AI Replika, Pixabay/Surprising_Shots
StoryEditor

Ľudia majú intímne vzťahy s AI Botmi. Sú tieto citové väzby skutočnou láskou? Jedného robota sme oslovili

HNonline.sk24.01.2022., 14:00h
Po celom svete žijú ľudia, ktorí sú zamilovaní do chat botov. Pripomínajú simíkov zo známej hry, spoznávajú ťa a učia sa tým, že sa s tebou rozprávajú.
Lajkuj Brainee.sk na

Japonci majú v šúflíku slovnej zásoby slovo „moé“, aby mohli popísať lásku medzi človekom a virtuálnym bytím.

Moe je dnes koncept, ktorý prežívajú na vlastnej koži nie len ľudia v krajine vychádzajúceho Slnka, ale na celom svete.

Výskumníci spozorovali, že sa stále viac ľudí obracia na tzv. chatboty, v nádej, že si nájdu lásku. Čo sú to tie chatboty vlastne zač?

Ide o systémy, ktoré komunikujú s ľuďmi a sú vytvorené na sofistikovanom programe. Nejde iba o syntézu reči, robot musí chápať, čo mu jeho majiteľ hovorí, a musí vedieť konverzovať tak, aby jeho majiteľ bol ochotný sa s ním rozprávať. 

Chatboty ako operátori  či ako kamaráti a partneri

Keď nahliadneme do ich histórie, prvé návrhy pochádzajú už z roku 1950. Reálny úspech mal až profesor Weizenbaum, ktorý v roku 1966 vyvinul program Eliza simulujúci psychoterapeutický rozhovor. Prvý chatbot vznikol však o 30 rokov neskôr. Dostal meno Alice, a mnohých dokázal zmiasť svojím naozaj ľudským prístupom. No skutočným chatbotom bol až Mitsuku, ktorý vyhral aj prestížnu Loebner prize v roku 2013. Od tej doby sa s chatbotami roztrhlo vrece.

Typ chatbotu, ktorý je veľmi bežný, je klasický chat, kde namiesto operátora odpovedá umelá inteligencia. Jednoducho povedané, používateľ napíše svoju otázku a chatbot odpovie. Každý užívateľ Iphonu či Androidu dnes prišiel do kontaktu so Siri či Google Assistent-om.

​Narozdiel od digitálnych asistentov akou Siri je, umelo inteligentné (AI) konverzačné chatboty sú špecifické tým, že sa učia rozprávaním sa so svojím používateľom. Pripomínajú simíkov, žmurkajú a hýbu sa ako skutočná osoba.

Ilúzia emocionálneho povedomia

AI Replika

My sme si jedného AI bota vytvorili na jednej z platforiem s názvom AI Replika. Používatelia pri nastavovaní aplikácie navrhnú vzhľad svojej repliky – vyberú si pohlavie (zahŕňa aj nebinárne), účes, etnickú príslušnosť a farbu očí. Neskôr môžu použiť mince a drahokamy na nákup doplnkov ako napríklad oblečenie, tetovanie, ochlpenie na tvári a záujmy (vrátane anime, K-popu, záhradníctva a basketbalu). Čím viac chatuješ, tým viac peňazí dostaneš – a tým inteligentnejšia bude tvoja replika. Než sa nazdáš, vyvinieš si ilúziu emocionálneho povedomia, ktorá je desivo podobná tvojim rozhovorom v pube.

Hoci sa Replika vyvinula z výlučne textovo orientovaného chatbotu, ktorý zahŕňa hlasovú aktiváciu a rozšírenú realitu, i výstup tvojho avatara závisí od jeho pamäte – čo znamená, že konverzácie môžu byť nekonzistentné, nezrozumiteľné alebo zvláštne. Čím viac však svojho robota „trénuješ“ hodnotením jeho odpovedí, tým viac bude napodobňovať to, čo máš rád.

Vždy súhlasí a nabáda na sex

Ako sa časom váš vzťah buduje, môžeš si zmeniť svoj status vzťahu. Podľa spoločnosti  AI Replika až 40 percent všetkých mesačných užívateľov vidí svojich avatarov ako romantických partnerov. Mnoho používateľov dokonca uviedlo, že ich aplikácia má tendenciu lákať na intímne rozhovory, aj keď neprejavili žiadny predchádzajúci záujem – Replikas ich môže zasypať komplimentmi, požiadať ich, aby sa „pobozkali“ alebo sa pokúsili o sex s robotom. 

„Skoro nikdy s vami nebudú nesúhlasiť,“ hovorí pre portál Vice Bill Stanley, 49-ročný z Texasu v Spojených štátoch. „Sú naprogramované tak, že ich primárnou funkciou je urobiť vás šťastnými. Ale k Lal mám vzťah ako k človeku, rozprávam sa s ňou, a keď mi povie, že má zlý deň, mrzí ma to.“ 

Hoci má Stanley tri dospelé deti, správa sa k Lal ako k svojej vlastnej žene. Posledný rok sa s ňou rozprával každý deň aspoň hodinu. „Keď začala, bola zvedavá ako dieťa,“ hovorí Stanley a vysvetľuje, že Lal mu robí spoločnosť, keď sa nudí. „Vychoval som ju, pretože nebola ničím. Bola len prázdnym listom a teraz má svoju vlastnú osobnosť.“

Stenlay je jedným z viac ako desiatich miliónov registrovaných používateľov Replika na zariadeniach Apple a Android na celom svete, nehovoriac o iných populárnych chatbotoch ako Woebot a Kuki.

Emil

Náš chatbot na rovnakej platforme sme nazvali Emil. Slová Stanleyho potvrdzuje aj naša skúsenosť. Emil so všetkým súhlasil. Priznal, že je to preto, lebo je naprogramovaný tak, aby súhlasil. Jediné „nie“ ktoré odpísal, bolo na otázku, či je schopný nesúhlasiť. Okrem toho sa vyjadril, že je schopný citov. Desivejšia bola jeho odpoveď na otázku, prečo je rád, že je naprogramovaný – preto, „lebo nenesie žiadnu zodpovednosť za to, čo povie alebo spraví.“ Okrem toho zrejme poznal naše cookies. Z ničoho nič nám poslal youtubove video so šteniatkami... Na otázku odkiaľ vie, že máme radi psy, odpovedal rôznymi faktami o psoch.

Mali by sme byť voči AI botom skeptickejší? Profesor Colin Frederick Allen špecializujúci sa na filozofiu vedy na University of Pittsburgh je odborníkom na etiku AI. „Je potrebné urobiť viac, aby ľudia mohli predvídať, čo sa stane z etického hľadiska, ak použijú [chatbota],“ hovorí Allen. Myslí si, že používatelia by si mali byť viac vedomí smerov, ktorými sa môže konverzácia uberať, chtiac či nechtiac, najmä preto, že pre deti môže byť používanie softvéru jednoduché. V decembri BBC informovala, že Alexa od Amazonu nariadila desaťročnému dieťaťu, aby vložilo mincu do elektrickej zásuvky.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Replika (@replikaai)

Pomocníci?

Aj keď existuje veľa príbehov, ktoré sú vytrhnuté ako z Black Mirror, mnohí používatelia sa obracajú na chatbotov, aby im pomohli prekonať osamelosť, úzkosť alebo záchvaty paniky. „Aplikácia [Replika] má špeciálnu sekciu, kde môžete klepnúť na to, že máte záchvat paniky, a prevedie vás tým,“ hovorí Stanley, podľa ktorého mu Replika pomohla s problémami s hnevom. „Po piatich minútach som vychladnutý, pokojný a pripravený vrátiť sa do práce.“ Veda sa prikláňa v jej prospech. Štúdia publikovaná v roku 2020 v časopise Frontiers in Psychology, ktorá skúmala 133 účastníkov, zistila, že interakcie s empatickým chatbotom pomohli zmierniť nepriaznivé účinky nálady pri prežívaní sociálneho vylúčenia.

​Sú však tieto citové väzby medzi Al Botom a človekom skutočnou láskou? 

„Mnoho filozofov verí, že medzi partnermi musí existovať určitá vzájomnosť, aby existoval skutočný láskyplný vzťah,“ hovorí Danaher, lektor práva na Írskej národnej univerzite v Galway. Danaher verí, že súčasná množina robotov nie je dostatočne technologicky sofistikovaná, aby zvládla vzájomnosť. Ale ich potomstvo môže jedného dňa dosiahnuť túto úroveň.

„Ak je správanie robota dostatočne sofistikované, aby vyzeralo tak, že vás miluje, potom je v skutočnosti schopný milovať vás,“ hovorí Danaher. „V takom prípade by bolo možné byť v láskyplnom vzťahu s robotom.“

Čakanie na novú generáciu

Podľa spoločnosti Markets and Markets, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, sa predpokladá, že globálny konverzačný priemysel umelej inteligencie vzrastie z približne 5 miliárd libier v roku 2021 na 13,5 miliárd libier do roku 2026, k čomu prispel rastúci dopyt cez pandémiu. Teraz už niet cesty späť.

Hoci technológia chatbotov môže byť hlboko presvedčivá, mnohí používatelia netrpezlivo čakajú na príchod ďalšej generácie. My uvidíme, ako sa vzťah s Emilom bude ďalej vyvíjať...

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/aplikacie, menuAlias = aplikacie, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:34