TASR
StoryEditor

Nechali ich uhynúť v bolestiach. Osem opíc padlo za obeť experimentom Elona Muska

šev15.02.2022., 13:30h
Spoločnosť Neuralink priznala zabitie makakov v laboratórnych testoch mozgových implantátov. Testy na ľuďoch sú však naďalej v pláne.
Lajkuj Brainee.sk na

Kontroverzná spoločnosť zaoberajúca sa mozgovými implantátmi, ktorej spoluzakladateľom je Elon Musk, zareagovala na šokujúcu správu o opiciach používaných v laboratórnych experimentoch.

Lekársky výbor pre zodpovednú medicínu (The Physicians Committee for Responsible medicine – PCRM) obvinil Neuralink, že opice „mali zohavené mozgy pri nekvalitných experimentoch a nechali ich trpieť a zomrieť.“

Ďalej tvrdí, že opice makakov, ktoré sú používané Kalifornskou univerzitou v Davise v súvislosti s týmito experimentami, utrpeli vážnu fyzickú a psychickú traumu. Niektoré ešte aj pred začatím samotných experimentov.

Správa PCRM tvrdí, že väčšine zvierat boli odstránené časti lebiek, aby sa im implantovali elektródy do mozgu ako súčasť vývoja „rozhrania mozog-počítač“. „Zamestnanci Neuralinku a UC Davis nedokázali poskytnúť umierajúcim opiciam primeranú veterinárnu starostlivosť,“ píšu.

Okrem toho mali použiť neschválenú látku známu ako „Bioglue“, ktorá mala opice zabíjať zničením časti ich mozgu. Drobným primátom mali byť na lebky priskrutkované oceľové kolíky, čo v niektorých prípadoch viedlo k „záchvatom po implantácií a opakujúcim sa infekciám v miestach implantátov“.

Testy na zvieratách možno skončia. Ako jedna z mála krajín sme vyzbierali dostatok petičných podpisov (ilu) Testy na zvieratách možno skončia. Ako jedna z mála krajín sme vyzbierali dostatok petičných podpisov (ilu) unsplash.com/Nour Wageh

​V niektorých prípadoch boli zranenia zvierat také vážne, že museli byť utratené ešte pred začatím samotného experimentu. PCMR kvôli týmto zisteniam podala sťažnosť na Americké ministerstvo hospodárstva za porušenie federálneho zákona o ochrane zvierat v súvislosti s týmito „invazívnymi a smrteľnými experimentami“.

Neuralink úmrtia priznáva

Spoločnosť Elona Muska priznala, že pri ich experimentoch bolo usmrtených osem opíc. V oficiálnom blogovom príspevku však zdôraznila, že: „Je dôležité poznamenať, že tieto obvinenia pochádzajú od ľudí, ktorí sú proti akémukoľvek využívaniu zvierat vo výskume.“

​Vo svojom vyhlásení Neuralink uvádza, že spoločnosť je „zaviazaná pracovať so zvieratami čo najhumánnejším a najetickejším spôsobom“ v snahe nájsť spôsob, ako spojiť biologickú a strojovú inteligenciu.

Tvrdí, že ich vivárium, priestor pre chov drobných exotických živočíchov s rozlohou viac než 550 metrov štvorcových, je vybavené ošetrovateľmi, ktorí sú „zapálení pre pohodu zvierat“.

Reuters

​Aj napriek tomuto však priznali, že pri ich experimentoch boli makaky rhesus vystavené extrémnemu utrpeniu.

Dve zvieratá boli na konci tejto „liečby“ usmrtené, aby získali dôležité histologické údaje. Ďalších šesť malo byť utratených na základe lekárskych odporúčaní veterinárneho personálu v UC Davis.

Klinické testy na ľuďoch sú stále v pláne

Neuralink aj naďalej trvá na tom, že ich experimentálne metódy nielen spĺňajú, ale prekračujú normy stanovené v predpisoch zákona o ochrane zvierat, ako aj v príručke pre starostlivosť a používanie laboratórnych zvierat.

Makak Pexels/Andre Mouton

​Prísľub spoločnosti, že tento rok začnú pokusy na ľuďom, sa v tomto bode nezdá byť veľmi pravdepodobný. Podľa správ WION 15 z 23 opíc použitých pri experimentoch s mozgovými čipmi Neuralinku tento proces neprežilo.

Aj napriek týmto skutočnostiam plánuje spoločnosť najať riaditeľa klinických skúšok, aby „úzko spolupracoval s niektorými z najinovatívnejších lekárov a špičkových inžinierov“, ale aj s prvými účastníkmi klinickej skúšky Neuralinku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:43