S povolením Pavla Fuksy
StoryEditor

Český dizajnér vytvoril skriptá Vysokej školy života. Draží ich ako NFT, výťažok pôjde zdravotníkom

Miroslav Kamody16.12.2021., 17:00h
Unikátne satirické skriptá Vysokej školy života priniesli ľuďom možnosť vlastniť NFT kúsok z tvorby oceňovaného grafika Pavla Fuksy, zároveň však pomôžu aj zdravotníkom.
Lajkuj Brainee.sk na

Český grafický dizajnér a tvorca reklamných kampaní Pavel Fuksa patrí medzi špičku vo svojom odbore. Časopis Computer Arts ho zaradil medzi 30 najlepších mladých grafických dizajnérov a trikrát bol zaradený medzi 200 najlepších ilustrátorov sveta Lürzer's Archive (2014, 2016, 2018).

Na YouTube robil kampaň pre Barracka Obamu, pracoval pre Facebook, Twitter, Microsoft, ESPN, Google, Nike a ďalšie významné firmy. Tentokrát prišiel 38-ročný dizajnér s netradičnou dražbou, ktorá predstavila fiktívne skriptá Vysokej školy života. Tie ironizujú nepodložené postoje diskutérov zo sociálnych sietí, informoval portál Médiář

„Pôvodne išlo o spôsob vyrovnania sa s epidémiou covid-19 a reakciou na hoaxy, reťazové maily a aktivity časti spoločnosti na sociálnych sieťach, kde absolventi takzvanej Vysokej školy života kraľujú hlúposťou, ktorú bohužiaľ prenášajú aj do reality nemocničných čakární a ordinácií,“ priblížil Fuksa pre Médiář.

Skriptá Vysokej školy života S povolením Pavla Fuksy

​Do prípravy skrípt zapojil kreatívny tím copywriterov, lekárov, vedcov zo svojej mikroagentúry a ďalších, rovnako zmýšľajúcich ľudí. Patrí medzi nich Ivana Blumentrittová, Vladimír Fuksa, Adam Hrubý, Jindřich Jinoch, Markéta Monsportová, Daniel Petkevič, Michal Půta, Lukáš Turza a Tomáš Zatrapa.

​Samotná dražba priniesla nielen skvelý dizajn, ale aj pomoc pre vyčerpaných zdravotníkov. Skriptá si si totiž mohol okrem plagátov kúpiť ako NFT. Pre lepšiu predstavu, non-fungible token je jednotka dát, ktorá sa nachádza na digitálnej databáze blockchain. Každá jednotka NFT reprezentuje unikátnu digitálnu položku a jej vlastník tak môže jasne preukázať, že mu patrí.

​Výťažok z predaja pôjde v plnej výške na splnenie vianočných prianí zdravotníkov, ktorí podľa Fuksových slov „zásluhou študentov VŠŽ v posledných týždňoch nevedia, kam skôr skočiť.“ Suma poputuje konkrétne na tri oddelenia pražskej nemocnice Motol, ktorá je najväčšou v Českej republike a jednou z najväčších v celej Európe.

Toho, že by kampaň spôsobila väčšiu polarizáciu spoločnosti, sa však nebojí. „Nemám strach, že by otvorení popierači covidu a antisystémoví hrdinovia chápali, že sú zosmiešňovaní, ale ak sa mi podarí obrátiť a k vedeckej metóde priviesť aspoň jedného frustrovaného nespokojenca, budem vrcholne uspokojený,“ povedal pre CZECHDESIGN.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:58