StoryEditor

Stratený telefón? Podľa tohto návodu ho každý nájde za pár sekúnd

Alžbeta Harry Gavendová02.04.2021., 16:52h
Stratili ste telefón? Skúste ho vyhľadať pomocou týchto riešení.
Lajkuj Brainee.sk na

Strata smartfónu zamrzí. Na jednej strane nás štve, že sme svojím spôsobom prišli o peniaze, ktoré sme na nákup smartfónu minuli, nuž a na druhej strane nás mrzia aj stratené fotky, videá či kontakty. Na všetko však existuje aspoň aká-taká "náplasť". 

O tom, ako si zálohovať dáta vo forme kontaktov či fotografií sme  už písali v samostatnom článku, ktorý nájdete na tomto odkaze. Vďaka jednoduchej zálohe budete aspoň prichystaní na stratu dát. V dnešnom článku vám zase predstavíme možnosti, ako sa môžete pokúsiť nájsť svoj stratený telefón.

V prvom rade, na prípadnú stratu, či zapatrošenie telefónu treba myslieť ešte pred tým, než táto situácia nastane. Ak nemáte vykonané niektoré základné opatrenia, smartfón už nemusíte nikdy nájsť. Treba totiž ujasniť, že svoj smartfón nenájdete za každých okolností.

Pozrieme sa teda aspoň na to, aké kroky treba vykonať na preventívne zabezpečenie a následne aj na vyhľadanie smartfónu. 

Prevencia

  • Na začiatok si smartfón zabezpečte heslom, PINom alebo biometrickými údajmi. Ak ho stratíte alebo dôjde ku krádeži, vaše sociálne siete aspoň neutrpia oplzlým statusom a vaše súkromné fotky nebudú poletovať svetom internetu. 
  • Najjednoduchšie si svoj telefón zabezpečíte pomocou natívnych nástrojov, ktoré ponúkajú priamo výrobcovia. Či už ide o operačný systém iOS od Apple alebo Android od Google. 
  • V prípade Androidu je potrebné byť prihlásený do svojho Google účtu cez Gmail, mať zapnuté mobilné dáta, alebo byť pripojený k internetu cez WiFi. Smartfón musíte mať viditeľný v obchode Google Play a povoliť prístup k polohe - teda mať spustené GPS. Znie to komplikovane, no v skutočnosti pravdepodobne spĺňate všetko automaticky. Ak sa však zvyknete odhlasovať z GPS, môže to byť kameňom úrazu. Android vtedy nie je možné lokalizovať.
  • Ak máte iPhone, aktivujte si funkciu Nájsť môj iPhone, ktorú nájdete v Nastaveniach iPhonu. Tá je zaujímavá aj preto, že váš iPhone lokalizuje i vtedy, keď ho nemáte pripojený k GPS. 
  • Na vyhľadanie strateného telefónu slúžia aj aplikácie. Treba ich však nainštalovať ešte pred stratou smartfónu. Pomôžu vám appky ako Nájdi moje zariadenie od Google, alebo ESET Mobie Security od ESETu.
  • Samostatne aj niektorí výrobcovia smartfónov ponúkajú vyhľadávanie stratených zariadení. Samsung má na to dedikovanú funkciu v rámci prihlásenia do Samsung konta v smartfóne s názvom Hľadaj môj mobil

Alžbeta Harry Gavendová / HN

Čo robiť, ak stratíte smartfón  

V prvom rade, prezvoňte svoj telefón. Nejde len o zistenie, či zazvoní niekde vo vašej blízkosti, ale ak zvoní, je tu slušná šanca, že telefón ešte stále niekde vyhľadáte. Ak je telefón už vypnutý, o pomoc treba poprosiť operátora alebo políciu. 

Ak máte Androidové zariadenie a vykonali ste pred tým kroky spomínané vyššie, navštívte stránku google.com/android/find, kde sa vám po prihlásení zobrazí poloha vášho telefónu.

Ak nemáte spustené GPS, ale smartfón sa vám ešte zobrazuje online, teda je pripojený k WiFi alebo na dátach, môžete odoslať odkaz, ktorý poctivý nálezca prečíta a podľa inštrukcií vám telefón odovzdá. V prípade potreby však môžete telefón nadiaľku aj zamknúť či kompletne vymazať.

Pri strate iPhonu je situácia dosť podobná. Po stratení pôjdete na stránku icloud.com, prihlásite sa a spustí sa vyhľadávanie. iPhone navyše ponúka možnosť lokalizácie aj v prípade, že máte GPS vypnuté. Ak sa k telefónu neviete dostať, môžete vyskúšať aspoň zanechať správu na displeji. V krajnom prípade viete iPhone v prípade núdze na diaľku i vymazať. 

Riešenie ESET Mobile Security vie dokonca aj aktivovať predný fotoaparát a prípadného zlodeja či prostredie aj odfotiť. 

A ešte malá nápoveda - ak využívate smart hodinky, ktoré sú pripojené cez Bluetooth k smartfónu, môžete okolo predpokladaného miesta straty skúsiť prejsť aj s nimi. Hodinky sa môžu pripojiť a vy stlačíte na hodinkách "Nájsť môj telefón" alebo spustíte prehrávanie hudby.

Ak máte ďalšie tipy, ako nájsť svoj stratený smartfón, podeľte sa s nimi v komentároch a pomôžte tak ďalším čitateľom. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/tech/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 10:04