Facebook Gypsycoin Finance
StoryEditor

Na trh s kryptomenami pribudol nový hráč. „Kráľ Rómov“ rozbehol gypsycoin

ČTK18.08.2021., 10:00h
Rumun Daniel Cioaba, ktorý sa sám označuje za „Kráľa Rómov“, prišiel so svojou vlastnou kryptomenou gypsycoin. Podľa serveru Balkan Insight je jej cieľom uľahčiť finančné transakcie medzi Rómoami po celom svete.
Lajkuj Brainee.sk na

Evanjelický farár a vedúci rumunskej sekcie Medzinárodná rómska únia zahájil uvedenie tejto kryptomeny na trh začiatkom mesiaca. Televízii ProTV povedal, že do projektu vložil 50 tisíc eur a že si menu doposiaľ kúpilo zhruba 1600 ľudí za počiatočnú hodnotu 0,00001 dolára za jeden gypsycoin.

Napriek tomu, že sa mena orientuje predovšetkým na Rómov, kryptomenu si môže kúpiť ktokoľvek. Na oficiálnych stránkach sa uvádza, že dve percentá z transakčného poplatku pôjdu na charitatívne projekty v chudobných rómskych spoločenstvách, najmä na vzdelávanie detí.

„Gypsycoin má niekoľko funkcií: mena v rámci komunity, financovanie vzdelávacích projektov, dlhodobé finančné investície, financovanie charity a platby,“ uvádza web projektu.

Cioaba, ktorý žije v sedmohradskom meste Sibiu, je synom zosnulého Florina Cioabu, pastora letničnej církvi z vplyvnej rómskej rodiny, ktorý sa v v roku 1997 taktiež vyhlásil za „medzinárodného kráľa Rómov.“

Po smrti svojho otca v roku 2013 nadobudol Daniel funkciu „kráľa Rómov v Rumunsku“. Titul „medzinárodný kráľ Rómov“ pripadol Danielovmu bratovi Dorinovi.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:29