciami v telefóne. Okrem toho sú vybavené nahrávacou kamerou, ktorá sa dá ovládať hlasom, píše portál The Verge.

Ide o akúsi elegantnejšiu verziu okuliarov Snap Spectacles, ktoré sa začali predávať v roku 2016. Reproduktory na oboch stranách rámu môžu prehrávať zvuk z telefónu cez Bluetooth, čo ti umožní uskutočniť hovor alebo počúvať podcast bez toho, aby si siahol po telefóne. Touchpad vstavaný do bočnej časti rámu môže zmeniť hlasitosť alebo prehrať a pozastaviť hudbu.

Tieto unikátne okuliare budúcnosti vznikli vďaka spolupráci medzi Facebookom a európskym konglomerátom okuliarov EssilorLuxottica, materskou spoločnosťou Ray-Banu. Prvé testy ukázali, že sa jednoducho spárujú s elektronickým zariadením, pričom duálne päť megapixelové fotoaparáty môžu zachytiť tri tucty 30-sekundových videoklipov alebo zhruba 500 fotografií.

Inteligentná batéria sľubuje dlhú výdrž

Vďaka farebnému svetielku na vnútornej strane okuliarov vieš, kedy si ich máš dobiť. Zelená signalizuje plnú batériu, oranžová nízke percento batérie, modrá režim párovania, červená prehriatie a vybitie batérie, biela ukazuje rôzne chyby. Samostatné biele svetlo vpredu vedľa pravej kamery sa rozsvieti vždy, keď sa spustí proces nahrávania.

Facebook uvádza, že úplné nabitie okuliarov trvá asi hodinu, pričom batéria pri občasnom používaní vydrží zhruba šesť hodín. Sprievodná aplikácia View zobrazuje odčítanie batérie po spárovaní okuliarov. Batéria sa pri silnom používaní počas jednej hodiny vybila asi o dvadsať percent.

Prehrávanie zvuku cez Bluetooth je vhodné napríklad na telefonovanie alebo počúvanie podcastov, avšak hudbu radšej počúvaj cez slúchadlá. Vďaka touchpadu na bočnej strane rámu si môžeš regulovať hlasitosť. Fotoaparát je oveľa kvalitnejší ako v hociktorých smartfónoch. Drobnú chybičku krásy predstavuje ich vodotesnosť. Napriek tomu, že generálny riaditeľ Facebooku Mark Zuckerberg nedávno zverejnil upútavku, v ktorej sú okuliare vo vode, bohužiaľ nie sú navrhnuté tak, aby navlhli.

Sprievodná aplikácia View obsahuje základné úpravy fotografií. Pred odoslaním záberov do ľubovoľnej aplikácie podľa tvojho výberu si môžeš urobiť rôzne klipy. Počas počiatočného nastavenia si musíš prejsť zásady ochrany osobných údajov. Je to najmä preto, lebo Facebook zhromažďuje údaje o tom, ako okuliare používaš, vďaka čomu ti prispôsobia reklamy. 

Určite sa pýtaš, aká je ich cena. Začína sa na 299 dolároch (253 eur), pričom s polarizačnými šošovkami stoja 329 dolárov (278 eur). Rámy majú tri štýly: Wayfarer, Round a Meteor. Celkovo sú dostupné v dvadsiatich kombináciách rôznych štýlov, farieb, veľkostí a typov šošoviek. Je možné si ich zakúpiť online, no predávajú sa tiež v obchodoch v USA, Kanade, Spojenom kráľovstve, Taliansku, Írsku a Austrálii.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 18:00