Pixabay/mohamed_hassan
StoryEditor

Hackerom zachutili kryptomeny. Špecialistka nám prezradila, ako sa pred nimi chrániť

Ľubomíra Somodiová19.09.2021., 18:00h
Služby bezpečnostnej firmy zaoberajúcej sa kryptomenami vyhľadávajú najmä ľudia, ktorí sa už stali obeťou kyberkriminality.
Lajkuj Brainee.sk na

Kyberzločinci sa čoraz viac sústreďujú na kryptomeny. Isto si spomenieš na jednu z najväčších kryptomenových lúpeží histórie, ktorá sa odohrala len minulý mesiac. Hacker z projektu Poly Network sa obohatil o kryptomeny v hodnote viac ako 600 miliónov dolárov (zhruba 510 miliónov eur). Vraj to urobil pre zábavu, keď objavil chybu v kontrakte, na ktorom projekt funguje. Nakoniec sa rozhodol, že peniaze vráti. Nie každý má však také šťastie, ako vyššie spomenutá platforma.

Kyberbezpečnostná spoločnosť Kaspersky upozorňuje, že počet nových modifikácií minerov sa v marci oproti februáru zvýšil viac než štvornásobne. Na trhu sa tak vytvára priestor pre ľudí a firmy, ktoré sú schopné zabezpečiť bezpečnosť kryptomien. Slovenska Zuzana jednu takú firmu spoluzakladala (meno je pozmenené, chcela ostať v anonymite).

Vraj prvou transakciou, za ktorú sa platilo čisto bitcoinom, boli dve pizze v roku 2010, ktoré stáli 10 000 bitcoinov, čo z nich robí v prepočte na súčasnú hodnotu bitcoinu najdrahšie pizze v histórii. Čo všetko si dnes môžem za kryptomeny kúpiť (na legálnom trhu)? Aké sú spôsoby platby?

Takmer všetko, pretože sú tisícky online obchodov, ktoré umožňujú platbu v kryptomenách. Existujú dokonca kreditky, ktoré sa splácajú v kryptomenách, takže obchodník ani nemusí vedieť, že mu zákazník platí v kryptomene. Viem, že sú aj nejaké kamenné obchody, ktoré prijímajú kryptomeny, ale či aj na Slovensku, to netuším, kupujem všetko na internete.

Vnímate nárast transakcií kryptomenami?

Jednoznačne, z roka na rok, a pandémia to ešte akcelerovala.

Z akého dôvodu klienti najčastejšie využívajú vaše služby?

V zásade sú to dve kategórie ľudí - takí, čo sú obozretní a nechcú byť okradnutí, a takí, ktorí už okradnutí boli a nechcú, aby sa to opakovalo, pričom tá prvá kategória sú často známi tých druhých.

Používanie virtuálnych mien sa stáva terčom počítačovej kriminality, aká je šanca, že pri transakcii z môjho telefónu, resp. počítača, mi niekto ukradne moju kryptomenu? Aké sú faktory, ktoré to ovplyvňujú?

To sa nedá tak ľahko povedať, tých premenných sú tam tisíce. V zásade, ak ide o malé transakcie (stovky eur), šanca je veľmi malá, pretože taký útok je náročná vec a neoplatí sa to. Ak niekto vlastní desiatky tisíc eur v kryptomenách, mal by byť už obozretný. Ak niekto má viac ako 100-tisíc eur, jednoznačne by mal používať ochranu, a ak to nedokáže, niekoho na to angažovať. Za posledný rok však máme taký prísun nových klientov, že nebude úplne ľahké niekoho šikovného už nájsť. Už niekoľko mesiacov prijímame klientov len na odporučenie.

 Ako zabezpečujete, aby transakcia prebehla úspešne?

O tom by sa dali a aj sú napísané tisícky strán, to sa nedá takto povedať, ale veľmi zjednodušene povedané, vyhodnotíme situáciu a plátame najväčšie diery. Ak ide o veľké peniaze, tak sa nakupujú aj nové špeciálne zariadenia a robia sa protiopatrenia, ktoré skutočne nemôžem menovať, lebo to je práve to, čo firmu živí.

Aká je garancia, že transakcia prebehne úspešne? Garantujete návratnosť v prípade neúspechu?

Vo všeobecnosti žiadna. Tak, ako aj v reálnom svete, iba smrť je istá, no čo vieme spraviť, je, že znížime riziko na takú mieru, že sa neoplatí útočníkom sa našimi klientmi zaoberať, keď ich vyjde lacnejšie útočiť na ľudí, čo sú slabo zabezpečení.

Aké opatrenia by som mala vo všeobecnosti urobiť, aby som si svoje kryptomeny čo najlepšie ochránila? Teraz nemyslím pri transakcii.

Nenechávať nič online, nenechávať nič v nezamknutom mobile alebo počítači, všetko chrániť zložitými heslami a najmä dvojzložkovou ochranou, teda nie len heslo, ale aj SMS alebo potvrdením mailom. Podobne, ako v banke.

Bitcoin alebo zlato – do čoho sa oplatí investovať? Bitcoin alebo zlato – do čoho sa oplatí investovať? Shutterstock

Je burza bezpečným miestom, kde nechať svoje kryptopeniaze?

Určite nie. Na to nie je ani určená, pretože keď niečo kúpim, predám, vymením, odošlem si to do bezpečnej peňaženky. Samozrejme, nízke sumy (menej ako 1000 eur, povedzme) na renomovaných burzách (Coinbase, Binance, Kraken) sú v pohode.

Je lepšie mať uložené kryptomeny na internete alebo vo fyzickej peňaženke, akou je napríklad Trezor?

Jednoznačne fyzická, hardwareová peňaženka, to je rozdiel ako jazdiť na Volge bez pásu a na najnovšom Volve s 24 airbagmi.

Aké ďalšie kryptomeny, okrem bitcoinu, odporúčaš na dlhodobú investíciu? Oplatí sa investovať aj do kryptomien, ktoré nefungujú na podobnej báze, ako napríklad Bitcoin či Litecoin? Predsa len pri nich nie je istota, že ich tvorca si ich nakoniec nechá pre seba.

Popravde, nedovolím si odporúčať nikomu nič, čomu však rozumiem, je technická stránka veci. Povedala by som k tomu len toľko, že nech každý investuje len toľko peňazí, koľko nebude tak skoro potrebovať, lebo boli dni, keď Bitcoin klesol o 93%, čiže to nie je ako v banke, že niečo sa stane, potrebujem peniaze, dostanem ich s nejakou pokutou, ale absolútnu väčšinu áno. Kto má dlhy, nech radšej neinvestuje vôbec.

Ako bude vyzerať svet kryptomien a blockchainu o pár rokov? Naozaj sa stanú novým štandardom?

Môj odhad je, že áno, že postupne zaniknú národné meny, ako ich poznáme teraz, ale aj banky, kartové spoločnosti a do značnej miery aj poisťovne. Myslím, že to bude podobné, ako s pevnými linkami a telegramami pred internetom a teraz, teoreticky to existuje, sú niektoré špeciálne prípady, keď to treba, ale väčšina ľudí vo väčšine prípadov ani nevie, že existujú. Ale to, samozrejme, hovorím o období okolo roku 2050.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 12:56