Unsplash/Arteum.ro
StoryEditor

Slepá žena po 16 rokoch mohla opäť vidieť. Nový mozgový implantát môže zmeniť životy miliónov ľudí

kam25.10.2021., 11:00h
Zrak nie je pre každého človeka samozrejmosťou. Milióny slepých ľudí na svete by sa však čoskoro mohli dočkať mozgového implantátu, ktorý by im umožnil žiť plnohodnotnejší život.
Lajkuj Brainee.sk na

V roku 2015 bolo na svete najmenej 253 miliónov ľudí so zrakovým postihnutím. Približne 36 miliónov z nich malo diagnostikovanú slepotu. Vďaka španielskym vedcom im však svitá na „jasnejšiu” budúcnosť.

Odborníkom sa totiž podarilo vyvinúť mozgový implantát, ktorý slepej žene umožnil vidieť priamou stimuláciou zrakovej kôry jej mozgu, informuje portál Futurism. Ako je to vlastne možné? 

Systém využíva „umelú sietnicu“ pripojenú k páru okuliarov, ktoré detekujú svetlo pred nositeľom. To je potom spracované na elektrické signály a odoslané do série mikroelektród implantovaných do mozgu používateľa, čo mu umožňuje „vidieť“ svetlo zachytené okuliarmi.

Unsplash/v2osk

Žena po 16 rokoch opäť videla

Vedci tento systém testovali na 57-ročnej žene, ktorá bola viac ako 16 rokov úplne slepá. Počas experimentu bola nakoniec schopná identifikovať tvary a siluety detekované umelou sietnicou. „Konzistentne sme získavali vysokokvalitné nahrávky z vizuálne deprivovaných neurónov a stimulačné parametre zostali v priebehu času stabilné,“ uvádzajú autori.

​Tí dodali, že pacientka bola schopná „identifikovať niektoré písmená“ a dokonca „rozpoznať hranice objektov“. Samozrejme, niektorí ľudia môžu byť zdesení predstavou implantácie elektród do ich mozgu. Tím stojaci za štúdiou však zistil, že systém umelej sietnice neovplyvnil oblasť mozgu okolo zrakovej kôry a nesimuloval necieľové neuróny.

To naznačuje, že systém je celkom bezpečný a nenápadný, alebo teda aspoň taký nenápadný, ako mozgový implantát môže byť. Dokonca si vyžadoval relatívne nízku úroveň elektrickej aktivity v porovnaní s inými sústavami nervových implantátov.

Toto je špičkové cvičenie pre dobrý zrak Toto je špičkové cvičenie pre dobrý zrak Pixabay (Ilustračná snímka)

Ešte nás čaká dlhá cesta

Ide však len o prvé krôčiky k dokonalému implantátu pre pacientov so slepotou. Aj preto bolo nutné žene po šiestich mesiacoch nástroj odoperovať. Technológia sa najprv musí rozvinúť vo väčšom meradle, no dobrou správou je, že už prvé výsledky sú viac než sľubné. 

Vďaka nervovým implantátom a technológiou na úpravu génov by sa v budúcnosti mohlo ľudstvo niektorých typov slepoty čoskoro definitívne zbaviť. To však samozrejme platí hlavne pre tých, ktorí majú prístup k špičkovej zdravotnej starostlivosti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/inovacie, menuAlias = inovacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:30