Unsplash/Đức Trịnh
StoryEditor

Zariadenie od Applu sa stalo nočnou morou žien. Muži ho používajú na prenasledovanie a obťažovanie

kam11.04.2022., 10:00h
Malo to byť dostupné zariadenie pre tých, ktorí chcú ochrániť svoje cennosti či kľúče. Nakoniec je z toho nástroj, ako prenasledovať obete, kradnúť autá a získať kontrolu nad životom iného človeka. AirTagy sú ukážkou toho, ako ľudia využívajú skvelú technológiu na tie najhoršie úmysly.
Lajkuj Brainee.sk na

Minulý rok koncom apríla predstavila spoločnosť Apple nové zariadenie, ktoré sa malo stať dokonalým spoločníkom pre tých, ktorí často strácajú kľúče alebo si chcú pomerne lacno zabezpečiť napríklad svoje auto. AirTag využíval špecifickú technológiu, vďaka ktorým ho ľudia vedeli sledovať aj na extrémne dlhé vzdialenosti.

Peklo pre ženy

Toto malé zariadenie s reproduktorom, Bluetooth anténou a batériou vo vnútri sa automaticky pripojí ku každému blízkemu produktu od Applu so zapnutým Bluetooth, aby určil jeho polohu. Tieto zariadenia následne odošlú svoju polohu späť na mape, pričom ukážu, kde je aktuálna poloha AirTagu. Ako však píše VICE, stala sa z neho nočná mora žien.

AirTag Unsplash/Auguras Pipiras

​Policajné záznamy totiž ukazujú, že odborníci na bezpečnosť mali pri uvedení produktu pravdu - AirTagy sa čoraz častejšie využívajú na prenasledovanie a obťažovanie žien. Portál získal záznamy z ôsmich policajných oddelení a ide o skutočne mrazivé príbehy.

Z celkového počtu 150 policajných správ, v ktorých sa spomínali AirTagy, až v 50 prípadoch ženy zavolali políciu, pretože začali dostávať upozornenia, že ich miesto pobytu sleduje zariadenie, ktoré nevlastnia. Polovica z nich dokonca vedela presne identifikovať mužov, ktorí im ich nasadili. Išlo o bývalých partnerov, manželov či šéfov.

Psychický aj fyzický teror

V jednej správe žena zavolala políciu, pretože muž, ktorý ju obťažoval, vystupňoval svoje správanie a ona povedala, že jej do auta umiestnil AirTag. Žena podľa policajnej správy tvrdila, že ten istý muž sa vyhrážal, že jej zo života urobí peklo.

Ďalšia žena zavolala, že jej bývalý partner prerezal pneumatiky a nechal AirTag v aute, aby ju sledoval. Žena v inej policajnej správe uviedla, že niekoľkokrát našla AirTagy pripevnené k svojmu autu. Vedela, že to bol jej bývalý, ktorý sa neštítil ani fyzických útokov. Že je to on zistila, pretože sa objavil na miestach v rovnakom čase ako ona.

​V ďalšej policajnej správe jedna žena uviedla, že si začala všímať, že vo vnútri jej vozidla niečo pípa vždy, keď opustila svoj dom. Potom našla AirTag vo svojom aute a konfrontovala bývalého, ktorý priznal, že ho tam dal, aby zistil, či ho „podvádza“.

Práve to, že bývalí partneri sa sústavne objavovali tam, kde aj ženy, bolo najväčším varovným signálom, že niečo nie je v poriadku. To bol aj prípad ženy, ktorú nakoniec muž doslova zahnal do kúta. Svoje auto potom odniesla k mechanikovi, ktorý v ňom našiel AirTag.

Viaceré ženy, ktoré podali tieto správy, uviedli, že sa obávajú fyzického násilia. Jedna žena zavolala políciu, pretože muž, proti ktorému mala ochranný príkaz, ju obťažoval telefonátmi. Dostala upozornenia, že ju sleduje AirTag a počula ho zvoniť vo svojom aute, no nenašla ho.

Po príchode policajtov odpovedala na jeden z jeho telefonátov pred policajtom a muž opísal, ako by jej fyzicky ublížil. Ďalšia, ktorá našla AirTag vo svojom aute, bola sledovaná mužom, proti ktorému mala príkaz na ochranu. Správa uvádza, že sa bála napadnutia alebo zabitia.

AirTag Unsplash/Diego Verdezoto

​Jedna žena prišla na policajnú stanicu, aby oznámila, že niekoľko týždňov dostávala upozornenia o AirTagoch v okolí a našla ich viacero namontovaných pod jej autom. Podozrievala muža, ktorý sa k nej predtým správal násilne a ktorý sa teraz objavoval všade, kam prišla.

Stalkerov láka aj nízka cena

Nie všetky prípady sa však týkali iba bývalých. Mnohé z policajných správ ukazujú, že podobné správanie sa našlo aj u súčasných partnerov, ktorí si neboli istí vernosťou svojich partneriek. Mimochodom, iba jeden prípad zo 150 sa týkal muža, ktorý podozrieval bývalú priateľku, že ho sledovala pomocou AirTagu. 

Tieto malé zariadenia stoja len niečo cez 30 eur a aj keď automaticky odosielajú upozornenia na iPhony, je nutné si uvedomiť, že pokiaľ má obeť telefón so systémom Android, nemusí nikdy prísť na to, že je prenasledovaná

„Bol to úplne smiešny spôsob, ako uviesť na trh nové zariadenie bez toho, aby sme brali do úvahy jeho použitie v situácii domáceho násilia,“ povedala Eva Galperin, riaditeľka kybernetickej bezpečnosti v Electronic Frontier Foundation.

„Prenasledovanie a stalkerware existovali už pred AirTags, ale spoločnosť Apple umožnila páchateľom a útočníkom sledovať ich ciele lacnejšie a jednoduchšie ako kedykoľvek predtým,“ povedal Albert Fox Cahn, výkonný riaditeľ projektu Surveillance Technology Oversight Project.

„Globálna sieť zariadení spoločnosti Apple dáva AirTagom jedinečnú schopnosť prechádzať sa po celom svete. A masívna marketingová kampaň spoločnosti Apple pomohla upozorniť na tento typ technológie pre stalkerov a násilníkov, ktorí by sa o nej inak nikdy nedozvedeli,“ dodal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:20